chleb siemie

ciepłej wodzie piec w 220C ok 35-40 minut upieczony chleb wyłożyć na kratkę, ja kładę na miseczce aby ostygł i nie zaparował spód chlebka tak wygląda pyszny, domowy chlebek....... SMACZNEGO!!!! Zobacz więcej
Gotuję to co lubię...piekę to co uwielbiam...fotografia to mój "konik" a podróże dają mi niezłego "kopa". Uwielbiam kuchnię włoską i testowanie nowych produktów - odkrywanie w nich nowych mocy. Zobacz więcej
Lipcowe śniadanie : -chleb bezglutenowy lub razowy -pasta warzywna -sałata, pomidor, ogórek małosolny, sezam , słonecznik, siemie lniane, sól, olej -świeże owoce : wiśnie , agrest Talerze w Zobacz więcej
składniki: -2 szklanki mąki gryczanej -1 szklanka mąki razowej -1 szklanka pestek słonecznika -1/2 szklanki siemienia lnianego - 3 łyżki zakwasu razowego - szklanka ciepłej przegotowanej wody - Zobacz więcej
Składniki: 300g mąki orkiszowej graham 200g mąki pszennej chlebowej ok. 100ml zakwasu żytniego 1 płaska łyżeczka suchych drożdży, 1 łyżeczka soli, siemie lniane (garść) 300ml letniej wody Wszystkie Zobacz więcej
w lodówce kilka dni. Smacznego! Na śniadanie podałam : -pastę z bobu -chleb żytni na zakwasie -cebula posolona z olejem rzepakowym -pomidory -sałata z własnego ogrodu -olej kokosowy -mielone siemie Zobacz więcej
składniki: -3 łyżki zakwasu razowego -2 szklanki mąki gryczanej -1 szklanka mąki pełnoziarnistej -pół szklanki siemienia lnianego -1 szklanka ciepłej przegotowanej wody -sól -łyżeczka kminku Zakwas Zobacz więcej
Witaj, ja tez pieke od 3 lat swój chleb pszenno-zytni na zakwasie.Jest super, dlugo jest swiezy i żaden sklepowy nie porównuje sie do niego .Nie chcę chleba z polepszaczami i chemia ,jaką mają w sobie Zobacz więcej
DZIEŃ WCZEŚNIEJ: Zaczyn: 30 g zakwasu żytniego 100 g pszennej mąki 100 g wody Wymieszać, odstawić na 12-16 h. Siemie lniane: 100 g siemienia lnianego 180 ml wody Wymieszać, odstawić na 12-16 h. Zobacz więcej
Oto kolejna odmiana chleba na zakwasie, tym razem nieco lżejszego, bo z dodatkiem drożdży i mąki pszennej. Chleb pszenno-żytni z siemieniem i kminkiem: 500 g mąki żytniej, 150 g zakwasu żytniego, 3 Zobacz więcej
Składniki: MIX CHLEBA CIEMNEGO500 g ciepła woda 350 ml ciepłe mleko 50 ml drożdże świeże 1 łyżeczka cukier 1/2 łyżeczki sól 3/4 łyżeczki słonecznik 1/4 szklanki siemie lniane 2 łyżki olej 2 łyżki do Zobacz więcej
Smaczny chleb na drożdżach , zdrowy z prażoną cebulką , siemię lnianym i otrębami. Taki zapach , chrupkość , takiego chleba nie kupisz w sklepie. Warto zrobić , zimny zawijamy w ściereczkę i tak go Zobacz więcej
Rok temu w moim domu pojawiła się maszyna do pieczenia chleba. Wystarczy wrzucić do niej odpowiednie składniki, nastawić a potem wyjąć cieplutki, pachnący i chrupki chleb. Od kiedy ją mam prawie w Zobacz więcej
Nieco zmodyfikowana wersja chleba bezglutenowego ze stronyMoje Wypieki. Składniki: mąka gryczana - 200 g mąka ryżowa - 200g mąka ziemniaczana - 100 g siemie lniane - 2 łyżki słonecznik łuskany - 2 Zobacz więcej
Mika L.
Mika L. Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Na Grabinie
Do ostatniego okruszka :)

Do ostatniego okruszka :) 81

0
Chleb zawinięty w ściereczkę.Domowe ciastka, pachnące masłem.Szarlotka... Lubię, kiedy w kuchni, przynajmniej jedno z nich :) KRUCHE CIASTKA Z ZIARNAMI przepis: Michel Roux 250 g mąki pszennej Zobacz więcej
blondwege
blondwege Obserwuj blogaObserwujesz bloga
BlondWege
Bułeczki domowe

Bułeczki domowe 84

1
Pyszne domowe bułeczki na śniadanko najlepsze. Czasem zapominam kupić pieczywo na następny dzień lub po prostu nie ma takiego z dobrym składem. Dlatego rezerwuje sobie ok. godziny i mam pycha bułki Zobacz więcej
Chleb na żytnim zakwasie może też fantastycznie smakować na słodko-słono. Z dodatkiem soczystych rodzynek chleb pięknie skomponuje się z dobrym masłem, dżemem lub twarożkiem. A, że na wiosnę i lato Zobacz więcej
fot. Panna Monika Składniki: 350g mąki z prosa 40 g ryżowej 2 łyżki uprażonego i zmielonego sezamu 3 łyżki zmielonego siemia lnianego 100ml wody garść słonecznika lub innego ulubionego ziarna łyżeczka Zobacz więcej
Zrobiłam szybki i bardzo smakowity obiad, wersja bez mięsa. Lubię takie dania, mój organizm dobrze znosi takie posiłki. Bardzo lubię ryż z różnymi warzywami a brokuł mogłabym jeść codziennie. Zobacz więcej
Zaczyn: 7 łyżek zakwasu aktywnego, 150g mąki żytniej, 120ml wody letniej Ciasto właściwe: gotowy zaczyn, łyżeczka cukru, łyżeczka soli, 300g mąki orkiszowej, 100g mąki pszennej chlebowej, 150g mąki Zobacz więcej