chleb razowy z maki typ. 720

SKŁADNIKI: ok 350g zakwasu żytniego (przepis na zakwas żytni znajdziecie tutaj) ok. 300g letniej wody 200g maki żytniej razowej typ 2000 ok 100g maki żytniej chlebowej typ 720 1 płaska łyżka soli Zobacz więcej
Chleb mieszany na zaczynie piwnym (źródło: Mirabbelka, strona: chleb.info.pl) zaczyn: 200g butelkowego jasnego piwa 100g maki żytniej chlebowej b 2-3 łyżki ( 50g) zakwasu żytniego Piwo podgrzewamy, Zobacz więcej
Prosty chleb żytni na zakwasie, tym razem z dodatkiem ziaren dyni oraz słonecznika. Chleb żytni na zakwasie od TatterZACZYN: 32 g zakwasu żytniego razowego 96 g maki żytniej pełnoziarnistej typ 2000 Zobacz więcej
- 150 g. zakwasu żytniego - 300 g. letniej wody - 400 g. mąki pszennej chlebowej(ja zastępuję część mąką pszenną razową) - 100 g. mąki żytniej typ 720(jasna) - łyżeczka soli(to zależy od wielkości Zobacz więcej
do niego za bardzo nie trzeba. Można go wcinać saute;) Składniki: 200 g zakwasu 200 g maki chlebowej zytniej (typ 720) 200 g wody 200 g maki chlebowej razowej (typ 2000) 225 wody 125 g rodzynek 1 Zobacz więcej
miodowego 100g maki żytniej chlebowej b 2-3 łyżki ( 50g) zakwasu żytniego ciasto chlebowe: 350g zaczynu jw 130g letniej wody 200g maki pszennej chlebowej typ 650 100g maki żytniej chlebowej typ 720 Zobacz więcej
Witam, ostatnio przeglądałam książkę kucharską i wpadłam na przepis z zakwasu chlebowego, więc postanowiłam go zrobić, aby móc sobie robić domowe chleby i nie tylko. Składniki:zakwas po 3 dniach Zobacz więcej
wody 450 g maki orkiszowej razowej typ 2000 400 g mąki żytniej typ 720 50 g otrębów gryczanych 2 łyżki soli 100 g siemienia lnianego 100 g ziaren słonecznika cały zaczyn 700 g letniej wody Dodatkowo: Zobacz więcej
Składniki na blachę o wymiarach 10 x 30 cm. Blachę przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia. Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik. Składniki na świąteczny chleb korzenny: 150 g mąki Zobacz więcej
Składniki na blachę o wymiarach 10 x 30 cm. Blachę przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia. Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik. Składniki na świąteczny chleb korzenny: 150 g mąki Zobacz więcej
Chleb razowy z dodatkiem miodu piekłam już wiele razy. Przepis znalazłam na blogu Smaczna Pyza i trochę go zmieniłam. Ten chleb, to typowy razowiec - ciemny, kwaskowy i wilgotny. Dodatek miodu nadaje Zobacz więcej
200 g maki orkiszowej, pełnoziarnistej 100 g wody Wymieszać składniki zaczynu i odstawić na 12 godzin w temperaturze pokojowej. Ciasto 100 g mąki żytniej chlebowej typ 720 100 g mąki żytniej razowej Zobacz więcej
zaKasią, którą serdecznie pozdrawiam;) Zaczyn: 200 g butelkowego jasnego piwa 100 g maki żytniej typ720 żytniego2-3 łyżki ( 50 g) zakwas ( dokarmiony ) Piwo podgrzewamy, zdejmujemy z ognia, żeby Zobacz więcej
i wystudzeniu chleba kroje go na kromki i zamrazam. Dzieki temu mam pozniej chleb na caly tydzien :) Polecam. Chleb pszenno-zytni z garnka (duzy bochen - w sam raz dla 6-osob. rodziny) Wieczorem: Zobacz więcej
docenia naszą pracę:). ...a z okazji rocznicy nie może zabraknąć czegoś co stało się moją wielką miłością ....taką stawianą na II miejscu, zaraz po moich Mężczyznach - pysznego chleba. Dziś przepis Zobacz więcej
Zaczyn: 215 g zakwasu pszenno-żytniego 60 g mąki żytniej typ 720 60 g maki pszennej typ 650 220 ml letniej wody Wszystkie składniki dokładnie wymieszać drewnianą łyżką w plastikowej lub szklanej misce Zobacz więcej
Ten świetny przepis na bardzo smaczny chleb znalazłam na blogu Tak sobie pichcę. Z podanych składników otrzymamy dwa bochenki. Upieczony chlebek wykorzystałam do testowania lnianego AleWorka - o Zobacz więcej
skórkę i delikatny środek. Niewielka ilość zakwasu sprawia, że chleb nie jest kwaśny w smaku. Dodatek gruszki nie ma wpływu na smak chleba, przyspiesza fermentację zaczynu i dodaje wilgoci chlebowi. Zobacz więcej
To kolejny z trio: razowy, sitkowy i właśnie pytlowy. Tym razem z receptury Wisły, niezawodny, w miarę łatwy, bez wieloetapowych zaczynów. Mało razowy, ale, ponieważ pominęłam dodatek mąki pszennej z Zobacz więcej
Wykonanie tego chleba nie jest skomplikowane, nie wymaga też trudnych do zdobycia składników. Taka klasyka chlebowa: zakwas, mąka żytnia, mąka pszenna (u mnie orkiszowa) jasna i razowa, woda i sól. Zobacz więcej