chleb pszenno owsiany znakomity

Średniej wielkości bochenek z płatkami owsianymi i startym jabłkiem. Pieczony wyłącznie na drożdżach, bez użycia zakwasu chlebowego. Nieznacznie słodkawy, o regularnym miąższu. Gorąco polecam! Zobacz więcej
Składniki: bochenek ok. 620 g po upieczeniu – wielkość foremki – ok. 14 x 27 x 7 cm ok. 20 g drożdży (piekarskich prasowanych), 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej T650 (chlebowa), 100 g mąki żytniej Zobacz więcej
Od dawna planowalam upiec chleb drozdzowy,ale moj bardzo aktywny zakwas zawsze niweczyl te plany.Po 4 latach odmowil jednak posluszenstwa.Podpowiadam tylko,ze podrozy zdecydowanie nie lubi . Nowy Zobacz więcej
Zakupiłam cudną donicę glinianą w kształcie komina. Miałam do niej sadzić kwiaty ale......i co robi kulinarny fanatyk? postanowiłam ją wypróbować do pieczenia chleba. Bałam się jednak że chleb może mi Zobacz więcej
Nieskomplikowane bułeczki pasujące zarówno do słonych, jak i słodkich dodatków. Delikatne, z cienką skórką, bardzo miękkie i puszyste - długo zachowują świeżość, więc można upiec je z większej porcji Zobacz więcej
Od niedawna własnoręcznie piekę chleb na zakwasie. Wcześniej smakowałam domowy chleb u teściowej, która po mistrzowsku wypieka równego rodzaju chleby. To właśnie teściowa podzieliła się ze mną Zobacz więcej
Chyba najbardziej charakterystyczny spośród polskich chlebów, czasami nazywany "baltonowskim". Chleb o dosyć zbitym, szaro-kremowym miękiszu, z popękaną, chrupiącą skórką, o lekko kwaskowym smaku. Zobacz więcej
Bardzo smaczny i szybki w przygotowaniu chlebek. Szybki, to znaczy nie wymagający kilkunastogodzinnego wyrastania, jak to w przypadku chlebów na zakwasie ( te z pewnością też kiedyś pojawią się na Zobacz więcej
Nie ma to jak zapach domowego pieczywa, a chleb pszenno-żytni smakuje doskonale ;) . Chleb powszedni pszenno- żytni składniki na 2 bochenki: 300 g mąki pszennej typ 450 250 g mąki pszennej Zobacz więcej
Miłością do pieczenia chleba zaraziła mnie moja siostra. Jestem jej za to bardzo wdzięczna, ponieważ domowy chleb jest o wiele lepszy i zdrowszy niż ten ze sklepu....Dzisiaj upiekłam chleb pszenno - Zobacz więcej
Pyszny i prosty w przygotowaniu chleb, który smakiem przebija niejeden "piekarniany". Mięciutki, puszysty środek i delikatnie chrupiąca skórka, czyli to co lubimy w świeżym pieczywie najbardziej! Do Zobacz więcej
ugorecka
ugorecka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Niedzielne Obiadki
Chleb pszenno-żytni

Chleb pszenno-żytni 31

W swoim dzieciństwie bardzo często, jadłam chleb na zakwasie, wypiekany w piecu ogrzewanym drewnem. Dziś to już wspomnienia aby przypomnieć smak, postanowiłam upiec chleb pszenno-żytni na drożdżach. Zobacz więcej
Moja kolejna wariacja w pieczeniu chleba. Zapraszam po przepis: Składniki: 2 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szkl mąki żytniej pełnoziarnistej 50 g świeżych drożdży szczypta Zobacz więcej
zewa
zewa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ewa w kuchni
Mleczny chleb pszenno - żytni

Mleczny chleb pszenno - żytni 80

Jakoś przepis na ten chleb mi umknął. Nadrabiam więc i dodaję dziś. Prosty chleb pszenno - żytni na mleku. Idealny na śniadanie lub kolację. Rozwiń i czytaj przepis : Zobacz więcej
Chleb z mąki owsianej jest wyjątkowo lekki i zdrowy. Jednak pieczenie takiego chleba nastręcza pewne trudności. Sama mąka owsiana nie posiada tzw " kleju" czyli prosto mówiąc chleb z tej mąki bez Zobacz więcej
Kolejny przepis na bułki, które mi się uwidziały w głowie i musiałem zrealizować ten pomysł żeby zobaczyć czy jest wart czegokolwiek. Bo wiecie, często mam tak, że siedzę sobie, robię coś zupełnie Zobacz więcej
Zdjęcie tego chleba zobaczyłam na jednej z grup kulinarnych. Wstawiła je pani, która od razu zaznaczyła, że tak POWINIEN wyglądać chleb pszenno-pomidorowy, ale jej nie wyszedł z takim wzorkiem, a Zobacz więcej
Nic tak bardzo nie smakuje, jak samodzielnie upieczone, jeszcze ciepłe bułeczki. A co najważniejsze, masz pewność, że to, co sama przygotujesz, jest zdrowe i wartościowe. Skład ciasta moich Zobacz więcej
CHLEB PSZENNO-ZIEMNIACZANY - TRADYCYJNE POTRAWY INACZEJ - bloog.pl Bloog Kuchnia załóż bloga zaloguj MENU TRADYCYJNE POTRAWY INACZEJ KRUPNIK Z KASZY GRYCZANEJ ZABIELANY (03.01.2017) CHLEB Zobacz więcej
kuchniamaryny
kuchniamaryny Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kuchniamaryny
CHLEB PSZENNO ŻYTNI

CHLEB PSZENNO ŻYTNI 16

SKŁADNIKI 100 g maki żytnio razowej typ 2000 Młynomag 35 g drożdży świeżych 30 g miodu 200 g mleka 1,5% 100 g wody 400 g mąki pszennnej pełnoziarnistej 20 g oliwy z oliwek łyżeczka soli Woda, mleko, Zobacz więcej