chleb radzieckiego żołnierza

Znowu mi się udało :) Wspólne pieczenie z Amber !!! Tym razem prosty żytni razowy chleb. Bez gram mąki pszennej. Bez grama mąki białej. Na żytnim razowym zakwasie. Pyszny. Długo świeży... Upiekłam 2 Zobacz więcej
ankawell
ankawell Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
życie od kuchni
chleb radzieckiego żołnierza

chleb radzieckiego żołnierza 118

Na rosyjskim stole nigdy nie może zabraknąć chleba. Tradycja każe przegryzać nim wszystko, nawet ziemniaki czy makaron. Nie zdziwcie się, gdy kelner w Rosji zapyta was ile kromek "chlebuszka" chcecie Zobacz więcej
Żołnierz radziecki nie jest dla mnie pojęciem abstrakcyjnym. Jako mieszkanka Wrocławia, mało tego mieszkanka dzielnicy, w której stacjonowały wojska radzieckie doskonale pamiętam zarówno szeregowych Zobacz więcej
wisla
wisla Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zapach chleba
Chleb radzieckiego żołnierza

Chleb radzieckiego żołnierza 68

W Piekarni Amber zaczynamy rok w pełni żytnim, razowym chlebem. Aby taki chleb się udał, wyrósł, dobrze upiekł, a następnie długo trzymał świeżość i nie był ciężkostrawny, trzeba część mąki poddać Zobacz więcej
Kolejne wspólne pieczenie. Kolejne zaproszenie od Amber. Nazwa chleba przykuła moją uwagę. Bardzo lubiłam lekcje rosyjskiego. Opowieści o tym kraju. Nie marzą mi się modne gorące kurorty, ale podróż Zobacz więcej
Podniesiona na duchu, odnotowałam pozytywne zmiany, a potem wstawiłam bochenki do pieca i usiadłam w kuchni rozkoszując się zapachem chleba. Wysoko na niebie świecił księżyc. Gdy wyjęłam z pieca Zobacz więcej
Dawno nie piekłam chleba w 100% z mąki razowej. Nawet z pszennej, nie mówiąc już o żytniej. Szczerze mówiąc jedyne moje wspomnienie, to ciężki, zbity chleb z początków mojej przygody z pieczeniem Zobacz więcej
Hurra! Nareszcie udało mi się dołączyć do wspólnego pieczenia w ramach Styczniowej Piekarni . Przymierzałam się już do tego od kilku miesięcy ale za każdym razem coś mi wypadało. Tym razem jednak Zobacz więcej
Chlebek upiekłam razem z innymi Piekarzami i Piekarkami ze Styczniowej Piekarni. Podobno historia przepisu sięga roku 1938. Był uznawany za numer 1 w Rosji. Po wspólnym pieczeniu chlebek piekłam Zobacz więcej
Chleb 100% żytni. Przepis wykorzystuje trójfazową metodą zakwaszania ciasta z mąki żytniej (u mnie typ 720), dzięki czemu chleb jest bardzo wilgotny i idealny wyrośnięty. Jeden chleb upiekłam w Zobacz więcej
W ramach styczniowej piekarni, organizowanej przez Amber piekliśmy mój najbardziej nieulubiony rodzaj chleba, czyli żytni stuprocentowy razowiec :). Chleb pod ciekawą nazwą - prosty żytni chleb Zobacz więcej
Tym razem w styczniowej piekarni rarytas - żytni chleb radzieckiego żołnierza. Dla mnie chyba najlepszy chleb jaki do tej pory jadłam. Mimo, że proces jego zrobienia jest dość długi, przez 3 stopniowe Zobacz więcej
Człowiek na starość robi się bardziej sentymentalny. Wspomina czasy swojego dzieciństwa, kiedy wszystko było jakieś lepsze, smaczniejsze, prawdziwsze, czasem nawet… magiczne. Pomidory były słodkie jak Zobacz więcej
Chleb żytni, wilgotny, pełen smaku z tym czymś ... ... metoda trójfazowa daje szczególny smak, ale i szczególną przyjemność w robieniu czegoś inaczej. Spróbujcie upiec ten chleb, pobawcie się jego Zobacz więcej
Wspólnie z Innymi blogerkami i blogerami, postanowiliśmy rozpocząć styczniową piekarnię od chleba żytniego - radzieckiego żołnierza. Muszę przyznać, że pierwszy raz robiłam ciasto zakwaszone, ale Zobacz więcej
Ania
Ania Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bajkorada
Żytni chleb radzieckiego żołnierza

Żytni chleb radzieckiego żołnierza 35

To wspaniały razowy chleb. Taki, jakiego szukałam w sklepach i nigdy nie znalazłam. Kupne razowce są z reguły ciężkie i kwaśne, a jeśli nie, to okazuje się, że jest w nich pełno dodatków. Ten chleb to Zobacz więcej
W ramach styczniowej piekarni, organizowanej przez Amber piekliśmy mój najbardziej nieulubiony rodzaj chleba, czyli żytni stuprocentowy razowiec :). Chleb pod ciekawą nazwą - prosty żytni chleb Zobacz więcej
Ze znacznym opóźnieniem upiekłam chleb wg przepisu ze 113 edycji Weekendowej Piekarni. Piekłam go juz 3 razy. Jest wyśmienity. Po upieczeniu powinien odczekać co najmniej dobę. Jest cięzki, w smaku Zobacz więcej
Ciężko mi idzie powrót do blogowania, mam wrażenie że coś się skończyło, wypaliło. Z nowym rokiem czekam na przypływ energii. Ale gdy pojawia się zaproszenie na blogu Ani do wspólnego pieczenia chleba Zobacz więcej
"Na zakwasie i na drożdżach" cd... To jeden z łatwiejszychw wykonaniu, chleb żytni bardzo razowy - Prosty żytni chleb radzieckiego żołnierza z ciekawą historią opisaną tutaj Zobacz więcej