chleb pszenno żytni na zakwasie receptury

którzy uczestniczyli w akcji chciałam serdecznie podziękować. Dzięki Wam zebrało się sporo nowych receptur na pyszne, aromatyczne chleby. Ja już zawijam rękawy i biorę się do pieczenia. Tylko który Zobacz więcej
Składniki : 200g zakwas 60 godzinny żytni 100g mąka żytnia typ 720 300g mąka pszenna typ 750 10g sól 3g drożdże instant 250g woda temp 24oC Skoro jest żytni zakwas 60 godzinny, to zróbmy Zobacz więcej
zakwasem może być różnie, więc w oryginalnej recepturze znajdziecie 3 g drożdży instant. Chleb na zdjęciach zrobiłam z połowy porcji składników, upiekłam w keksówce 22x9. Chleb pszenno-żytni Zaczyn: Zobacz więcej
w profilaktyce nowotworowej. Zwykły chleb pszenno-żytni Zaczyn 1 łyżka zakwasu żytniego 1i 1/2 szklanki maki żytniej 2000 (150 g) 3/4 szklanki wody Zaczyn wymieszać w misce i zostawić pod folią na Zobacz więcej
Chleb zakopiański - pszenno-żytni chleb na drożdżach, w którym mąkę żytnią zakwaszono zsiadłym mlekiem (maślanką). Prosty w wykonaniu, dobra alternatywa dla osób, które nie dysponują akurat zakwasem. Zobacz więcej
Jako że ostatnio bardzooo zaniedbałam moją domową piekarnię (no może nie do końca, bo zakwas cały czas stoi w lodówce, pamiętam o nim i co jakiś czas go dożywiam) to postanowiłam coś upiec :) Tym Zobacz więcej
AdamPiekarz
AdamPiekarz Obserwuj blogaObserwujesz bloga
AdamPiekarz
po co ten zakwas

po co ten zakwas 47

0
każda z faz spełnia ściśle określone funkcje i zadania. Aby uzyskać prawidłowo zakwaszone ciasto najpierw musimy jednak mieć lub wyhodować prawidłowy czyli dojrzały zakwas (pełny kwas). Pojawiają się Zobacz więcej
Składniki : 90g zakwas żytni aktywny 220g mąka żytnia razowa typ 2000 240g łamane całe ziarno żyta 390g woda 9g sól Po wakacjach strasznie brakowało mi prawdziwego polskiego żytniego chleba Zobacz więcej
Składniki : 80g zakwas żytni aktywny 185g maka żytnia typ 720 275 mąka pszenna typ 750 7g drożdże świeże 10g sól 100g ugotowane ziemniaki 320g woda 1 łyżka otrąb (dowolnych) Dawniej Zobacz więcej
Ewita
Ewita Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Życie smakiem się toczy
Zakwas pszenny

Zakwas pszenny 87

0
Rozpoczynając swoją przygodę z zakwasem, przygotowałam dwie jego wersje bazujące na dwóch różnych recepturach. Pierwszy (o którym pisałam tutaj) to zakwas żytni. Drugi to zakwas mieszany "prawie Zobacz więcej
i wiele więcej nie trzeba do szczęścia. Zapraszam :) Pszenno-żytni ze słonecznikiem (na podstawie przepisu Mirabbelki) Zaczyn: 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego razowego 45 g letniej wody 75 g Zobacz więcej
Od dosyć dawna z podziwem, zachwytem i nutką przerażenia przeglądałam receptury na wyhodowanie własnego zakwasu i przepisy na chleby z jego zawartością, jednak długo nie mogłam się odważyć na Zobacz więcej
bigi używa się głównie drożdży, ale i zakwasu oraz mąki i wody. Ciasto może mieć od 37 do 100% hydratacji (37-100g wody/ 100g mąki). Fermentuje przez noc i jest następnie dodawane do reszty Zobacz więcej
Chleb w moim domu jest pieczony raz w tygodniu, receptura jest już wypracowana, eksperymentuję czasami z rodzajami mąki. Ostatnio używam mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850, mąki żytniej Zobacz więcej
Hej ! Dostałam ostatnio propozycję skosztowania Chleba Łęgowskiego, czyli pszenno-żytniego wypieku na naturalnym zakwasie. Nie jest on taki, jak chleby w większości sklepów, czyli nadmuchane, z Zobacz więcej
Z uporem maniaka dążę do doskonałości w pieczeniu chleba. Usiłuję zarówno opanować drożdże, jak i zakwas, który jest znacznie bardziej kapryśny. W ciągu dwóch dób upiekłam 3 bochenki chleba na Zobacz więcej
Przepis na to wspaniałe ciasto znalazłam na stronie SusanWild Yeast. Wygładziłam nieco recepturę, upiekłam i zakochałam sie w tym marchewkowym wypieku. Najbardziej lubię w nim to, że nawet po Zobacz więcej
Chleb pszenno-żytni na zakwasie pokazywałam Wam już wcześniej, o tutaj. Tamten to typowo foremkowy, ciemny chleb o wilgotnym miąższu pieczony na zakwasie żytnim. Z kolei ten który pokażę Wam dziś to Zobacz więcej
Tegoroczny Festiwal Dyni miałam rozpocząć zupą, jednak dzięki Wiśle będzie dziś chlebowo. Jej ostatni chleb żytni z dynią wyglądał tak, że nie sposób było mu się oprzeć, a że dzięki Jej uprzejmości Zobacz więcej
receptura), i uważam, że ta zamiana tylko wyszła smakowo chlebowi na lepsze. Reasumując - chleb mieszany, pszenno-żytni, na podmłodzie. Z foremki. Delikatny i smaczny. Łatwy do zrobienia. Polecam. Zobacz więcej