chleb pszenno żytni na zakwasie receptury

Chleb pszenno - żytni to jeden z moich ulubionych, ma głęboki, lekko kwaskowy smak, chrupiącą skórkę i pachnie niesamowicie cudnie. Jeszcze ciepłą piętkę odkrawam i zajadam samą choć wiem że nie jest Zobacz więcej
To będzie zdecydowanie jeden z naszych ulubionych chlebów. Pachnie niesamowicie, dzięki dodatkowi ziemniaków, długo pozostaje świeży. To taki prawdziwie wiejski chlebek, który nie wiem czemu ale Zobacz więcej
Dostałam od fajnej znajomej zakwas i przepis na pyszny chleb. Ona oczywiście też dostała go od kogoś, taki łańcuszek dobrego chleba :) Chleb ten robiłam już kolejny raz, dochodząc do najlepszej dla Zobacz więcej
Chleb to podstawa, a że go wcinamy prawie każdego dnia to trzeba coś zrobić by też nam się nie znudził. Taki własnej roboty jest o wiele smaczniejszy niż obojętnie jaki kupiony w sklepie. Moi Rodzice, Zobacz więcej
Chleb z mąki razowej pszennej i żytniej z chrupiącą skórką obsypaną nasionami słonecznika. Smaczny i pachnący jak każdy chleb wypiekany w domu. Zdrowy i naturalny przygotowany na zakwasie Zobacz więcej
Ostatnio zakwas, a dziś chleb. Piekę go na okrągło. Zmieniam tylko rodzaje mąki i ziaren, aby wagowo się wszystko zgadzało i mam za każdym razem troszkę inny, ale zawsze udany i smaczny chlebek. Poza Zobacz więcej
Właściwie mąki żytniej w tym chlebie wiele nie ma, ale zdecydowanie nadaje mu ona ciekawy charakter. Nie jest też on może zbyt szybki w zrobieniu, ale w sumie większość chlebów na zakwasie wymaga Zobacz więcej
Dobrych chlebów nigdy za wiele. Z samym masłem, z miodem czy z serem. Taki domowy chleb miażdży wszystko Dzisiaj zapraszam na pszenno-żytni chleb razowy, pełen nasionek. Jeśli lubisz takie wzbogacane Zobacz więcej
Chlebowe inspiracje - ciąg dalszy. Dziś proponuję chleb na wodzie zakwasowej i zakwasie na bazie tej wody. Napiszę po kolei jak je robiłam, choć wszystkiego dowiecie się pod linkami. Chleb jest Zobacz więcej
DOMOWY CHLEB NA ZAKWASIE Zachciało mi się domowego chleba, zatęskniłam za zapachem pieczonego pieczywa, który roznosi się po całym domu, od którego poprawia się nastrój, za chrupiącą skórką i za Zobacz więcej
To mój pierwszy chleb na zakwasie. Jestem z niego bardzo dumna! Choć formowanie bochenka idealnego kompletnie mi nie wychodzi. Po ciężkim boju z wyhodowaniem zakwasu, powstał wreszcie wspaniały, Zobacz więcej
Zajrzałam dziś do mojego zakwasu, a on przymierał głodem. Małżonek śmiejąc się zapytał co się stanie, jak nie nakarmię zakwasu przez dwa tygodnie. Odpowiedziałam zgodnie z prawdą, że umrze. Na co Zobacz więcej
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (z automatu) Uwielbiam chleby żytnie wszelkiej maści, a już chleby żytnie na żytnim zakwasie to dla mnie cud, miód ;) Musiałam sobie wypracować w miarę prosty chleb, Zobacz więcej
Chleb pszenno-żytni na zakwasie Składniki: Aktywny zakwas żytni - 180 g Mąka żytnia – 200g Mąka pszenna pełnoziarnista – 300g Woda – 330 ml Sól – 1,5 łyżeczki Ulubione nasiona, płatki – 3 łyżki Zobacz więcej
Lubicie domowe pieczywo? Ja je uwielbiam. Przypomina mi ono smak dzieciństwa :-) najbardziej lubię świeży chleb z chrupiącą skórką, posmarowany masłem i podany z kubkiem mleka - nic więcej do pełni Zobacz więcej
Dziś prezentuję chleb na zakwasie, który jest nowym numerem jeden w mojej kuchni. Do tego łatwy i szybki do zrobienia. Idealny dla kogoś, kto nie ma czasu piec codziennie. Pracę dzielimy na dwie raty. Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ogrody babilonu
chleb pszenno - żytni na zakwasie

chleb pszenno - żytni na zakwasie 754

Przepyszny i bardzo prosty do upieczenia chleb na co dzień z chrupiącą skórką i wilgotnym sprężystym miąższem. Chleb pszenno - żytni na zakwasie inspirowany przepisem Jeffreya Hamelman. 70 g mąki Zobacz więcej
Po kilku dniach przerwy od gotowania i publikowania czas na chleb. Pracy przy nim praktycznie nie ma (bo jak zamieszanie łyżką kilku składników w misce nazwać pracą), ale z przepisu wychodzi naprawdę Zobacz więcej
Szybkie gotowanie: Chleb pszenno-żytni na zakwasie Szybkie gotowanie czyli jak nie tracić czasu w kuchni :) Strony Strona główna Przepisy Recenzje książek Współpraca Konkursy Moje akcje kulinarne Zobacz więcej
Chleb pszenno żytni na zakwasie Kto choć raz własnoręcznie zagniótł ciasto, kto poczuł wspaniały zapach świeżego chleba, odkroił pierwszą kromkę przez siebie upieczonego, pokrytego chrupką skórką Zobacz więcej