chleb wileński

doowa
doowa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moje Małe Czarowanie
Chleb wileński

Chleb wileński 363

0
Dziś przedstawiam Wam pyszny bocheneczek z gotowej mieszanki. Mieszanka chlebowa pochodzi ze sklepu internetowego "Chleb na Zdrowie" [ klik ] Mieszanki pana Adama są bez konserwantów, bez ulepszaczy, Zobacz więcej
rstolp102
rstolp102 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Miód i Pieprz
chleb wileński

chleb wileński 389

2
chleb wileński Kiedy czuję zapach tego chleba, zawsze oczami wyobraźni widzę niewielką miejscowość, koło Wilna, gdzie spróbowałem takiego chleba po raz pierwszy. Przyniosła go moja Zobacz więcej
Jak już pisałam w jednym ze starszych wpisów, czasami gdy mam totalnego lenia przy okazji pieczenia chleba lubię korzystać z gotowych i sprawdzonych mieszanek. Takowe znalazłam w sklepie internetowym Zobacz więcej
AdamPiekarz
AdamPiekarz Obserwuj blogaObserwujesz bloga
AdamPiekarz
chleb wileński żytni

chleb wileński żytni 430

0
z naszych wschodnich terenów czyli chleb można by powiedzieć litewski ale jednak ten konkretny przygotowany jest nieco prościej , bez zaparzania a nosi nazwę chleb wileński. Chleb wileński to wypiek Zobacz więcej
Kiedyś, gdy kupowałam pieczywo w sklepie, chleb wileński nabywałam najczęściej. Podejrzewam, że to z powodu kminku, który bardzo lubię. Chleb wileński wymaga zastosowania bardzo dobrego zakwasu. Mój Zobacz więcej
Będąc w Wilnie, koniecznie spróbujcie tamtejszego chleba wileńskiego. Gdzieś wyczytałam, że oprócz znanej w Polsce ciemnej odmiany tego chleba, można dostać też jasną. Tej drugiej nie udało mi się Zobacz więcej
Wracam do korzeni. W sensie publikuje przepis banalny, ale być może zapomnieliście już o czymś tak wybitnym jak pumpernikiel. Ten żytni, cienko krojony, utrzymujący długo świeżość, rodzaj pieczywa Zobacz więcej
śniadanie I znów poniedziałek. Tradycyjnie na dobry początek tygodnia, życzę wszystkim i sobie również, pogody ducha i dobrego nastroju. Póki, zima "trzyma" musimy cały czas pamiętać o wzmocnieniu Zobacz więcej
. Drobniutko posiekałem obrane ogórki. Ugotowaną marchewkę i ziemniaki także pokroiłem w kostkę. Kapustę kiszoną, po odciśnięciu pokroiłem. Por pokroiłem dość drobno. Czosnek przecisnąłem przez Zobacz więcej
chemia smakuje dobrze. Jak jakieś pieczywo ma długą datę ważności a nie jest czarnym, wileńskim chlebem to robię się podejrzliwa. Z reguły jest to słuszne niedowierzanie w naturalność. Nie będę tych Zobacz więcej
andzia-35
andzia-35 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pyszne jedzonko
Śledzie po wileńsku

Śledzie po wileńsku 408

1
Korzenne. Z zielem angielskim i sporą ilością goździków. Wyśmienicie smakują na kromce chleba po przynajmniej 2 dniowym "leżakowaniu" w lodówce. Przepis wyszperałam w gazetce "Przyslij przepis!". Zobacz więcej
Składniki na dwie keksówki 12cm woda 250 g drożdże świeże 50 g łyżeczka 5 g soli łyżeczka miodu wielokwiatowego Miody Wileńskich oliwa z oliwek 40 g 420 g mąka pszenna typ 750 Młyn Kopytowa 80 g mąka Zobacz więcej
do wypieku domowego chleba. W przypadku pożywnego śniadania – wystarczy zalać wrzątkiem, dodać jogurt i ulubione dodatki, np. orzechy lub suszone owoce. źródło Składniki 60 gPłatki owsiane Młyny Zobacz więcej
Do Zielonej Góry wybrałam się we wtorek razem z koleżanką. Właściwie miały to być zakupy w Focus Mall, ale idąc przez cały deptak trudno było przejść obojętnie obok tych wszystkich stoisk. Na Zobacz więcej
, magnez, wapń, fosfor, jod i cynk. Zawierają również lecytynę, która obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Świeża pietruszka źródłem witaminy C i żelaza. Warto jeść garściami :) Bułka żytnia z Zobacz więcej
swojskie wędliny oraz chleb. Nie zabrakło także tradycyjnych wypieków, nalewek, naturalnych soków, domowego smalcu czy regionalnego hitu - musztardy pieknikowej i przysmaku chrzanowego z miodem do Zobacz więcej
Terrina z golonki Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Polędwica Zobacz więcej
z ciastem przykryć folią najlepiej reklamówką jednorazową, robiąc nad formą „namiot” gdyż ciasto jak urośnie to się do folii przyklei, jeżeli będzie ona za nisko. Zostawić w ciepłym miejscu na 20-30 Zobacz więcej
cukru 2 łyżeczki soli 300 ml ciepłej wody 30 g mieszanki "Wileńskiej" ze sklepu "Chleb na Zdrowie" Do miski wsypałam mąkę, otręby, dodałam sól, cukier oraz drożdże w proszku i zalałam wszystko ciepła Zobacz więcej
Składniki 300 g mąki pszennejtyp 750 chlebowa Młyn Kopytowa 300 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 370 g wody 2 łyżeczki soli 2 łyżeczkimiodu wielokwiatowego MW Miody Wileńskich 20 g świeżych W Zobacz więcej