chleb z mąką orkiszową

10 g zakwasu czynnego 190 g mąki żytniej razowej typ 2000 około 150 ml letniej wody Wszystkie składniki wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 12 godz. w ciepłe miejsce. Składniki : 80 g mąki Zobacz więcej
To właśnie ten chlebuś pojawił się w tle posta z pastą z awokado(klik).Jest bardzo smaczny,a dodatek mąki orkiszowej sprawia,że chleb jest zdrowszy niż ze zwykłej białej mąki.O właściwościach orkiszu Zobacz więcej
się jednak nieco sprawiedliwości – nie jest aż tak obłędnie słodki. Nie dodaję dużo cukru, bo przecież i tak je się go z dodatkiem smacznego (słodkiego dżemiku, mniam). Mój chlebek jest naprawdę Zobacz więcej
200 g zakwasu żytniego 200 g letniej wody 290 g przecieru z dyni 250 g maki orkiszowej, razowej 100 g.mąki żytniej, chlebowej 150 g mąki pszennej, chlebowej garść płatków orkiszowych (dałam jaglane) 2 Zobacz więcej
Mój zakwas majużprawie 3 tygodnie i masiędobrze.Myślę ,że czujesięświetniena swojej półeczce w lodówce, a tylko raz w tygodniu wola jeść. Ale musi sobie zapracować..........i pracuje bez zastrzeżeń. Zobacz więcej
Zrobiłam zakwas i nareszcie mogłam upiec chleb na zakwasie. Chleb bez zakwasu już piekłam. Był bardzo smaczny ale... chciałam się zmierzyć z chlebem pieczonym właśniena zakwasie. W dodatku, że mogłam Zobacz więcej
chleb orkiszowy. Pech chciał, że taka zachcianka pojawiła się o 7 rano, więc musiałam się pogodzić z tym, że w osiedlowym markecie nie dostanę jakiegoś wyszukanego wypieku niczym z ulubionej Zobacz więcej
Kilka słów o pieczeniu chleba ze zdrowego i pożywnego orkiszu. Zainteresowały mnie jego właściwości wypiekowe. Zakupiłam w moim młynie mąkę razową 2000, mieloną z węgierskiego ziarna i przyszedł czas Zobacz więcej
Polecam wszystkim bardzo smaczny i zdrowy chleb z mąkiorkiszowejz pełnego przemiału. Jak już wcześniej pisałam, orkisz nie jest poddawany modyfikacjom jak zwykła pszenica, zawiera też dużo łatwiej Zobacz więcej
« Chleb pszenno-razowy z ... Chleb pszenny razowy z mąką ... » Chleb pszenno-razowy z mąką orkiszową na zakwasie pszennym środa, 30 maja 2012, cris-57 poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) » Tagi: Zobacz więcej
To jest chyba jeden z najłatwiejszych chlebów na zakwasie, które do tej pory udało mi się upiec. Nie wymaga zbyt dużo, ładnie rośnie i smakuje wyśmienicie. Zakwas dojrzewa, nabiera sił, alewciąż Zobacz więcej
Uwielbiam smak dobrego pieczywa. Najlepiej takiego z moimi ulubionymi dodatkami, z mąki razowej. Jednak ciężko jest znaleźć chleb, który byłby pozbawiony spulchniaczy i różnych innych nieciekawych Zobacz więcej
Wspaniały razowy chleb z przepisuMirabelki. Cudownie pachnący, a w smaku … po prostu niebo w gębie. Jak na zakwasowiec jest niezwykle prosty do przygotowania. Upiekłam go na mące zGdańskich Młynów. Zobacz więcej
do wypieku chleba jest moim ulubionym kuchennym pomocnikiem. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki, nastawić program przed pójściem spać, a rano czeka na nas świeży, pachnący, jeszcze ciepły chlebek. Zobacz więcej
Zmęczenie, łapanie srok za ogon, życie gdzieś pędzi, nie zdążam ze wszystkim. Ostatnio zdarza nam się kupować chleb - chyba tego nie lubię. Bo nie zdążam, nie wyrabiam się. Bo urośnięte dzieci więcej Zobacz więcej
, prosty, na drożdżach. Na mące orkiszowej, ale doskonale się uda na zwykłej pszennej. Z dużą ilością wody, więc jest wilgotny i ma świetne dziury; z chrupiącymi ziarnami słonecznika. C. był nim Zobacz więcej
Robię taki malutki, starcza na max 2 dni. Przypomina ten alpejski czy słowiański z Biedry – rozmiarem i smakiem. Biorę spory kubek i w połowie wypełniam go mąką orkiszową i uzupełniam pszenną Zobacz więcej
Chleb żytni z mąką orkiszową, tartym jabłkiem i ziarnami owsa Demeter - Domowy chleb na zakwasie, przepisy - LEŚNY ZAKĄTEK - bloog.pl Bloog Kuchnia załóż bloga zaloguj MENU LEŚNY ZAKĄTEK Chleb żytni z Zobacz więcej
Smak tego chlebka jest podobny do chlebów na zakwasie, lekko wilgotny, ciemny z ziarnami. Dostałam ten przepis od mojej szwagierki Wiesi i bardzo za to dziękuję. Lubię tego rodzaju chlebki, powodują Zobacz więcej
Dla mojej Małej Wielbicielki "telegrzanek" zdrowsza wersja chlebka tostowego. Dzisiejszy chlebuś wyszedł równie smaczny co pszenny a duuużo zdrowszy. Polecam zarówno na kanapki jak i na grzanki. Zobacz więcej