chleb pszenno żytni na zaczynie z drożdży

Dostałam od fajnej znajomej zakwas i przepis na pyszny chleb. Ona oczywiście też dostała go od kogoś, taki łańcuszek dobrego chleba :) Chleb ten robiłam już kolejny raz, dochodząc do najlepszej dla Zobacz więcej
Chleb pszenno - żytni to jeden z moich ulubionych, ma głęboki, lekko kwaskowy smak, chrupiącą skórkę i pachnie niesamowicie cudnie. Jeszcze ciepłą piętkę odkrawam i zajadam samą choć wiem że nie jest Zobacz więcej
Wczoraj mając trochę wolnego czasu udało mi się od rana upiec domowy chleb. Rzadko piekę takie domowe pieczywo, a przecież to nic skomplikowanego. Dzisiaj z przyjemnością pojawi się u mnie na Zobacz więcej
Chleb to podstawa, a że go wcinamy prawie każdego dnia to trzeba coś zrobić by też nam się nie znudził. Taki własnej roboty jest o wiele smaczniejszy niż obojętnie jaki kupiony w sklepie. Moi Rodzice, Zobacz więcej
Zapraszam po przepis na domowe pieczywo. Nie ma to jak pyszny domowy chlebek. Składniki: 2 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki żytniej szczypta cukru 1 łyżeczka soli 7 g drożdży suszonych 2 łyżki sezamu + Zobacz więcej
Właściwie mąki żytniej w tym chlebie wiele nie ma, ale zdecydowanie nadaje mu ona ciekawy charakter. Nie jest też on może zbyt szybki w zrobieniu, ale w sumie większość chlebów na zakwasie wymaga Zobacz więcej
Chleb na maślance to kolejne łatwe do przygotowania pieczywo, które niewielkim wysiłkiem możecie przygotować w domu. Dzięki maślance chleb jest miękki, ma delikatną strukturę i długo zachowuje Zobacz więcej
kolia18
kolia18 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotowanie Patki
CHLEB PSZENNO-ŻYTNI Z MASZYNY

CHLEB PSZENNO-ŻYTNI Z MASZYNY 115

SKŁADNIKI: 180 ml wody 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy 7g suchych drożdży 1 łyżeczka soli 1 /2 łyżeczki cukru np. Trzcinowego 180 g mąki żytniej chlebowej 1 50 g maki pszennej typ 550 Zobacz więcej
Źródło przepisu: rus brot. Zaczyn (9 godzin w temp. 30C + 9-15 godzin w temp. 21-23C) 20 g zakwasu żytniego 82 g mąka żytnia typ 1150 (zamiennie 55 g typ 720 + 27 g typ 2000) 78 g woda 1,8 g sól Zobacz więcej
Zajrzałam dziś do mojego zakwasu, a on przymierał głodem. Małżonek śmiejąc się zapytał co się stanie, jak nie nakarmię zakwasu przez dwa tygodnie. Odpowiedziałam zgodnie z prawdą, że umrze. Na co Zobacz więcej
Jak mnie tu dawno nie było. Aż wstyd się tak nagle pokazać i tak zwyczajnie, jak gdyby nigdy nic, umieścić wpis. Pewnie specjalnie was nie zaskoczę pisząc, że to przez nadmiar obowiązków i brak czasu. Zobacz więcej
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (z automatu) Uwielbiam chleby żytnie wszelkiej maści, a już chleby żytnie na żytnim zakwasie to dla mnie cud, miód ;) Musiałam sobie wypracować w miarę prosty chleb, Zobacz więcej
Chlebek pszenno-żytni z ziarnami słonecznika upiekłam tym razem z gotowej mieszanki. Mieszanka pochodziła z Młynów Polskich. Upiekłam ją wg wskazówek na opakowaniu. Po wyrobieniu ręcznym, piekłam ( w Zobacz więcej
Kolejna wariacja chleba z bloga Tatter. Chleb jest puszysty, ma miękki miękisz i jest przepyszny. Zachęcam do pieczenia, nie jest ani za trudno ani za łatwo tak w sam raz. Skuście się w końcu na swój Zobacz więcej
czyli z dopalaczem, jak stwierdzila KASS. kiedy szukam pomyslu na pyszny chleb, pierwsze kroki kieruje na jej niesamowity blog. Wszystkie jej wypieki chlebowe są takie sliczne, te chlebki az pachną Zobacz więcej
Lubicie domowe pieczywo? Ja je uwielbiam. Przypomina mi ono smak dzieciństwa :-) najbardziej lubię świeży chleb z chrupiącą skórką, posmarowany masłem i podany z kubkiem mleka - nic więcej do pełni Zobacz więcej
panimagoga
panimagoga Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaki ogrodu
CHLEB PSZENNO-ŻYTNI Z KMINKIEM

CHLEB PSZENNO-ŻYTNI Z KMINKIEM 59

Prosty, polski chleb pszenno-żytni na świeżych drożdżach, o urzekającym, kminkowym posmaku. Świetny z serem lub wędliną, a nawet z samym masłem. Skórka przyjemnie chrupie, a miąższ jest zwarty i Zobacz więcej
Chleb pszenno-żytni na zakwasie Składniki: Aktywny zakwas żytni - 180 g Mąka żytnia – 200g Mąka pszenna pełnoziarnista – 300g Woda – 330 ml Sól – 1,5 łyżeczki Ulubione nasiona, płatki – 3 łyżki Zobacz więcej
Chleb domowy, tym razem na zaczynie drożdżowym to pyszne, białe i puszyste pieczywo. Jest to ulubione pieczywo mojego Syna, który zjada je jeszcze ciepłe, bez żadnych dodatków. Tak też było i tym Zobacz więcej
martyna12
martyna12 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
SzczyptaChili
Chleb z majonezem pszenno-żytni

Chleb z majonezem pszenno-żytni 39

Puszysty chleb pszenno-żytni z dodatkiem majonezu który w smaku nie jest wyczuwalny. Chleb trzeciego dnia chociaż zaczyna się lekko kruszyć zachowuje swą świeżość i smak. Składniki: 250g. mąki Zobacz więcej