chleb z garnka żeliwnego

To mój pierwszy chleb upieczony w garnku żeliwnym i zapewne nie ostatni. :) Metoda pieczenia w garnku żeliwnym została rozpropagowana przez Jima Lahey'a jako metoda nie wymagająca wyrabiania ciasta. Zobacz więcej
ALotta
ALotta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Lotty
Garnek żeliwny i chleb

Garnek żeliwny i chleb 465

1
Garnek żeliwny kupiłam będąc jeszcze w Londynie, ale że jest strasznie ciężki do podręcznego bagażu nie miał szansy się zmieścić, przyjechał w związku z tym później :) pierwszy chleb upiekłam w nim Zobacz więcej
Wpis obiecany :). Jestem przekonana, że kiedy po raz pierwszy wypróbujecie ten sposób pieczenia chleba nie będziecie chcieli piec go w żaden inny sposób. Przygotowanie ciasta (wcale nie trzeba go Zobacz więcej
Witajcie dzisiaj przepis na świetny, cudownie pachnący, pyszny i bardzo prosty domowy chleb, pieczony w garnku żeliwnym. Pomysł zaczerpnięty z programu „Tajemniczy składnik” Składniki: 500 g mąki + 1 Zobacz więcej
Kasię i dlatego to Jej przepis lekko zmodyfikowałam. Chleb wyszedł świetny, z chrupiącą skórką (oj, jak bardzo chrupiącą), następnego dnia doskonale nadawał się nadal do jedzenia. W sumie to fajna Zobacz więcej
W ostatnim czasie dawno nie zachwycił mnie tak chleb jak ten. Przez dodatek dyni nie tylko ma wspaniały kolor ale cudowny miąższ. Oczywiście dzięki pieczeniu w garnku żeliwnym ma cudownie chrupiącą Zobacz więcej
pieczywo. Będziemy robić mój ulubiony chleb. Wymyśliłem go jakieś 2 miesiące temu i od tego czasu co 2-3 dni gości w naszym domu. Jeszcze nigdy nie piekłem tyle razy tego samego chleba. Właściwie już Zobacz więcej
Bardzo smaczny chleb pszenno - żytni na zakwasie pieczony w żeliwnym garnku, który dzięki temu na lekko wilgotne wnętrze i mocno wypieczoną, chrupiącą skórkę i długo zachowuje świeżość. Chleb pszenno Zobacz więcej
do koszyka do wyrastania chleba i odstawiamy przykryty na 1-1/5 godziny w ciepłym miejscu lub na 12 godzin do lodówki. Chleb przekładamy do garnka żeliwnegonagrzanego w piekarniku do 250 stopni. Zobacz więcej
Nie znałam takiej metody pieczenia chleba. Trafiłam jednak przez przypadek na bloga Nakryty Stoliczek, gdzie właścicielka zachwala bardzo chleb upieczony właśnie w garnku. Zmieniłam przepis Zobacz więcej
Najlepszy chlebek jaki dotychczas piekłam. Przyczyny są dwie: garnek żeliwny i niesamowita metoda "No knead bread" Jima Laheya. O "chlebach bez wyrabiania" rozpisały się kulinarne blogi, więc wspomnę Zobacz więcej
W święta obchodzę urodziny, z tej okazji zawsze zapraszam do siebie grupkę znajomych. W tym roku zostałam obdarowana masą wspaniałych prezentów jak wymarzony robot kuchenny, roczną prenumeratę gazety Zobacz więcej
Kolejny chleb bez zagniatania, pieczony w garnku żeliwnym tym razem z dodatkiem mąki żytniej. Również do tego chleba nie jest potrzebny zakwas, wystarczy dzień wcześniej wymieszać wszystkie składniki Zobacz więcej
Otrzymuję sporo listów z prośbami o różnego typu porady dotyczące pieczenia chleba w garnku żeliwnym, postanowiłam więc poświęcić temu tematowi osobny post. Nie jestem w tym względzie żadnym guru, ale Zobacz więcej
CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE Z GARNKA ŻELIWNEGO ~ Cafe Babilon O MNIE SPIS TREŚCI REKLAMA I WSPÓŁPRACA MOJE KSIĄŻKI MĄKA CHOLODECKA PHOTOGRAPHY KINO OD KUCHNI 31 października 2013 CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE Z Zobacz więcej
i odstawiamy w ciepłe miejsce (najlepiej do piekarnika pod lampkę) na około 1-3h. Przekładamy na blat obsypany mąką, delikatnie naciskamy i formujemy kulę. Kładziemy na ściereczce lub w koszyku Zobacz więcej
podwoić swoją objętość. Wykładamy ciasto na blat obsypany mąką i składamy ciasto (na tym etapie dodajemy ziemniaki). Formujemy kulę i przekładamy do koszyka wyłożonego ściereczką i obficie obsypanego Zobacz więcej
do wyrastania i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Piec nagrzewamy do 240 stopni wraz z garnkiem żeliwnym lub naczyniem żaroodpornym.Gdy się nagrzeje wyjmujemy ostrożnie garnek, obsypujemy dno mąką Zobacz więcej
Przepyszny chleb o fantastycznej grubej chrupiącej skórce. Gdy znalazłam ten przepis na Kwestii Smaku. Chlebsposobem przygotowania bardzo przypomina pieczony wcześniej przeze mnie chleb na ziarnku Zobacz więcej
do środka, formujemy kulę. Ciasto wkładamy do wysypanego mąką koszyka i odstawiamy, by podwoiło objętość, na około godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni, do zimnego wstawiamy żeliwny garnek z Zobacz więcej