chleb z automatu na zakwasie

Lubicie domowe pieczywo? Ja je uwielbiam. Przypomina mi ono smak dzieciństwa :-) najbardziej lubię świeży chleb z chrupiącą skórką, posmarowany masłem i podany z kubkiem mleka - nic więcej do pełni Zobacz więcej
jest?...". Żywy, nieżywy, karmić trzeba. A jak się już ma automat do chleba, to się już nie chce bawić z surowym ciastem, jeśli maszyna może to za mnie zrobić. Bezradnie spojrzałam na zakwas i Zobacz więcej
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (z automatu) Uwielbiam chleby żytnie wszelkiej maści, a już chleby żytnie na żytnim zakwasie to dla mnie cud, miód ;) Musiałam sobie wypracować w miarę prosty chleb, Zobacz więcej
Chleb pszenny razowy na zakwasie z automatu W grudniu otrzymałam pocztą od Domi w kuchni dwie porcje suszonego zakwasu. Jeden pszenny i jeden żytni. Domi usłyszała, że jeszcze nigdy nie piekłam Zobacz więcej
No i proszę, na moją blogową skrzynkę pocztową (chleby@op.pl) dostałem maila od Rafała. A w mailu przepis na chleb na zakwasie. Tak więc poniżej wkleję maila, w którym Rafał dokładnie wszystko opisał. Zobacz więcej
No i proszę, na moją blogową skrzynkę pocztową (chleby@op.pl) dostałem maila od Rafała. A w mailu przepis na chleb na zakwasie. Tak więc poniżej wkleję maila, w którym Rafał dokładnie wszystko opisał. Zobacz więcej
Pisałam już o swojej przygodzie z maszyną do pieczenia chleba, przy okazji postu o zakwasie. Teraz podzielę się przepisem z którego korzystam. Dziwię się tym, co mówią, że w maszynie nie da się upiec Zobacz więcej
? No i jeszcze przed ostatecznym podaniem przepisu wspomnę, że niestety konieczne było dodanie nieznacznej ilości drożdży - bałem się, że sam zakwas nie podoła i chleb nie urośnie. W końcu zakwasowce Zobacz więcej
wkrainiesmaku
wkrainiesmaku Obserwuj blogaObserwujesz bloga
W Krainie Smaku
Graham z automatu

Graham z automatu 2041

1
Piekłam już chleb graham w foremce keksowej, graham z pestkami dyni bez formy, a teraz postanowiłam zrobić ten sam chleb w automacie. Wypiek z maszyny różnił się od tego z piekarnika. Był mniej zbity Zobacz więcej
Mada
Mada Obserwuj blogaObserwujesz bloga
MadaWKuchni
Chleb z ziołami

Chleb z ziołami 206

0
Składniki: - 300 g mąki żytniej (typ 720) - 100 g mąki pszennej (typ 650) - 100 g mąki pszennej graham (typ 1720) - 1,5 łyżeczki soli - 1,25 szklanki wody - 1 łyżeczka suszonej bazylii - 1 łyżeczka Zobacz więcej
Zapragnęłam chleba prostego w obsłudze, z gwarancją udanego wypieku. Zakwas od wczoraj głodny, a pieczywa w domu już nie ma. Na szczęście drożdże potrzebują dwóch godzin, żeby stworzyć mi chleb, o Zobacz więcej
hardcorowy razowy ciasto wyrobiłam mikserem i zostawiłam do rośnięcia w misce. Przyznaję, że dzięki temu wiem, że co automat to automat. Ciasto rosło w niższej temperaturze i nie było aż tak dobrze Zobacz więcej
Pyszny, aromatyczny chleb z automatu. Jest to najlepszy chleb jaki upiekłam w automacie, miękki, wilgotny z chrupiącymi orzechami. Zapraszam serdecznie. Składniki: 330 g wody 2,5 łyżki oleju 2 Zobacz więcej
szklanki wody płaska łyżka kminku płaska łyżeczka soli 2 łyżki miodu Przygotowanie : Wszystkie składniki połączyłam i wyrabiałam ręcznie dość długo Pozostawiłam do urośnięcia w misce, przełożyłam Zobacz więcej
Bardzo dawno już nie podawałam przepisu na bochny chleba wprost z automatu a jeśli pracujemy długo jest to znakomitym rozwiązaniem. Ustawiam automat i po powrocie do domu mam pyszny, ciepły i z Zobacz więcej
Składniki na zaczyn : 3 łyżki zakwasu żytniego szklanka mąki żytniej żurkowej z otrębami szklanka wody Mieszamy wszystkie składniki i pozostawiamy w cieple na co najmniej 8 godz. Składniki na ciasto Zobacz więcej
Naturalny zakwas do chleba i co z niego wynikło Naturalny zakwas do chleba i co z niego wynikło. Oj a wynikło coś pysznego i prostego do przygotowania. Całkiem niedawno w moje ręce trafił naturalny Zobacz więcej
Hardcorowy bo... Moja siostra lubi się odchudzać, diety zazwyczaj zabraniają jedzenia pieczywa, dlatego wymyśliłam ten chleb aby mogła go jeść mimo diet. W chlebie tym nie używam mąki pszennej, Zobacz więcej
Dzisiejszy chleb jest upieczony wyłącznie na drożdżach, bez dodatku zakwasu, a mimo to, jest wilgotny i bardzo, bardzo smaczny. Ma chrupiącą skórkę i pachnący środek. Wybornie smakuje zarówno z Zobacz więcej
Chleb wyrasta dosyć szybko i wysoko, więc trzeba pilnować, aby nie wyrósł z formy, bo potem niestety opada (jak w moim przypadku). Dodatek drożdży powoduje szybki wzrost, natomiast dodatek zakwasu Zobacz więcej