chleb pszenno-żytni

Chyba najbardziej charakterystyczny spośród polskich chlebów, czasami nazywany "baltonowskim". Chleb o dosyć zbitym, szaro-kremowym miękiszu, z popękaną, chrupiącą skórką, o lekko kwaskowym smaku. Zobacz więcej
Nie ma to jak zapach domowego pieczywa, a chleb pszenno-żytni smakuje doskonale ;) . Chleb powszedni pszenno- żytni składniki na 2 bochenki: 300 g mąki pszennej typ 450 250 g mąki pszennej Zobacz więcej
Pyszny i prosty w przygotowaniu chleb, który smakiem przebija niejeden "piekarniany". Mięciutki, puszysty środek i delikatnie chrupiąca skórka, czyli to co lubimy w świeżym pieczywie najbardziej! Do Zobacz więcej
Chleb to podstawa, a że go wcinamy prawie każdego dnia to trzeba coś zrobić by też nam się nie znudził. Taki własnej roboty jest o wiele smaczniejszy niż obojętnie jaki kupiony w sklepie. Moi Rodzice, Zobacz więcej
ugorecka
ugorecka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Niedzielne Obiadki
Chleb pszenno-żytni

Chleb pszenno-żytni 31

W swoim dzieciństwie bardzo często, jadłam chleb na zakwasie, wypiekany w piecu ogrzewanym drewnem. Dziś to już wspomnienia aby przypomnieć smak, postanowiłam upiec chleb pszenno-żytni na drożdżach. Zobacz więcej
zewa
zewa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ewa w kuchni
Mleczny chleb pszenno - żytni

Mleczny chleb pszenno - żytni 80

Jakoś przepis na ten chleb mi umknął. Nadrabiam więc i dodaję dziś. Prosty chleb pszenno - żytni na mleku. Idealny na śniadanie lub kolację. Rozwiń i czytaj przepis : Zobacz więcej
Moja kolejna wariacja w pieczeniu chleba. Zapraszam po przepis: Składniki: 2 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szkl mąki żytniej pełnoziarnistej 50 g świeżych drożdży szczypta Zobacz więcej
Właściwie mąki żytniej w tym chlebie wiele nie ma, ale zdecydowanie nadaje mu ona ciekawy charakter. Nie jest też on może zbyt szybki w zrobieniu, ale w sumie większość chlebów na zakwasie wymaga Zobacz więcej
Chleb na maślance to kolejne łatwe do przygotowania pieczywo, które niewielkim wysiłkiem możecie przygotować w domu. Dzięki maślance chleb jest miękki, ma delikatną strukturę i długo zachowuje Zobacz więcej
Kolejny już przepis na domowe pieczywo. Moim zdaniem domowe jest najsmaczniejsze chociaż może czasem nie tak ładne jak to ze sklepu. Ale w domowym chlebku nie na żadnych "dodatkowych" składników.I za Zobacz więcej
kuchniamaryny
kuchniamaryny Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kuchniamaryny
CHLEB PSZENNO ŻYTNI

CHLEB PSZENNO ŻYTNI 15

SKŁADNIKI 100 g maki żytnio razowej typ 2000 Młynomag 35 g drożdży świeżych 30 g miodu 200 g mleka 1,5% 100 g wody 400 g mąki pszennnej pełnoziarnistej 20 g oliwy z oliwek łyżeczka soli Woda, mleko, Zobacz więcej
karodos
karodos Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Domowe potrawy
Chleb domowy pszenno-żytni

Chleb domowy pszenno-żytni 85

Chleb domowy jest najpyszniejszy a jego upieczenie daje ogromną frajdę. Nie trzeba być wytrawnym piekarzem aby upiec domowy chleb. Wystarczy zaopatrzeć w odpowiednie mąki: pszenną i żytnią oraz gotowy Zobacz więcej
Chlebek pszenno-żytni z ziarnami słonecznika upiekłam tym razem z gotowej mieszanki. Mieszanka pochodziła z Młynów Polskich. Upiekłam ją wg wskazówek na opakowaniu. Po wyrobieniu ręcznym, piekłam ( w Zobacz więcej
panimagoga
panimagoga Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaki ogrodu
CHLEB PSZENNO-ŻYTNI Z KMINKIEM

CHLEB PSZENNO-ŻYTNI Z KMINKIEM 55

Prosty, polski chleb pszenno-żytni na świeżych drożdżach, o urzekającym, kminkowym posmaku. Świetny z serem lub wędliną, a nawet z samym masłem. Skórka przyjemnie chrupie, a miąższ jest zwarty i Zobacz więcej
martyna12
martyna12 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
SzczyptaChili
Chleb z majonezem pszenno-żytni

Chleb z majonezem pszenno-żytni 38

Puszysty chleb pszenno-żytni z dodatkiem majonezu który w smaku nie jest wyczuwalny. Chleb trzeciego dnia chociaż zaczyna się lekko kruszyć zachowuje swą świeżość i smak. Składniki: 250g. mąki Zobacz więcej
Chleb pszenno-żytni na zakwasie Składniki: Aktywny zakwas żytni - 180 g Mąka żytnia – 200g Mąka pszenna pełnoziarnista – 300g Woda – 330 ml Sól – 1,5 łyżeczki Ulubione nasiona, płatki – 3 łyżki Zobacz więcej
Jak mnie tu dawno nie było. Aż wstyd się tak nagle pokazać i tak zwyczajnie, jak gdyby nigdy nic, umieścić wpis. Pewnie specjalnie was nie zaskoczę pisząc, że to przez nadmiar obowiązków i brak czasu. Zobacz więcej
Składniki na jeden bochen. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik. Składniki: 250 g mąki pszennej typ 650 250 g mąki żytniej typ 720 1,5 Zobacz więcej
Składniki na jeden bochen. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik. Składniki: 250 g mąki pszennej typ 650 250 g mąki żytniej typ 720 1,5 Zobacz więcej
Dziś prezentuję chleb na zakwasie, który jest nowym numerem jeden w mojej kuchni. Do tego łatwy i szybki do zrobienia. Idealny dla kogoś, kto nie ma czasu piec codziennie. Pracę dzielimy na dwie raty. Zobacz więcej