chleb razowy z maki typ. 720

{{headerMessage}}
Chleb mieszany na zaczynie piwnym (źródło: Mirabbelka, strona: chleb.info.pl) zaczyn: 200g butelkowego jasnego piwa 100g maki żytniej chlebowej b 2-3 łyżki ( 50g) zakwasu żytniego Piwo podgrzewamy, Zobacz więcej
laura
laura Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cafe Babilon
ŻYTNI NA ZAKWASIE OD TATTER

ŻYTNI NA ZAKWASIE OD TATTER 81

0
{{headerMessage}}
Prosty chleb żytni na zakwasie, tym razem z dodatkiem ziaren dyni oraz słonecznika. Chleb żytni na zakwasie od TatterZACZYN: 32 g zakwasu żytniego razowego 96 g maki żytniej pełnoziarnistej typ 2000 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
SKŁADNIKI: ok 350g zakwasu żytniego (przepis na zakwas żytni znajdziecie tutaj) ok. 300g letniej wody 200g maki żytniej razowej typ 2000 ok 100g maki żytniej chlebowej typ 720 1 płaska łyżka soli Zobacz więcej
Kusza
Kusza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moje SMaki
Czeski chleb wiejski na zakwasie

Czeski chleb wiejski na zakwasie 74

0
{{headerMessage}}
słonecznikowym i wysypanej otrębami żytnimi.Odstawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godz.Smarujemy jajkiem rozmąconym z mlekiem i posypujemy dowolnymi nasionami lub makiem,wg uznania. Pieczemy 40-50 min(do Zobacz więcej
{{headerMessage}}
do niego za bardzo nie trzeba. Można go wcinać saute;) Składniki: 200 g zakwasu 200 g maki chlebowej zytniej (typ 720) 200 g wody 200 g maki chlebowej razowej (typ 2000) 225 wody 125 g rodzynek 1 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
miodowego 100g maki żytniej chlebowej b 2-3 łyżki ( 50g) zakwasu żytniego ciasto chlebowe: 350g zaczynu jw 130g letniej wody 200g maki pszennej chlebowej typ 650 100g maki żytniej chlebowej typ 720 Zobacz więcej
zambi88
zambi88 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smacznie ugotowane
153. Zakwas do chleba

153. Zakwas do chleba 67

1
{{headerMessage}}
Witam, ostatnio przeglądałam książkę kucharską i wpadłam na przepis z zakwasu chlebowego, więc postanowiłam go zrobić, aby móc sobie robić domowe chleby i nie tylko. Składniki:zakwas po 3 dniach Zobacz więcej
{{headerMessage}}
wody 450 g maki orkiszowej razowej typ 2000 400 g mąki żytniej typ 720 50 g otrębów gryczanych 2 łyżki soli 100 g siemienia lnianego 100 g ziaren słonecznika cały zaczyn 700 g letniej wody Dodatkowo: Zobacz więcej
{{headerMessage}}
200 g maki orkiszowej, pełnoziarnistej 100 g wody Wymieszać składniki zaczynu i odstawić na 12 godzin w temperaturze pokojowej. Ciasto 100 g mąki żytniej chlebowej typ 720 100 g mąki żytniej razowej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Składniki na blachę o wymiarach 10 x 30 cm. Blachę przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia. Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik. Składniki na świąteczny chleb korzenny: 150 g mąki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Składniki na blachę o wymiarach 10 x 30 cm. Blachę przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia. Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik. Składniki na świąteczny chleb korzenny: 150 g mąki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Chleb razowy z dodatkiem miodu piekłam już wiele razy. Przepis znalazłam na blogu Smaczna Pyza i trochę go zmieniłam. Ten chleb, to typowy razowiec - ciemny, kwaskowy i wilgotny. Dodatek miodu nadaje Zobacz więcej
mojetworyprzetwory
mojetworyprzetwory Obserwuj blogaObserwujesz bloga
MojeTworyPrzetwory
Chleb na Lechu

Chleb na Lechu 87

0
{{headerMessage}}
zaKasią, którą serdecznie pozdrawiam;) Zaczyn: 200 g butelkowego jasnego piwa 100 g maki żytniej typ720 żytniego2-3 łyżki ( 50 g) zakwas ( dokarmiony ) Piwo podgrzewamy, zdejmujemy z ognia, żeby Zobacz więcej
{{headerMessage}}
i wystudzeniu chleba kroje go na kromki i zamrazam. Dzieki temu mam pozniej chleb na caly tydzien :) Polecam. Chleb pszenno-zytni z garnka (duzy bochen - w sam raz dla 6-osob. rodziny) Wieczorem: Zobacz więcej
{{headerMessage}}
docenia naszą pracę:). ...a z okazji rocznicy nie może zabraknąć czegoś co stało się moją wielką miłością ....taką stawianą na II miejscu, zaraz po moich Mężczyznach - pysznego chleba. Dziś przepis Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zaczyn: 215 g zakwasu pszenno-żytniego 60 g mąki żytniej typ 720 60 g maki pszennej typ 650 220 ml letniej wody Wszystkie składniki dokładnie wymieszać drewnianą łyżką w plastikowej lub szklanej misce Zobacz więcej
{{headerMessage}}
wody 75 g białej pszennej maki chlebowej Składniki zaczynu dokładnie wymieszać, przykryć folią i zostawić na 12 godzin w temperaturze pokojowej. Ciasto właściwe: 500g białej pszennej maki chlebowej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
skórkę i delikatny środek. Niewielka ilość zakwasu sprawia, że chleb nie jest kwaśny w smaku. Dodatek gruszki nie ma wpływu na smak chleba, przyspiesza fermentację zaczynu i dodaje wilgoci chlebowi. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
... Chleb żytni pytlowy Zaczyn: 75 g aktywnego zakwasu żytniego 250 g mąki żytniej typ 720 200 g wody Składniki wymieszać i zostawić na 14 godzin w temperaturze pokojowej. Ciasto chlebowe: cały zaczyn Zobacz więcej
{{headerMessage}}
: niezawodna Mirabbelka, przepis z książki Daniela Leadera "Local Breads" Zaczyn: 50 g zakwasu żytniego 75 g letniej wody 75 g białej maki żytniej Składniki zaczynu wymieszać, pozostawić w Zobacz więcej