chleb w garnku żeliwnym

{{headerMessage}}
To mój pierwszy chleb upieczony w garnku żeliwnym i zapewne nie ostatni. :) Metoda pieczenia w garnku żeliwnym została rozpropagowana przez Jima Lahey'a jako metoda nie wymagająca wyrabiania ciasta. Zobacz więcej
ALotta
ALotta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Lotty
Garnek żeliwny i chleb

Garnek żeliwny i chleb 498

1
{{headerMessage}}
Garnek żeliwny kupiłam będąc jeszcze w Londynie, ale że jest strasznie ciężki do podręcznego bagażu nie miał szansy się zmieścić, przyjechał w związku z tym później :) pierwszy chleb upiekłam w nim Zobacz więcej
Nette7
Nette7 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Fabryka smaku
Chleb pieczony w garnku żeliwnym

Chleb pieczony w garnku żeliwnym 319

0
{{headerMessage}}
Wpis obiecany :). Jestem przekonana, że kiedy po raz pierwszy wypróbujecie ten sposób pieczenia chleba nie będziecie chcieli piec go w żaden inny sposób. Przygotowanie ciasta (wcale nie trzeba go Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Witajcie dzisiaj przepis na świetny, cudownie pachnący, pyszny i bardzo prosty domowy chleb, pieczony w garnku żeliwnym. Pomysł zaczerpnięty z programu „Tajemniczy składnik” Składniki: 500 g mąki + 1 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kasię i dlatego to Jej przepis lekko zmodyfikowałam. Chleb wyszedł świetny, z chrupiącą skórką (oj, jak bardzo chrupiącą), następnego dnia doskonale nadawał się nadal do jedzenia. W sumie to fajna Zobacz więcej
{{headerMessage}}
W ostatnim czasie dawno nie zachwycił mnie tak chleb jak ten. Przez dodatek dyni nie tylko ma wspaniały kolor ale cudowny miąższ. Oczywiście dzięki pieczeniu w garnku żeliwnym ma cudownie chrupiącą Zobacz więcej
{{headerMessage}}
pieczywo. Będziemy robić mój ulubiony chleb. Wymyśliłem go jakieś 2 miesiące temu i od tego czasu co 2-3 dni gości w naszym domu. Jeszcze nigdy nie piekłem tyle razy tego samego chleba. Właściwie już Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Bardzo smaczny chleb pszenno - żytni na zakwasie pieczony w żeliwnym garnku, który dzięki temu na lekko wilgotne wnętrze i mocno wypieczoną, chrupiącą skórkę i długo zachowuje świeżość. Chleb pszenno Zobacz więcej
{{headerMessage}}
do koszyka do wyrastania chleba i odstawiamy przykryty na 1-1/5 godziny w ciepłym miejscu lub na 12 godzin do lodówki. Chleb przekładamy do garnka żeliwnegonagrzanego w piekarniku do 250 stopni. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Nie znałam takiej metody pieczenia chleba. Trafiłam jednak przez przypadek na bloga Nakryty Stoliczek, gdzie właścicielka zachwala bardzo chleb upieczony właśnie w garnku. Zmieniłam przepis Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Najlepszy chlebek jaki dotychczas piekłam. Przyczyny są dwie: garnek żeliwny i niesamowita metoda "No knead bread" Jima Laheya. O "chlebach bez wyrabiania" rozpisały się kulinarne blogi, więc wspomnę Zobacz więcej
{{headerMessage}}
mąki. Z podanych składników wyszedł dość mały chleb, następnym razem podwoję je , tak aby wypełniły cały garnek. Ciasta nie trzeba wyrabiać , samo przygotowanie jest bajecznie proste, czas Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kolejny chleb bez zagniatania, pieczony w garnku żeliwnym tym razem z dodatkiem mąki żytniej. Również do tego chleba nie jest potrzebny zakwas, wystarczy dzień wcześniej wymieszać wszystkie składniki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Otrzymuję sporo listów z prośbami o różnego typu porady dotyczące pieczenia chleba w garnku żeliwnym, postanowiłam więc poświęcić temu tematowi osobny post. Nie jestem w tym względzie żadnym guru, ale Zobacz więcej
{{headerMessage}}
z garnka żeliwnegoSKŁADNIKI: 50 dkg zakwasu żytniego (tutaj przepis na zakwas) 50 dkg mąki żytniej (u mnie typ 1700) 200 ml letniej wody 1 łyżka soli Do mąki dodać zakwas, sól oraz wodę. Wszystko Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Wśród wielu różnych chlebów czasochłonnych które ostatnio upiekłam dziś proponuję coś szybkiego i pysznego. Chleb jest pieczony w garnku żeliwnym i dzięki temu ma chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jest pyszny, nieziemski, po prostu uwielbiam. A jeszcze jak się podpiecze w tosterze, niebo...! Przepis jest wzorowany na chlebie cypryjskim z pracowni wypieków. Składniki: - 250 g mąki pszennej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
podwoić swoją objętość. Wykładamy ciasto na blat obsypany mąką i składamy ciasto (na tym etapie dodajemy ziemniaki). Formujemy kulę i przekładamy do koszyka wyłożonego ściereczką i obficie obsypanego Zobacz więcej
{{headerMessage}}
do wyrastania i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Piec nagrzewamy do 240 stopni wraz z garnkiem żeliwnym lub naczyniem żaroodpornym.Gdy się nagrzeje wyjmujemy ostrożnie garnek, obsypujemy dno mąką Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przepyszny chleb o fantastycznej grubej chrupiącej skórce. Gdy znalazłam ten przepis na Kwestii Smaku. Chlebsposobem przygotowania bardzo przypomina pieczony wcześniej przeze mnie chleb na ziarnku Zobacz więcej