chleb pszenny razowy z automatu

Kilka tygodni temu kupiliśmy urządzenie do pieczenia chleba. Po wielu wypieczonych bochenkach mogę podzielić się z Wami przepisem na mój ulubiony, pszenny, (prawie)razowy bochenek. Składniki: 2 Zobacz więcej
Chleb pszenny razowy z automatu Lekki chleb razowy, z przewagą razowej mąki, zdrowy i pełen błonnika, do tego mięciutki i smaczny. Nie traci nic ze swej miękkości i chrupiącej skórki nawet na drugi Zobacz więcej
Przepis na chlebek znalazłam w książeczce dołączonej do mojej maszyny do chleba. Od siebie dorzuciłam suszone śliwki, bo lubię tego typu dodatki w razowym pieczywie. Chlebek wyrabiał automat, na końcu Zobacz więcej
Chleb pszenny razowy na zakwasie z automatu W grudniu otrzymałam pocztą od Domi w kuchni dwie porcje suszonego zakwasu. Jeden pszenny i jeden żytni. Domi usłyszała, że jeszcze nigdy nie piekłam Zobacz więcej
SKŁADNIKI 260 ml mleka 75 g oleju 1 łyżeczka miodu 1 jajo 500 dag mąki pszennej 90 dag mąki żytniej razowej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 17 dag drożdży SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki Zobacz więcej
djdomin
djdomin Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kaflowa Kuchnia
Czeski chleb żytni

Czeski chleb żytni 1020

0
2 paczki suszonych drożdży 2 szklanki ciepłej wody 1/4 szklanki cukru 2 łyżki oliwy 4 łyżeczki soli 1 łyżeczka kminku 3 szklanki mąki żytniej 3 szklanki mąki chlebowej Przyrządzanie w automacie: Zobacz więcej
oregano
oregano Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Oregano & cynamon
Bułeczki orkiszowe

Bułeczki orkiszowe 1066

1
Wyjątkowo chrupiące, smaczne i zdrowe. Każdy je polubi. Moje bułeczki przygotowałam w automacie do chleba. Wykorzystałam do nich: 300 ml ciepłej wody 300 g mąki chlebowej orkiszowej 100 g mąki razowej Zobacz więcej
Całkiem przyjemna odmiana od codziennego chleba pszennego. Chleb z dodatkiem mąki gryczanej jest bardzo aromatyczny, a w wyglądzie przypomina jasnego razowca. Składniki: 300 ml wody 150 g mąki Zobacz więcej
Moja Mama kupiła nam automat do pieczenia chleba w nadziei na codzienne świeże pieczywo. Dzisiaj postanowiłyśmy go przetestować i upiekłyśmy pierwszy chleb z mąki pełnoziarnistej Lubella (mieszanka Zobacz więcej
Niezwykle aromatyczny chleb pełen prażonych migdałów i słodkich rodzynek z dodatkiem suszonych pomidorów, czosnku, bazylii, oregano, czarnuszki, tymianku i rozmarynu. To moja kolejna propozycja na Zobacz więcej
Zapragnęłam chleba prostego w obsłudze, z gwarancją udanego wypieku. Zakwas od wczoraj głodny, a pieczywa w domu już nie ma. Na szczęście drożdże potrzebują dwóch godzin, żeby stworzyć mi chleb, o Zobacz więcej
hardcorowy razowy ciasto wyrobiłam mikserem i zostawiłam do rośnięcia w misce. Przyznaję, że dzięki temu wiem, że co automat to automat. Ciasto rosło w niższej temperaturze i nie było aż tak dobrze Zobacz więcej
500 g mąki /(dałam 400 g mąki pszennej + 70 g mąki pszennej razowej) 2,5 dag świeżych drożdży 2 jajka 1/4 kostki masła/ (dałam 4 łyżki oleju) 250 ml mleka (lub szklankę wody + 2 łyżki mleka w proszku) Zobacz więcej
Uwielbiam zapach wypiekanego chleba. Dlatego po dwóch miesiącach kiedy nie miałam możliwości pieczenia domowego chleba, aż miło znowu poczuć tę rozkoszną woń. Składniki : 500g mąki pszennej - dałam Zobacz więcej
Aldi
Aldi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Psoty Psotki
Chleb wiejski z orzechami

Chleb wiejski z orzechami 201

1
zwykły, po jakimś czasie zaczęłam ustawiać program razowy/dla chleba z pełnego przemiału. Ten drugi jest moim zdaniem zdecydowanie lepszy. 405 ml wody, 2 łyżeczki soli, łyżka cukru, 560 g mąki Zobacz więcej
Bladym świtem wymknęłam się cichutko do kuchni. Po pięciu minutach automat rozpoczął proces pieczenia chleba na dzisiejsze śniadanie :) Wczesnym rankiem było bardzo zimno a trawa pokryta była grubą Zobacz więcej
Chleb tostowy razowy (z automatu) Bogaty w błonnik chleb w pełni razowy, z dodatkiem świeżego, pachnącego masła i odrobiną miodu. Zdrowy chleb, idealny do tostów i grzanek. Przepis zaczerpnęłam z Zobacz więcej
10 g zakwasu czynnego 190 g mąki żytniej razowej typ 2000 około 150 ml letniej wody Wszystkie składniki wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 12 godz. w ciepłe miejsce. Składniki : 80 g mąki Zobacz więcej
Bardzo dawno już nie podawałam przepisu na bochny chleba wprost z automatu a jeśli pracujemy długo jest to znakomitym rozwiązaniem. Ustawiam automat i po powrocie do domu mam pyszny, ciepły i z Zobacz więcej
Składniki na zaczyn : 3 łyżki zakwasu żytniego szklanka mąki żytniej żurkowej z otrębami szklanka wody Mieszamy wszystkie składniki i pozostawiamy w cieple na co najmniej 8 godz. Składniki na ciasto Zobacz więcej