chleb z czarną soczewicą i szałwią

Sałatka, na którą przepis podaję niżej, powstała niejako przez przypadek. Miała być sałatką makaronową, ale okazało się, że w szafce mam za mało makaronu orzo i trzeba było dodać jeszcze jeden Zobacz więcej
Fasola Mung zawierabiałko,witaminy B1,B2,B5,B6,B9(kwas foliowy), K, E, C i A oraz wiele pierwiastków takich jak: magnez, mangan, selen, wapń, fosfor, żelazo, miedź, potas i cynk. Więcej jej temat Zobacz więcej
Składniki: 30 dkg mięsa wołowego 30 grzybów leśnych, waga po obraniu 2 marchewki po kawałku selera i pora 1 mała pietruszka 1/2 szklanki czarnej soczewicy sól, pieprz Przygotowanie: Mięso pokroić … Zobacz więcej
To moja nowa propozycja sernikowa. Słony sernik, który wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło, podany z konfiturą żurawinową jak i na zimno. Idealnie sprawdził się również wtedy, gdy rodzinnie jedliśmy Zobacz więcej
Sałatka z grillowanych brokułów to nasza wegetariańska propozycja na sezon grillowy. Uwaga – grillowane brokuły są tak dobre, że być może będziecie je zajadać prosto z grilla, jeszcze zanim wylądują w Zobacz więcej
Niedawno w sklepie, w którym zaopatruję się w przyprawy i różne ziarna, wypatrzyłam czarną soczewicę. Byłam bardzo ciekawa jej smaku, więc wzięłam trochę. I coś czuję, że będzie ona często gościć na Zobacz więcej
Hummus można przyrządzić niekoniecznie z ciecierzycy. Równie smaczny jest hummus z czarnej fasoli. Ostatnio oglądałam kulinarny program, gdzie właśnie czarna fasola stanowiła podstawę do hummus. Aby Zobacz więcej
Kolejny pyszny bochen na dzikich drożdżach wyrósł w mojej kuchni. Bardzo aromatyczny, rósł jak szaleniec, w rezultacie pyszne kromki chleba na śniadanie zajadałam. Koniecznie upieczcie sobie taki Zobacz więcej
Gdy kilka dni temu, porządkując szafki kuchenne, znalazłam opakowanie czarnej soczewicy, wiedziałam, że najlepszy użytek zrobię, przygotowując z jej dodatkiem wegetariański pasztet. Kiedyś robiłam je Zobacz więcej
Pysznie aromatyczna, o pięknym, głęboko rubinowym kolorze. Pachnie słońcem, latem i owocami. Nalewkę z porzeczek robiłam po raz pierwszy, i po pierwszej małej degustacji już wiem, że jest przepyszna! Zobacz więcej
Długo zastanawiałam się, jakie ciasto upiec na długi weekend sierpniowy. Padło na "czarne ciasto" - przepis, który jest w naszej rodzinie od dawna. Chciałam, żeby było ono przełożone inaczej niż Zobacz więcej
Soczewica ma wiele wartości odżywczych, a co za tym idzie - właściwości zdrowotnych. Soczewica przede wszystkim zawiera dużo białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest Zobacz więcej
Atrament z mątwy wykorzystywałam do tej pory tylko do makaronu, więc pora na risotto. Oczywiście w takim wydaniu również świetnie się sprawdza, zwłaszcza w połączeniu z cytryną i rybą lub owocami Zobacz więcej
Wegańskie i bezglutenowe danie, które ostatnio skradło moje serce. Tak śliczne, że je się je dosłownie oczami. Na samym wyglądzie się jednak nie kończy, bo już pierwszy kęs potrawy powoduje szybkie Zobacz więcej
Pieczony stek z kalafiora z kaszą pęczak i czarną soczewicą Składniki – 2 porcje: Kalafior – 2 kawałki o grubości 1,5 cm Kasza pęczak – 100g Czarna soczewica – 100g Suszone pomidory – 2-3 sztuki Zobacz więcej
Przepis oczywiście z książki „Brot” Berndta Armbrusta Chleb z czarną soczewicą i szałwią Składniki na chleb z czarną soczewicą i szałwią (proporcje na dwie małe keksówki, w sumie ok. 1.5 kg gotowego Zobacz więcej
Dal makhani – bardzo gęsty, kremowy, maślany dal wywodzący się z północnej części Indii. Nazywany również ‚kali dal’ lub ‚maa di dal’, w dosłownym tłumaczeniu to soczewica gotowana w maśle. W Zobacz więcej
Składniki (2 porcje): mięso: 2 filety z kaczki 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 1 gałązka rozmarynu pieprz mielony sól relish: pestki z 1 owocu granatu 1 Zobacz więcej
Dzisiaj wypada nie tylko Dzień Chleba, ale także Światowy Dzień Żywności organizowany przez FAO, Agencję ONZ do spraw Wyżywienia i Rolnictwa. Obecnie miliard ludzi na świecie cierpi głód, a w ciągu Zobacz więcej
Z chlebem jest tak, że jedni nie wyobrażają sobie śniadania bez „kromeczki”, inni dostają drgawek na samą myśl o glutenie, a jeszcze inni boją się dietetyczki. Każdemu nie dogodzisz. Zgodzę się z Zobacz więcej