chleb z kwaśnym mlekiem

6niebo
6niebo Obserwuj blogaObserwujesz bloga
szóste niebo
chleb na kwaśnym mleku

chleb na kwaśnym mleku 655

0
W lodówce zalegało mi kwaśne mleko-termin przydatności się kończył, a mnie jakoś brakowało pomysłu jak je wykorzystać. No i przypomniało mi się, że kiedyś widziałam gdzieś przepis na chleb z kwaśnym Zobacz więcej
:P zachęcam, abyście sami wypróbowali i ocenili mój przepis. Składniki, których będziemy potrzebować: mąka pszenna 60 dkg zakwas żytni około 1/2 litra sól 1 łyżka cukier 1 łyżeczka drożdże 2 kg Zobacz więcej
Witajcie :) jak sobota to musi być pyszny chlebek.Dzisiaj mam dla Was propozycję chleba na kwaśnym mleku z otrębami. Powiem tylko że wyszedł przepyszny a przepis znalazłam w książce Ulrike Skadow. Zobacz więcej
Lubicie zapach świeżo upieczonego chleba? Ja uwielbiam Dopełnieniem jest wyśmienicie chrupiąca skórka i przepyszny smak domowego pieczywa. Dzisiaj zaproponuję chlebek na kwaśnym mleku. Jest to świetny Zobacz więcej
upiekę dwie keksówki. składniki: 50 g świeżych drożdży 0,5 l kwaśnego mleka 50 ml oliwy z oliwek 1 łyżka soli 50 g otrębów pszennych (zawsze się wahałam, czy nie powinnam jednak pisać "otrąb", Zobacz więcej
Jeden z moich ulubionych. Uwielbiam zapach lawendy i dlatego wymyśliłam ten chlebek. Jak się już piekł to pachnialo obłędnie w całym domu. Polecam serdecznie bo chleb ten pyszny i zdrowy jest. Zobacz więcej
: tosty francuskie z sezamem i tosty francuskie z prażonymi jabłkami, tosty francuskie z tahini i miodem. kromki chleba jajko mleko orzechy laskowe olej rzepakowy do smażenia masa kajmakowa czerwone Zobacz więcej
Bożena
Bożena Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moje domowe kucharzenie
Twaróg domowy

Twaróg domowy 111

0
Czasem tak bywa, że jest za dużo mleka i niestety mleko skwaśnieje..ale i na to jest sposób...tzn. sposobu, żeby mleko nie kwaśniało nie ma, ale jest sposób na wykorzystanie takiego mleka..w sumie Zobacz więcej
Przepis na pieczenie chleba wg. 'Kosowskiej kuchni jarskiej' z 1929 roku z Wydawnictwa M, Arcta w Warszawie 3 litry mąki pszennej 1 1/2 - 2 litry serwatki, maślanki lub kwaśnego mleka 5 łyżek miodu Zobacz więcej
odKuchni
odKuchni Obserwuj blogaObserwujesz bloga
odKuchni
Zupa Z Dyni i Kukurydzy

Zupa Z Dyni i Kukurydzy 57

0
Składniki 280g kukurydzy z puszki 3 szklanki puree z dyni 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej 1/4 łyżeczki ziela angielskiego 1 łyżeczka Zobacz więcej
smakujmy.pl
smakujmy.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smakujmy.pl
Chlebek fiński

Chlebek fiński 50

0
Chleb drożdżowy nie musi być nudny, ten pieczony w domu jest smaczniejszy niż ze sklepu. Składniki na 2 chlebki: 1/2 l jogurtu lub kwaśnego mleka 5 dag drożdży 1/2 łyżki soli 2 łyżki płynnego miodu 2 Zobacz więcej
« CHLEB Z NASIONAMI - DLA ... CIASTECZKA CZEKOLADOWO - ... » MUFFINKI RABARBAROWE Z KRUSZONKĄ Pyszne, słodko - kwaśne muffinki z rabarbarem, do tego chrupiąca kruszonka. Dobre na śniadanie - jako Zobacz więcej
Jakoś tak ostatnio fascynują mnie drożdże i w ogóle gotowanie i pieczenie z wykorzystaniem różnych żyjątek ;) - wkrótce domowy chleb na zakwasie. Dziś tradycyjne racuchy drożdżowe. Racuchy drożdżowe z Zobacz więcej
Wiech
Wiech Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia bez chemii
Twarożek domowy

Twarożek domowy 131

0
Przepis jest bardzo prosty: znajdź krowę... Może niekoniecznie. Czasami można kupić świeże, niepasteryzowane mleko, prosto od krowy. Mnie się udało - na targu. Takie mleko przelej do garnka, przykryj Zobacz więcej
. Ziemniaki dokładnie myjemy i oczyszczamy. Ścieramy na tarce o małych oczkach i lekko odsączamy. Do startych ziemniaków dodajemy wrzące mleko i odstawiamy na 5 min. Po tym dodajemy jaja, mąkę, Zobacz więcej
Jestem zdania, że własnej produkcji ma niepowtarzalny smak. Sam proces przygotowywania, oczekiwanie, obserwacja jak ciasto rośnie, zapach świeżych drożdży i upieczonego chleba daje mi niezastąpione Zobacz więcej
Kasza gryczana jest ogólnodostępna i wszystkim znana. O płatki gryczane znacznie trudniej. Udało mi się jednak ostatnio kupić paczuszkę i raczę się nimi często, używając właśnie głównie do chleba. Zobacz więcej
Na śniadanie nie zawsze muszą być kanapki, warto czasami stworzyć coś nowego. Dziś u nas właśnie takie "odmienione" śniadanie. Składniki (na 2 porcje): 5 środkowych kromek chleba pszennego dżem masło Zobacz więcej
się na mleku. Polecam jednak zastosowanie kwaśnych produktów fermentacji mlekowej jak zsiadłe mleko, kefir, maślanka. Powód już podaję. Soda najlepiej działa w towarzystwie kwaśnych produktów. A Zobacz więcej
Zachodnie hrabstwa Anglii słyną ze swoich wypieków drożdżowych, z których na szczególną uwagę zasługuje ten tradycyjny chleb szafranowy. Dodatkiem do niego jest zwykle dżem i kwaśna śmietana. Zobacz więcej