chleb thermomix

Wspaniały, aromatyczny chleb :) Lista zakupów: 1/2 kg mąki żytniej razowej 1 kostka drożdży (40 g) 50 g zalewy z pomidorów suszonych 250 g ciepłej wody łyżeczka soli 10 kapeluszy suszonych pomidorów 1 Zobacz więcej
Mąka jęczmienna Składniki: 100 g kaszy jęczmiennej grubej Kaszę miksujemy ja to robię za pomocą Thermomix czas 1 min/obr.10 – można kaszę zmielić np w młynku do kawy lub blenderem. Mąkę taką Zobacz więcej
drożdże i posypujemy je cukrem. Wyrabiamy chleb i pieczemy przez 30 min w 180 stopniach. Wersja Thermomix Do naczynia wkładamy wszystkie składniki i wyrabiamy na funkcji do chleba przez 3 minuty. Zobacz więcej
Nie często piekę chleb, ale tym razem go zabrakło, a że niedziela, w sklepie obok go nie było, to trzeba było sobie upiec. W sumie całkiem nieźle na tym wyszłam bo mam przynajmniej chlebek bez Zobacz więcej
Lato cudna pora roku, dużo owoców. Uwielbiam koktajle owocowe, zawsze się uśmiecham jak robię koktajl, przypomina mi się domek , smutno mi. W domu jak byłam zawsze bardzo dużo zaprawiałam i robiłam Zobacz więcej
składniki: 500 g letniej wody 50 g drożdży 1 ugotowany ziemniak 600 g mąki pszennej 220 g mąki żytniej 50 g oleju 30 g octu balsamicznego 2 łyżeczki soli wykonanie: Do naczynia miksującego Thermomix Zobacz więcej
przełożyć do formy i odstawić do wyrośnięcia 1-1,5 godz. Piec w 200st 30min potem180st 10min Pod koniec pieczenia spryskać chlebki z góry wodą, dzięki temu uzyskamy błyszczącą skórkę i chrupiącą Zobacz więcej
Smak tego chlebka jest podobny do chlebów na zakwasie, lekko wilgotny, ciemny z ziarnami. Dostałam ten przepis od mojej szwagierki Wiesi i bardzo za to dziękuję. Lubię tego rodzaju chlebki, powodują Zobacz więcej
Błyskawiczny niekłopotkiwy chleb o mięciuteńkim środku i lekko chrupiącej skórce. Dzięki dodatkowi ziemniaków chleb się nie kruszy i na długo utrzymuje świeżość. Jest mięciuteńki i pyszny. Zobacz więcej
Poszukując nowych inspiracji w pieczeniu chleba znalazłam na stronie moich wypieków przepis, który mnie zaciekawił ze względu na miód :) Nie sądziłam, że będzie to jeden z moich ulubionych przepisów ! Zobacz więcej
Pyszny chlebo wspaniałej chrupiącej skórce i mięciuteńkim środku. Pieczony na bazie mąki pszennej z dodatkiem otrębów i ziaren. Ciasto jest przyjemne w obróbcei nie wymaga długiego wyrabiania i Zobacz więcej
Absolutnie idealne. Pyszne, kruchuteńkie i mocno napowietrzone :) Zniknęłybłyskawicznie. Przepis znaleziony w książce "Dobre gotowanie-thermomix na każdy dzień" Polecam i tobaaardzo :) Składniki: 230g Zobacz więcej
Ostatnio ten chleb to dla mnie hit. pyszny z ziarnami, podam Wam trzy sposoby wykonania tego chlebka, thermomix, automat do chleba, ręcznie wyrabiany. Automat do chleba, ja zawsze najpierw wlewam Zobacz więcej
składniki: 500 g letniej wody 50 g drożdży 600 g mąki żytniej 220 g mąki pszennej 50 g oleju 30 g octu jabłkowego 2 łyżeczki soli wykonanie: Wersja dla zmechanizowanych Do naczynia miksującego Zobacz więcej
Kolejna porcja wypieków domowych. Okazuje się że jak już piekę pieczywo, to powinnam to robić codziennie - w sytuacji gdy R idzie do pracy. Bo wtedy nagle znika cała porcja chleba w mig. Dlatego Zobacz więcej
Następny chlebek z mąki pszennej, tym razem z większą ilością ziaren. Chleb wyszedł pyszny, i bardzo prosty. Do automatu do pieczenia chleba wlej ciepłą wodę, dodaj mąkę, drożdże,ziarna, oliwę, sól. Zobacz więcej
2min/37st/obr2 wyrobić do elastycznej kuli 3minuty/interwał, przełożyć do formy i odstawić do wyrośnięcia 1-1,5 godz.Piec w 200st 30min, potem180st 10min 10minut pod koniec pieczenia spryskać górę Zobacz więcej
Mientablog
Mientablog Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mienta blog
Pyszny chleb jaglany

Pyszny chleb jaglany 1661

0
To jak do tej pory najlepszy bezglutenowy chleb jaki piekłam :) Bardzo smaczny z chrupiącą skórką, polecam! Przepis dostałam od kuzynki. Jest to zmodyfikowana przez nią wersja przepisu z książki Zobacz więcej
kuchniamaryny
kuchniamaryny Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kuchniamaryny
CHLEB MIESZANY

CHLEB MIESZANY 319

0
potem w 190 20-25minut W rondelku podgrzać wodę, drożdże świeże, cukier do rozpuszczenia, odstawić w misce połączyć mąkę, suche drożdze, sól, olej i delikatnie wlać zaczyn wyrabiać do momentu Zobacz więcej
wałek, keksówki spryskać oliwą z oliwą, wysmarowac foremki i włożyć ciasto uformowane, do wyrośnięciana czas rozgrzania piekarnika do 200stw między czasie ponacinać i posmarować żółtkiem, posypać Zobacz więcej