chleb razowy z maszyny

Kolejny razowiec z maszyny. Podaję składniki na chleb o wadze 1000 gram i skórką mocno wypieczoną. Składniki (według kolejności wkładania do maszyny): 400 ml ciepłej wody dwie łyżki oliwy z oliwek (u Zobacz więcej
Składniki (wkładamy do maszyny według podanej kolejności): 400 ml letniej wody/mleka 2 łyżki oliwy z oliwek łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego łyżeczka soli 300 gram mąki razowej żytniej typ 2000 Zobacz więcej
Polityka plików cookies Polityka odnosi się do plików cookies w obrębie blogu "MojeTworyPrzetwory" Co to są pliki cookies? Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w Zobacz więcej
składniki: -2 szklanki mąki gryczanej -1 szklanka mąki razowej -1 szklanka pestek słonecznika -1/2 szklanki siemienia lnianego - 3 łyżki zakwasu razowego - szklanka ciepłej przegotowanej wody - Zobacz więcej
Pinos
Pinos Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Piniowe orzeszki
Chleb pełnoziarnisty

Chleb pełnoziarnisty 1171

3
Dzisiejszy World Bread Day to świetna okazja, by po dłuższej przerwie odpalić maszynę do pieczenia chleba i spróbować coś zamieszać... Wymieszać razem: szklankę mąki żytniej razowej,szklankę otrąb Zobacz więcej
składniki: -3 łyżki zakwasu razowego -2 szklanki mąki gryczanej -1 szklanka mąki pełnoziarnistej -pół szklanki siemienia lnianego -1 szklanka ciepłej przegotowanej wody -sól -łyżeczka kminku Zakwas Zobacz więcej
Sauté
Sauté Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Sauté
Chleb razowy ze słonecznikiem

Chleb razowy ze słonecznikiem 606

1
Ostatnio pisałam o mojej nowej maszynie do wypiekania chleba. Powoli zagłębiam się w świat własnoręcznie wypiekanych chlebów, odkrywam nowe przepisy, metodą prób i błędów poznaję najlepsze proporcje Zobacz więcej
Składniki: Przygotowanie: Do wiaderka z maszyny do chleba kruszymy drożdże i zasypujemy je cukrem. Następnie zalewamy lekko podgrzanym mlekiem, naprawdę leciutko - tak żeby miało około 20 - 25 stopni. Zobacz więcej
oregano
oregano Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Oregano & cynamon
Bułeczki orkiszowe

Bułeczki orkiszowe 1148

1
Wyjątkowo chrupiące, smaczne i zdrowe. Każdy je polubi. Moje bułeczki przygotowałam w automacie do chleba. Wykorzystałam do nich: 300 ml ciepłej wody 300 g mąki chlebowej orkiszowej 100 g mąki razowej Zobacz więcej
Całkiem przyjemna odmiana od codziennego chleba pszennego. Chleb z dodatkiem mąki gryczanej jest bardzo aromatyczny, a w wyglądzie przypomina jasnego razowca. Składniki: 300 ml wody 150 g mąki Zobacz więcej
Ten tydzień będzie chlebowy... dziś chlebek jogurtowy z maszyny, jutro chleb z chrupiącą skórką bez zagniatania, a pod koniec tyg w planach mam chlebek pszenny na zaczynie zakwasowym ;) takie cuda Zobacz więcej
Naszych chlebowych przygód w Arabii Saudyjskiej ciąg dalszy - tym razem zrobiliśmy chleb pszenny razowy, który przynajmniej przypomina nam smak naszego ulubionego pieczywa z piekarni "Grzybki" w Zobacz więcej
Ostatnie wpisy Razowe bułeczki-rozetki Chleb z siemieniem lnianym i ... Chleb 3 Zboża Chleb mieszany z musli /na ... Bułeczki pszenne z jabłkiem i ... Chleb kasztanowy Grahamki śniadaniowe na ... Zobacz więcej
piekę w piekarniku w normalnej keksówce - nie potrzeba żadnych maszyn czy specjalnych foremek. Bazą tego chleba jest mąka pszenna chlebowa razowa z niewielką domieszką zwykłej. A dla urozmaicenia i Zobacz więcej
, - ok. 350ml wody. Wszystkie składniki wrzucić w odpowiedniej kolejności do maszyny i nastawić program "ciasto" - można wyrobić ciasto również ręcznie bądź z pomocą drewnianej łyżki. Gdy maszyna Zobacz więcej
Moja Mama kupiła nam automat do pieczenia chleba w nadziei na codzienne świeże pieczywo. Dzisiaj postanowiłyśmy go przetestować i upiekłyśmy pierwszy chleb z mąki pełnoziarnistej Lubella (mieszanka Zobacz więcej
Zapragnęłam chleba prostego w obsłudze, z gwarancją udanego wypieku. Zakwas od wczoraj głodny, a pieczywa w domu już nie ma. Na szczęście drożdże potrzebują dwóch godzin, żeby stworzyć mi chleb, o Zobacz więcej
hardcorowy razowy ciasto wyrobiłam mikserem i zostawiłam do rośnięcia w misce. Przyznaję, że dzięki temu wiem, że co automat to automat. Ciasto rosło w niższej temperaturze i nie było aż tak dobrze Zobacz więcej
Uwaga: baaardzo mięciutkie! Składniki: 300 g mąki razowej 200 g mąki pszennej 300 ml ciepłej wody 1,5 łyżeczki cukru łyżeczka soli opakowanie suchych drożdży (7-9 g) 2-3 łyżki oliwy z oliwek 2 Zobacz więcej
500 g mąki /(dałam 400 g mąki pszennej + 70 g mąki pszennej razowej) 2,5 dag świeżych drożdży 2 jajka 1/4 kostki masła/ (dałam 4 łyżki oleju) 250 ml mleka (lub szklankę wody + 2 łyżki mleka w proszku) Zobacz więcej