chleb razowy bez zakwasu

{{headerMessage}}
ZAKWAS NA ŻUR Proszono mnie o przepis na zakwas , wiec proszę:) Składniki: 10 łyżek mąki żytniej razowej 4 ząbki czosnku 8 kulek ziela angielskiego 8 kulek czarnego pieprzu 8 kulek jałowca 4 liście Zobacz więcej
adi
adi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Szelmostwa Lisa
Pszenny słonecznikowy

Pszenny słonecznikowy 138

0
{{headerMessage}}
300g mąki pszennej 400g maki pszennej razowej 50g aktywnego zakwasu żytniego 400 ml wody 10g drożdży 1 łyżka soli ziarna słonecznika Ciasto zagniatamy i odstawiamy na dwie godziny do wyrośnięcia. Zobacz więcej
marta10
marta10 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
wyspa marty
Nocne piecznie chleba

Nocne piecznie chleba 142

0
{{headerMessage}}
Bardzo długa droga przede mną do pieczenia perfekcyjnego chleba, ale początki są obiecujące.Ten chlebek jest na zakwasie żytnim z dodatkiem drożdży. Pomieszałam mąkibiała pszenna chlebowa,razowai Zobacz więcej
smokerski
smokerski Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Wege jedzonko i nie tylko
Śniadanie...

Śniadanie... 200

0
{{headerMessage}}
Jestem potworkiem pomidorowym kocham je i uwielbiam. Jak tylko smakują jak pomidory wcinam zawsze i wszędzie. Dzisiejsze śniadanie bez nich się nie obyło: by Alex W promykach słońca na śniadanie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
chleba razowego 1 litr maślanki 4 rzodkiewki sól, pieprz 1 litr bulionu Buraczki obrać, umyć i postępować jak tu. Po 4 dniach możemy użyć zakwasu. Bulion zagotowujemy z zakwasem, studzimy i miksujemy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Tym razem chleb z mąkami pełnoziarnistymi - pszenną i żytnią. Jednak dzięki temu, że połowa zawartości mąki w chlebie to mąka chlebowa, nie jest typowo ciężkim, razowym chlebem i można go piec bez Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jeśli nie robiliście jeszcze nigdy zakwasu na barszcz to gorąco Was zachęcam:) Bez niego barszcz nie będzie prawdziwym barszczem. A zbliżające się święta na pewno Was do tego zmotywują:) Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dzisiaj bez zbędnych ceregieli. Przygotowania do Wielkanocy czas zacząć!! Zakwas na biały żur nastawiony. Przepis podajemy poniżej!! Zakwas na żurek Składniki: 5 łyżek mąki żytniej Typ 2000 500-600 ml Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ostatnia chwila na przygotowanie domowego zakwasu na świąteczny żurek! Żurek to tradycyjna, wielkanocna potrawa. Bez niego nie ma świąt- po prostu :) Większość ludzi przygotowuje go z gotowych Zobacz więcej
Mada
Mada Obserwuj blogaObserwujesz bloga
MadaWKuchni
Chleb żytni na zakwasie

Chleb żytni na zakwasie 281

3
{{headerMessage}}
Wykonanie: Trzy godziny przed pieczeniem wyciągnąć zakwas z lodówki i podkarmić połową szklanki mąki żytniej i połową szklanki przegotowanej wody. Odstawić w ciepłe miejsce, niedokładnie przykryty Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przepięknie wyrośnięty. Delikatny. Razowy ale nie czuć kwasu. Naprawdę dobry chlebek. Tak sobie pomyślałam, że skoro robi się różne chleby zakwasowe i używa się odpowiedniego zakwasu do danej mąki to Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kolejna moja propozycja chleba na samym zakwasie, bez drożdży. Z dodatkiem mielonego lnu oraz sezamu, który bardzo wyraźnie czuć. Idealnie pasuje do wszelkich wytrawnych i słodkich dodatków. Jest Zobacz więcej
illucucina
illucucina Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ILLUCUCINA
CHLEB GRAHAM-ŻYTNIO RAZOWY DLA I

CHLEB GRAHAM-ŻYTNIO RAZOWY DLA I  1214

0
{{headerMessage}}
garnkową, o której wiele napisała jużLiska(w skrócie: nagrzałam garnek żeliwny w piekarniku przez ok. 40 minut w 250 stopniach, wrzuciłam do rozgrzanego garnka wyrośnięty chleb, energicznie Zobacz więcej
Netka
Netka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Netka w kuchni
Tatterowiec

Tatterowiec 465

0
{{headerMessage}}
i ponownie przykryc do wyrosniecia(u mnie 1,5 -2 godziny) Przed wlozeniem do piekarnika posypac platkami(owsianymi,zbozowymi,itp) Foremke z chlebem wsunac dozimnego piekarnika, nastawic temperature Zobacz więcej
Łyżka
Łyżka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
The sense of food
Irish soda bread.

Irish soda bread. 523

0
{{headerMessage}}
Chleb to dla mnie początek. Dom, ciepły piec i spokój. Kwintesencja wszystkich wypieków. Drożdżowy lub na zakwasie. Zapach świeżo upieczonego przywraca mi równowagę. Możesz wybrać, taki, jaki chcesz. Zobacz więcej
Bastet
Bastet Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Miód - Mleko - Cynamon
Chleb polski

Chleb polski 393

0
{{headerMessage}}
Kolejny chlebowy wypiek. Bardzo smaczny i prosty chleb na zakwasie. Dosyć szybki, bo bez zaczynu, na bazie mąki pszennej. Od Tatter. Chleb polski Składniki: 200 g żytniego zakwasu 550 g mąki pszennej Zobacz więcej
adi
adi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Szelmostwa Lisa
Orkiszowy zawrót głowy

Orkiszowy zawrót głowy 105

0
{{headerMessage}}
Zakwas ten sam, którego użyłam przy wypieku poprzedniego chleba. Mąka na zakwas oczywiście musiała być razowa, ponieważ taka ma więcej energii do fermentacji. Nie mam dokładnych wytycznych wagowych. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dziś troszkę lżejszy chleb niż w ostatnim wpisie oraz bardziej wilgotny. (Podejrzewam że wilgoć nadała mu mąka kukurydziana która jest w jego składzie, ale pewności nie mam, więc będę musiał zrobić Zobacz więcej
adi
adi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Szelmostwa Lisa
Lawendowy chleb

Lawendowy chleb 143

0
{{headerMessage}}
do koszyka lub formy i odstawiamy na kolejną godzinę. Posypujemy mąką. Lawendowy chleb został upieczony w garnku żeliwnym, ważne aby wrzucić go do nagrzanego naczynia. Pieczony 40 minut łącznie. 20 Zobacz więcej
doowa
doowa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moje Małe Czarowanie
Chleb owsiany

Chleb owsiany 1731

0
{{headerMessage}}
do pieczenia. Składniki: woda forma do wypieku piekarnik mieszanka do wypieku chleba owsianego z "Chleb na Zdrowie" Mieszanka zawiera: mąkę owsianą razową, pszenną T 750, żytnią T 720, naturalny Zobacz więcej