chleb razowy na miodzie

Pela
Pela Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moja kuchnia na diecie
Chleb razowy na miodzie

Chleb razowy na miodzie 180

0
{{headerMessage}}
O chlebie razowym jasnym pisałam już na moim głównym blogu, w ramach akcji kulinarnej Sto lat z Lucy Maud w kuchni Ten chleb jest wyrabiany i pieczony w maszynie. Powstała też inna wersja według tego Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Chleb razowy z dodatkiem miodu piekłam już wiele razy. Przepis znalazłam na blogu Smaczna Pyza i trochę go zmieniłam. Ten chleb, to typowy razowiec - ciemny, kwaskowy i wilgotny. Dodatek miodu nadaje Zobacz więcej
muffinandmuffins
muffinandmuffins Obserwuj blogaObserwujesz bloga
love to bake
Chleb razowy z miodem

Chleb razowy z miodem 201

0
{{headerMessage}}
Po świętach czas odpocząć od słodkich wypieków. Nie byłabym jednak sobą gdybym czegoś nie upiekła, a wciąż odczuwając przesyt słodyczami, postanowiłam upiec chleb. Jako, że to moje pierwsze podejście Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jeden z najlepszych chlebów jakie jadłam. Komplementowany przez całą rodzinę. Dokładanie taki jaki powinien być – sprężysty, z chrupiącą skórką i bardzo aromatyczny. Przepis z Weekendowej Piekarni. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Tym razem prawie-że-zgodnie z przepisem :) Z bloga Trufli. Jest to pierwszy chleb, który mi przerósł, więc nie jest zbyt wysoki. Mimo to - bardzo smaczny i już w kategorii "do powtórzenia". Zaczyn: 80 Zobacz więcej
Nina
Nina Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Nina w kuchni
Chleb orkiszowy razowy na miodzie

Chleb orkiszowy razowy na miodzie 335

0
{{headerMessage}}
, mikro i makroelementów niż zwykła mąka pszenna. Po więcej szczegółów odsyłam do pracy prezentowanej podczas XXXVII Ogólnopolskiej Sesji Komitetu Nauk o Żywności PAN,Gdynia.Przepis na chleb pochodzi Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kolejne pyszne pieczywo. Tym razem chleb pszenno-razowy z miodem. Bardzo lubię ten rodzaj chleba, ma wspaniały smak. A jak pachnie w całym domu podczas pieczenia a jak stygnie to wszyscy chodzą koło Zobacz więcej
{{headerMessage}}
). Razowiec, który chcę Wam przedstawić dzisiaj jest z zaparką czyli zaparzaną (zalaną wrzątkiem) mąką razową, która sprawia, że chleb ma bardzo "gładką" strukturę i dłużej zachowuje świeżość (tydzień Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Każdy kto pasjonuje się kuchnią, powinien chociaż raz w życiu upiec chleb. Przygotowanie wymaga trochę pracy i cierpliwości, ale satysfakcja z własnoręcznie upieczonego bochenka jest niesamowita. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pyszny, domowy chleb z nutą słodyczy. Nie mogłam sobie odmówić :D Fantastycznie smakuję z masełkiem, gdy jest jeszcze ciepły ;) Przepis zaczerpnięty z książki Piotra Kucharskiego: „Chleb, domowa Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Miękki chleb pół razowy, pieczony z dodatkiem czarnej melasy, kawy i miodu, posiada przyjemny, charakterystyczny, rustykalny, lekko palony smak. Świetnie smakuje posmarowany masłem lub z dodatkiem Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pewnie jeszcze nie raz i nie dwa wspomnę, że pieczenie własnego chleba wciąga. Jest coś magicznego w procesie powstawania pięknego bochenka ze składników tak niepozornych, jak mąka i woda... Na razie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
się, wszelkich możliwych rodzajów. Dziś mam dla Was razowca z amarantusem, 2 w 1, cudowny w smaku i bardzo, bardzo zdrowy. Rósł dość długo, ale jeśli Wasz zakwas jest odpowiednio aktywny, dokarmiany Zobacz więcej
{{headerMessage}}
na rozpoczętą torebkę z płatkami gryczanymi ijużwiedziałam, że właśnie ichużyję do wypieku. Wystarczyło tylko poszukać odpowiedniego miodu, wybraćwłaściwą mąkę /której u mnie nigdy nie brakuje/ Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Mam tyle przepisów do wypróbowania, że nie wiem czy starczy mi życia;) Tym razem upiekłam aż 2 rodzaje chleba, w sumie 4 bochenki. Też tak macie, że odkąd pieczecie sami, to więcej pieczywa jest Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Produkcję domowego chleba na drożdżach,który robi się łatwo i dość szybko, opanowałam niemalże do perfekcji. Przyszedł czas na podejście do chleba na zakwasie. Na pierwszy rzut poszedł chleb na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
160 g mąki żytniej razowej 130 g wody1 łyżka zakwasu żytniego Wszystkie składniki wymieszać w misce, przykryć folią i odstawić na 12 godzin w temperaturze pokojowej. 90 g mąki żytniej razowej 120 g Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Nie jestem maniaczką pieczenia domowego chleba. Oczywiście lubię sama piec, ale piekę nieregularnie, tylko kiedy mnie najdzie, a czasami kupuję gotowy chleb bo mam w okolicy dostęp do dobrego Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Na dziś króciutka animacja. Dziś całkiem czuję wiosnę. Pranie suszy się na balkonie, pyszne śniadanie zjedzone przy uchylonym oknie i lekki, prawie wiosenny wiaterek, który rozniósł aromat kawy po Zobacz więcej
{{headerMessage}}
owsianka z serkiem homogenizowanym, jabłkiem (także startym), miodem, migdałami i cynamonem; kromka chleba razowego z sałatą i szynką; inka z mlekiem Zobacz więcej