chleb radzieckiego żołnierza

Wspólnie z Innymi blogerkami i blogerami, postanowiliśmy rozpocząć styczniową piekarnię od chleba żytniego - radzieckiego żołnierza. Muszę przyznać, że pierwszy raz robiłam ciasto zakwaszone, ale Zobacz więcej
W ramach styczniowej piekarni, organizowanej przez Amber piekliśmy mój najbardziej nieulubiony rodzaj chleba, czyli żytni stuprocentowy razowiec :). Chleb pod ciekawą nazwą - prosty żytni chleb Zobacz więcej
, pod gwiazdami. Nic mi nigdy wcześniej tak nie smakowało! Recepta na miłość Barbara O’Neal Żytni chleb radzieckiego żołnierza to propozycja Amber w styczniowej piekarni. Przepis na ten wyrazisty w Zobacz więcej
Tym razem w styczniowej piekarni rarytas - żytni chleb radzieckiego żołnierza. Dla mnie chyba najlepszy chleb jaki do tej pory jadłam. Mimo, że proces jego zrobienia jest dość długi, przez 3 stopniowe Zobacz więcej
W ramach styczniowej piekarni, organizowanej przez Amber piekliśmy mój najbardziej nieulubiony rodzaj chleba, czyli żytni stuprocentowy razowiec :). Chleb pod ciekawą nazwą - prosty żytni chleb Zobacz więcej
Chleb żytni, wilgotny, pełen smaku z tym czymś ... ... metoda trójfazowa daje szczególny smak, ale i szczególną przyjemność w robieniu czegoś inaczej. Spróbujcie upiec ten chleb, pobawcie się jego Zobacz więcej
Żołnierz radziecki nie jest dla mnie pojęciem abstrakcyjnym. Jako mieszkanka Wrocławia, mało tego mieszkanka dzielnicy, w której stacjonowały wojska radzieckie doskonale pamiętam zarówno szeregowych Zobacz więcej
: Po czym poznać co jada dany naród? Po tym co jadali jego żołnierze. Racje radzieckich żołnierzy nie zmieniły się przez 100 lat. 4300 kcal na dobę. Natomiast rodzaj chleba zmienił się radykalnie. W Zobacz więcej
do chleba sprawiły, że rosyjski chleb nadal jest smaczny, wonny i pełen wartościowych składników odżywczych. Jednym ze specjałów rosyjskiej kuchni jest czarny, żytni chleb na naturalnym zakwasie. Zobacz więcej
W Piekarni Amber zaczynamy rok w pełni żytnim, razowym chlebem. Aby taki chleb się udał, wyrósł, dobrze upiekł, a następnie długo trzymał świeżość i nie był ciężkostrawny, trzeba część mąki poddać Zobacz więcej
…” Poszukaj przepisu, to Ci upiekę, odrzekłam. Po kilkunastu minutach przyszedł w blaskach niezwyczajnych, jakoby już go otaczała gloria zwycięstwa – z przepisem na Żytni chleb radzieckiego żołnierza! Zobacz więcej
"Na zakwasie i na drożdżach" cd... To jeden z łatwiejszychw wykonaniu, chleb żytni bardzo razowy - Prosty żytni chleb radzieckiego żołnierza z ciekawą historią opisaną tutaj Zobacz więcej
Po raz kolejny wzięłam udział we wspólnym pieczeniu, w ramach comiesięcznego wspólnego pieczenia organizowanego przez Amber. Tym razem za zadanie miałyśmy upiec chleb żytni, zwany Chlebem Radzieckiego Zobacz więcej
razem dodam do niego też kminek i kawę, a może i miód...i wtedy, jak mawia Gucio, będzie to chleb w wersji oficerskiej. Na pewno będę do niego wracać ! Żytni chleb radzieckiego żołnierza, czyli Zobacz więcej
Kolejny miesiąc, kolejne wspólne pieczenie z Amber ( klik ) i innymi piekarniczymi Zapaleńcami:). Dziś na tapecie chleb radzieckiego żołnierza. Przepis ten wynalazł dla nas Gucio ( klik ), On również Zobacz więcej
Mogę się dumnie pochwalić że zostałam zaproszona do wspólnego pieczenia chleba w ramach Styczniowej Piekarenki organizowanej przez Amber z "Kuchennymi drzwiami". Dla mnie to prawdziwy zaszczyt a chleb Zobacz więcej
pieczemy razem w styczniowej piekarni u Amber :) Znów pachnie świeżym chlebem w tylu domach jednocześnie:) To mój pierwszy chleb na zakwasie trójfazowym. Pierwszy, lecz na pewno nie ostatni. Żytni Zobacz więcej
Kuchennymi Drzwiami weszłam do piekarni styczniowej, do Amber, żeby wspólnie upiec Żytni chleb radzieckiego żołnierza. Zaproszenie na pieczenie tutaj. Chleb wyszedł mi wspaniały :) Dla osób piekących Zobacz więcej
Kuchennymi Drzwiami weszłam do piekarni styczniowej, do Amber, żeby wspólnie upiec Żytni chleb radzieckiego żołnierza. Zaproszenie na pieczenie tutaj. Chleb wyszedł mi wspaniały :) Dla osób piekących Zobacz więcej
się przekonać, ponieważ znikał błyskawicznie. Składniki (na chleb o wadze ok. 1 kg): 375g ciasta zakwaszonego po 3 fazie z mąki żytniej razowej (u mnie ciasto 100% hydracji przygotowane według tego Zobacz więcej