chleb razowy żytni bez zakwasu

Mada
Mada Obserwuj blogaObserwujesz bloga
MadaWKuchni
Chleb żytni na zakwasie

Chleb żytni na zakwasie 274

2
Bardzo wilgotny, długo utrzymujący świeżość, kwaskowaty, żytni chlebek bez dodatków. Mnie bardzo smakuje, małżonek woli białe pieczywo. Idealny do kanapek. Inspiracja. Składniki: - 250 g mąki żytniej Zobacz więcej
Ten chleb wymysliłam na zamówienie przyjaciółki. Miał być graham... Dla mnie to jeden z najlepszych jakie udało mi się wymyślić. CHLEB GRAHAM-ŻYTNIO RAZOWY 250 g mąki graham 100 g mąki żytniej razowej Zobacz więcej
Łyżka
Łyżka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
The sense of food
Irish soda bread.

Irish soda bread. 489

0
Chleb to dla mnie początek. Dom, ciepły piec i spokój. Kwintesencja wszystkich wypieków. Drożdżowy lub na zakwasie. Zapach świeżo upieczonego przywraca mi równowagę. Możesz wybrać, taki, jaki chcesz. Zobacz więcej
doowa
doowa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moje Małe Czarowanie
Chleb owsiany

Chleb owsiany 1680

0
do pieczenia. Składniki: woda forma do wypieku piekarnik mieszanka do wypieku chleba owsianego z "Chleb na Zdrowie" Mieszanka zawiera: mąkę owsianą razową, pszenną T 750, żytnią T 720, naturalny Zobacz więcej
NinaJG
NinaJG Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotuj Sam!
Zakwas owsiany na żurek

Zakwas owsiany na żurek 289

0
Bardzo lubię żurek na zakwasie owsianym. Moim zdaniem jest bardzo delikatny w smaku. W lodówce zawsze mam "uśpiony " zakwas żytni na żurek i zakwas chlebowy. Mam więc ułatwione zadanie. Wystarczy taki Zobacz więcej
na zakwasie żytnim, z pieczonym czosnkiem autor: marcinh | blog: Grahamka, weka i kajzerka Schrzaniony chleb autor: marcinh | blog: Grahamka, weka i kajzerka Chleb pszenny pełnoziarnisty z ziarnami Zobacz więcej
Zakwas chlebowy żytni to niewielka ilość ciasta, przygotowanego na bazie mąki żytniej, zawierającego rozmnożone bakterie kwasu chlebowego oraz dzikie drożdże. Można go pozyskać od kogoś i dokarmiać Zobacz więcej
SKŁADNIKI: ok 350g zakwasu żytniego (przepis na zakwas żytni znajdziecie tutaj) ok. 300g letniej wody 200g maki żytniej razowej typ 2000 ok 100g maki żytniej chlebowej typ 720 1 płaska łyżka soli Zobacz więcej
ZAKWAS NA ŻUR Proszono mnie o przepis na zakwas , wiec proszę:) Składniki: 10 łyżek mąki żytniej razowej 4 ząbki czosnku 8 kulek ziela angielskiego 8 kulek czarnego pieprzu 8 kulek jałowca 4 liście Zobacz więcej
adi
adi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Szelmostwa Lisa
Pszenny słonecznikowy

Pszenny słonecznikowy 128

0
300g mąki pszennej 400g maki pszennej razowej 50g aktywnego zakwasu żytniego 400 ml wody 10g drożdży 1 łyżka soli ziarna słonecznika Ciasto zagniatamy i odstawiamy na dwie godziny do wyrośnięcia. Zobacz więcej
marta10
marta10 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
wyspa marty
Nocne piecznie chleba

Nocne piecznie chleba 137

0
Bardzo długa droga przede mną do pieczenia perfekcyjnego chleba, ale początki są obiecujące.Ten chlebek jest na zakwasie żytnim z dodatkiem drożdży. Pomieszałam mąkibiała pszenna chlebowa,razowai Zobacz więcej
Odkąd mam swój zakwas, przestałam kupować chleb w piekarni. Żytniego nie kupuję, bo mój jest lepszy, a pszennego dlatego, że żal mi jego jednodniowej świeżości. Piekę żytni chlebek na zakwasie dwa Zobacz więcej
paulak
paulak Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Fabryka Smaku
Zakwas chlebowy

Zakwas chlebowy 582

1
Zakwas żytni Produkcja zakwasu będzietrwałaokoło 5 dni. Przygotować wyparzony wrzątkiem duży słoik. Zaczynamy przygotowywać zakwas rano. Dzień 1: Używając wagi kuchennej,wsypaćdo słoika 100 g mąki Zobacz więcej
też ilość drożdży i skróciłam czas pierwszej fermentacji - w trakcie której chleb praktycznie w ogóle mi nie wyrósł, za to wszystko nadrobił w trakcie wyrastania w koszyku. Przepis podaję już z moimi Zobacz więcej
bialoczarna
bialoczarna Obserwuj blogaObserwujesz bloga
cukrem i miodem
100% chleb żytni

100% chleb żytni 1108

2
Lubię żytnie chleby. Szczególnie takie. Ciężkie, lepkie, wilgotne. To trudny chleb, pierwszy raz mi nie wyszedł. Jest na samej mące żytniej, bez dodatku pszennej, stąd ta inna niż wszystkie struktura Zobacz więcej
Żytni chleb na zakwasie - samo zdrowie, bez ulepszaczy, konserwantów, spulchniaczy itp. Trochę pracochłonny, ale warty zachodu... Zakwas: dwie - trzy łyżki mąki żytniej razowej ok. 2 łyżek wody Zobacz więcej
Poleca: Hania Źródło: Chleb- moja domowa piekarnia Składniki: 250 g zakwasu żytniego (wg przepisu podstawowego na zakwas żytni z mąki razowej) 250 g mąki żytniej razowej 250 g mąki pszennej chlebowej Zobacz więcej
Chleb pszenno - żytni z suszonymi pomidorami na zakwasie Kolejna propozycja na pyszny chlebek domowej roboty. Suszone pomidory dosknale się nadają jako dodatek do chleba. Polecam. Składniki: ok 300g Zobacz więcej
Chleb żytni 100% na zakwasie z dynią i słonecznikiem Tym razem chlebek upieczony tylko z mąki żytniej - wyszedł pyszny jak zwykle:) Oto przepis: Składniki: 400g mąki żytniej typ 720 200 g mąki żytniej Zobacz więcej
przepis naidealny zaczyn (kiedyś wypróbowałam i wiem, że działa). Bardzo polecam. Chleb żytni Składniki: 3 szklanki wody gazowanej 1 szklanka ciepłej wody, bez gazu 120 g zaczynu 1 kg mąki żytniej Zobacz więcej