chleb warkocz

do wyruszenia (najlepiej pod pierzynkę) na 40 minut, by podwoiło objętość. Podzielić ciasto na 3 równe części i utworzyć z nich wałki o długości 40 cm. Spleść z nich warkocz i odstawić na 20 min. w Zobacz więcej
Dziś przepis do wrześniowej listy wypieków "Na zakwasie i na drożdżach". Zbiór przepisów co miesiąc prowadzi Wisła z blogu Zapach chleba. Warto tam zaglądać jeśli szukacie przepisów na pieczywo czy Zobacz więcej
brzuszek przyszłego chlebka. A z tej mniejszej części robię 3 wałeczki i zaplatam warkocz. Warkocz oplatam wokół bochenka i zostawiam na 40 minut by podrósł. Potem smaruję rozkłóconym jajem i Zobacz więcej
« Francuska zupa cebulowa Chrupiący warkocz z ziarnami » Fiński chleb awaryjny Kulinarny aforyzm: Bzyczące bzykanie dochodzące z wierzchołka drzewa nie oznacza wcale, że skapnie ci się trochę miodu. Zobacz więcej
koniec dodaj oliwki. Ciasto odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Uformuj warkocz. Ułóż na blaszce i odstaw jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie pieczemy w piecu przez godzinę. PASTA Z Zobacz więcej
mayas
mayas Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mancia w kuchni
Szybki chleb drożdżowy

Szybki chleb drożdżowy 265

0
Dla tych co tak jak ja zapomnieli o chlebie do Wielkanocnego Koszyczka, podaję przepis na szybki chlebek drożdżowy z eleganckim warkoczem :) Składniki: 650 g mąki (500 g pszennej i 150 g pszennej Zobacz więcej
przysypać mąką. 4. Odstawić do wyrośnięcia (ok. 15 min.) 5. Dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto (ok. 10 min) 6. Pozostawić w misce pod przykryciem ok. 1 godz. do podwojenia ilości. 7. Zobacz więcej
chantel
chantel Obserwuj blogaObserwujesz bloga
przy kubku kawy
Chałka z migdałami

Chałka z migdałami 63

0
ciasto na połowę i zrobić dwie chałki zaplatając warkocz. Końcówkę ciasta można zawinąć pod spód (będzie lepiej wyglądać). Położyć chałki na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Posmarować Zobacz więcej
mojetworyprzetwory
mojetworyprzetwory Obserwuj blogaObserwujesz bloga
MojeTworyPrzetwory
Chałka

Chałka 223

1
1 jajko, sól, resztę mąki i dobrze wyrobić ciasto pod koniec dodać masło, wyrobić i zostawić do podwojenia objętości - na około godzinę jeśli ciasto już podrosło, podzielić je na dwie części a te na Zobacz więcej
2 łyżeczki przyprawy do piernika make przesiewamy, masło topimy. drożdże rozcieramy z cukrem. gdy drożdże zaczną się lekko pienić, wlewamy do nich ciepłe mleko, wystudzone masło oraz rozmącone jajko. Zobacz więcej
masło. Wszystkie składniki siekamy nożem i rozcieramy palcami na kruszonkę. Ciasto dzielimy na trzy części. Każdą formujemy na kształt długiego wałka. Układamy je obok siebie i zaplatamy w warkocz. Zobacz więcej
wyrobić, podzielić na 6 równych części - z każdej uformować wałeczek i spleść 2 warkocze - chałki ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze i zostawić do wyrośnięcia na ok 30 min - w tym czasie Zobacz więcej
najsmaczniejsze
najsmaczniejsze Obserwuj blogaObserwujesz bloga
najsmaczniejsze.pl
Chałka

Chałka 162

0
, uformować kulę i odstawić do wyrośnięcia. Ponownie zagnieść ciasto, podzielić na cztery równe części, z których uformować wałki równej długości i zapleść z nich warkocz. Końce dokładnie połączyć i Zobacz więcej
Mada
Mada Obserwuj blogaObserwujesz bloga
MadaWKuchni
Estoński Kringel

Estoński Kringel 155

0
odwrócić przecięciem do góry i zawijać jeden o drugi, jak warkocz, zwijając jednocześnie w wieniec. Końcówki zawinąć pod siebie. Kringel posmarować pozostałym masłem i posypać resztą cynamonowego Zobacz więcej
(strudel di mele). Dziś mały powrót to błogich chwili z nabytymi delikatesami, serami treccione di bufala (warkocz z mozarella di bufala), tyrolski graukäse oraz rabiola di capra incavolata. Ten Zobacz więcej
Agiatis
Agiatis Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moja kulinarna przygoda
Chleb wiejski

Chleb wiejski 469

0
nasze ciasto. Przykryć ścierką odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość. Wygnieść powietrze z ciasta, odstawić na kolejne 10 minut. Podzielić ciasto na 3 równe części. Zobacz więcej
famke
famke Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Wypiecz Wymaluj
Pulla Bread

Pulla Bread 287

0
, dodać rodzynki i zagnieść na posypanej mąką stolnicy. Podzielić ciasto na 3 części i każdą zrolować na długość około 50 cm. Włożyć części na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Zobacz więcej
oregano
oregano Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Oregano & cynamon
Pszenne warkocze

Pszenne warkocze 155

0
pszennej łyżka soli pół łyżeczki cukru łyżka miodu opakowanie suchych drożdży (7g) Po wyrobieniu ciasta (program 1,5h) przekładamy masę na stolnicę (podsypujemy mąką, aby łatwiej się odklejało). Zobacz więcej
Basia
Basia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Życie w apetycie
CHLEBEK POMIDOROWY

CHLEBEK POMIDOROWY 51

0
części. Z każdej części uformować wałek o długości blachy do pieczenia, skręcić ze sobą po trzy wałki formując warkocz. Przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i Zobacz więcej
na prostokąt (długości mniej więcej formy do pieczenia) i rolujemy. Wkładamy do blaszki zagięciami na dół. Drugą część dzielimy na trzy kawałki, z każdego toczymy wałek i splatamy z nich warkocz. 8. Zobacz więcej