chleb pszenno-żytni na zakwasie z włoskim aromatem

Chleb marzenie! Nie, nie przesadzam :D Kiedyś podobny kupowałam w piekarni, ale kosztował sporo (6 zł) i był tak rozchwytywany, że często nie udawało mi się go upolować. Ostatnio sporo piekłam, więc Zobacz więcej
To będzie zdecydowanie jeden z naszych ulubionych chlebów. Pachnie niesamowicie, dzięki dodatkowi ziemniaków, długo pozostaje świeży. To taki prawdziwie wiejski chlebek, który nie wiem czemu ale Zobacz więcej
Dostałam od fajnej znajomej zakwas i przepis na pyszny chleb. Ona oczywiście też dostała go od kogoś, taki łańcuszek dobrego chleba :) Chleb ten robiłam już kolejny raz, dochodząc do najlepszej dla Zobacz więcej
Chleb pszenno - żytni to jeden z moich ulubionych, ma głęboki, lekko kwaskowy smak, chrupiącą skórkę i pachnie niesamowicie cudnie. Jeszcze ciepłą piętkę odkrawam i zajadam samą choć wiem że nie jest Zobacz więcej
Ostatnio zakwas, a dziś chleb. Piekę go na okrągło. Zmieniam tylko rodzaje mąki i ziaren, aby wagowo się wszystko zgadzało i mam za każdym razem troszkę inny, ale zawsze udany i smaczny chlebek. Poza Zobacz więcej
Chleb to podstawa, a że go wcinamy prawie każdego dnia to trzeba coś zrobić by też nam się nie znudził. Taki własnej roboty jest o wiele smaczniejszy niż obojętnie jaki kupiony w sklepie. Moi Rodzice, Zobacz więcej
Właściwie mąki żytniej w tym chlebie wiele nie ma, ale zdecydowanie nadaje mu ona ciekawy charakter. Nie jest też on może zbyt szybki w zrobieniu, ale w sumie większość chlebów na zakwasie wymaga Zobacz więcej
Dobrych chlebów nigdy za wiele. Z samym masłem, z miodem czy z serem. Taki domowy chleb miażdży wszystko Dzisiaj zapraszam na pszenno-żytni chleb razowy, pełen nasionek. Jeśli lubisz takie wzbogacane Zobacz więcej
Nie ma piękniejszego zapachu od aromatu pieczonego chleba... Uwielbiam kiedy dom wypełnia zapach pieczonego chleba. Trochę mniej lubię walkę o to kto dostanie piętkę z jeszcze ciepłego bochenka:) Zobacz więcej
Zajrzałam dziś do mojego zakwasu, a on przymierał głodem. Małżonek śmiejąc się zapytał co się stanie, jak nie nakarmię zakwasu przez dwa tygodnie. Odpowiedziałam zgodnie z prawdą, że umrze. Na co Zobacz więcej
Chlebowe inspiracje - ciąg dalszy. Dziś proponuję chleb na wodzie zakwasowej i zakwasie na bazie tej wody. Napiszę po kolei jak je robiłam, choć wszystkiego dowiecie się pod linkami. Chleb jest Zobacz więcej
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (z automatu) Uwielbiam chleby żytnie wszelkiej maści, a już chleby żytnie na żytnim zakwasie to dla mnie cud, miód ;) Musiałam sobie wypracować w miarę prosty chleb, Zobacz więcej
To mój pierwszy chleb na zakwasie. Jestem z niego bardzo dumna! Choć formowanie bochenka idealnego kompletnie mi nie wychodzi. Po ciężkim boju z wyhodowaniem zakwasu, powstał wreszcie wspaniały, Zobacz więcej
Lubicie domowe pieczywo? Ja je uwielbiam. Przypomina mi ono smak dzieciństwa :-) najbardziej lubię świeży chleb z chrupiącą skórką, posmarowany masłem i podany z kubkiem mleka - nic więcej do pełni Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ogrody babilonu
chleb pszenno - żytni na zakwasie

chleb pszenno - żytni na zakwasie 763

Przepyszny i bardzo prosty do upieczenia chleb na co dzień z chrupiącą skórką i wilgotnym sprężystym miąższem. Chleb pszenno - żytni na zakwasie inspirowany przepisem Jeffreya Hamelman. 70 g mąki Zobacz więcej
Dzisiaj zapraszam Was na pyszny chleb. Długo utrzymujący świeżość. Bez dodatku drożdży, na samym tylko zakwasie. Bardzo, bardzo smaczna propozycja. Przepis znaleziony na stronie Thermoprzepisy. Zobacz więcej
To jeden z najsmaczniejszych chlebów, jakie upiekłam. Jest bardzo aromatyczny. Ma miękki i wilgotny miąższ i raczej cienką skórkę, którą można przyjemnie rozrywać zębami. Tym, co odpowiada za Zobacz więcej
Po kilku dniach przerwy od gotowania i publikowania czas na chleb. Pracy przy nim praktycznie nie ma (bo jak zamieszanie łyżką kilku składników w misce nazwać pracą), ale z przepisu wychodzi naprawdę Zobacz więcej
Na weekend zostawiam Was z czasochłonnym chlebem na zakwasie. Ten chleb to bezspornie mój numer jeden. Robiłam go jak dotąd najczęściej i najchętniej jadłabym go codziennie, ale niestety wymaga nieco Zobacz więcej
Szybkie gotowanie: Chleb pszenno-żytni na zakwasie Szybkie gotowanie czyli jak nie tracić czasu w kuchni :) Strony Strona główna Przepisy Recenzje książek Współpraca Konkursy Moje akcje kulinarne Zobacz więcej