chleb słonecznikowy na drożdżach

Znacie zapach chleba, pieczonego w swoim własnym piekarniku? Potrafi jednoczyć wszystkich przed szybką. Ludzie robią się głodni, zaglądają do lodówki i czekają, aż chleb chociaż odrobinę wystygnie, Zobacz więcej
Składniki: Przygotowanie: Do wiaderka z maszyny do chleba kruszymy drożdże, posypujemy je cukrem i pozostawiamy na 10 minut. Następnie wlewamy ciepłą wodę, oliwę oraz wsypujemy szczyptę soli. Dodajemy Zobacz więcej
Kolejna propozycja chleba pieczonego w maszynie. Smaczny, pachnący i zdrowy chleb, wzbogacony otrębami. Składniki: 460 ml wody pół łyżki oleju słonecznikowego półtorej łyżeczki soli półtorej łyżki Zobacz więcej
Maszyna do pieczenia chleba to przyrząd bardzo uwielbiany przeze mnie, jest bardzo pomocny nie tylko w pieczeniu chleba, ale i wielu innych pracach, jak wyrabianie czy wyrastanie ciasta. Dzisiaj Zobacz więcej
HannaT
HannaT Obserwuj blogaObserwujesz bloga
HIT PYCHOTKA
CHLEB JOGURTOWY

CHLEB JOGURTOWY 386

0
Chleb jogurtowy z automatu 150 ml letniej wody 125 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka oleju ryżowego * 1 łyżka ciemnego miodu 200 g mąki pszennej 150 g mąki pszennej z pełnego przemiału 25 g otrębów Zobacz więcej
Bezglutenowy chleb na zakwasie z dodatkiem komosy ryżowej (keksówka ok. 18 cm) - 150 g zakwasu bezglutenowego - u mnie ryżowy (dokarmionego ok. 8-12 h przed pieczeniem chleba) - 250 g wody - 100 g Zobacz więcej
Chleb słonecznikowy drożdżowy pszenno - żytni Składniki: 200 g mąki żytniej 200 g mąki pszennej 12 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 3/4 szklanki ciepłej wody 1 garść słonecznika Zobacz więcej
Najprostszy chleb pszenny nadrożdżach Kiedy zrywałam się rano o 7:00 nie sądziłam że już o 12:00 będę mogła pokroić upieczony (rano) i ostudzony chleb. Przy minimum nakładu pracy efekt maksymalny. Zobacz więcej
Zaczyn: 360 g mąki żytniej 300 g wody 20 g zakwasu żytniego Ciasto: 550 g mąki żytniej lub 200 g żytniej i 300 pszennej) 400 g wody 1 płaska łyżka soli morskiej (jeśli używamy soli zwykłej, należy dać Zobacz więcej
CHLEB SŁONECZNIKOWY Z MAŚLANKĄ 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej 500 ml maślanki 30 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 100g ziaren słonecznikaDo dużej miski wsypać mąkę, wlać Zobacz więcej
słonecznikowym i wysypanej otrębami żytnimi.Odstawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godz.Smarujemy jajkiem rozmąconym z mlekiem i posypujemy dowolnymi nasionami lub makiem,wg uznania. Pieczemy 40-50 min(do Zobacz więcej
shrewa
shrewa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
CornerWithRecipes
Chleb na drożdżach

Chleb na drożdżach 246

0
dyni - 3 łyżki dowolnych otrąb - 1 duża łyżka suszonych drożdży - 1 łyżeczka soli, bazylii, papryki słodkiej, pieprz do smaku - 2 szklanki ciepłej wody - 1 łyżka oleju słonecznikowego - 1 łyżka miodu Zobacz więcej
Gdy się ma ochotę na domowy chleb, a zakwasu brak, lub jeszcze go za mało, robi się chleb na drożdżach! Przynajmniej ja tak robię:) Nie ma on wprawdzie tej charakterystycznej struktury chleba na Zobacz więcej
z dodatkiem rzeżuchy ... pycha! Chleb gryczany w płatkach owsianych Składniki: 20 g świeżych drożdży, 350 ml mleka, 1/2 łyżeczki cukru, 350 g mąki pszennej chlebowej typ 720, 2 łyżki oleju Zobacz więcej
: mieszanka chleb wiejski słonecznikowy z "Chleb na Zdrowie" woda W skład mieszanki wchodzą: mąka pszenna T 750 mąka żytnia T 720 pestki słonecznika słód żytni naturalny zakwas żytni sól drożdże Zobacz więcej
Składniki: - 250 g mąki pszennej razowej - 250 g mąki pszennej - 1 łyżeczka cukru - 2- 3 łyżeczki soli - 20 g drożdży świeżych - 2 łyżki oleju rzepakowego albo słonecznikowego - 300 ml letniej wody - Zobacz więcej
Mam już zakwas, przyszedł czas na chleb:) Wybór padł na chleb słonecznikowy z mąki żytniej pełnoziarnistej. Chleb na zakwasie, bez dodatku drożdży i polepszaczy z prażonym słonecznikiem i siemieniem. Zobacz więcej
Przedwczoraj upiekłam kolejny chleb z mojej nowej książki „Pieczenie chleba” L. Doeser. Tym razem padło na chleb jogurtowy, chrupiący, lekko słodki w smaku, wilgotny, pyszny. I pierwszy raz chleb z Zobacz więcej
wybieram największy stopień zarumienienia skórki. 400 ml wody, 240 g mąki pszennej, 460 g mąki pełnoziarnistej z trzech zbóż, 2 łyżki oleju słonecznikowego, 2 łyżki mleka w proszku, 2 łyżeczki soli, Zobacz więcej