chleb z maki luksusowej

Lipka
Lipka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Sio-smutki
Pączki serowe

Pączki serowe 199

0
Zabrakło mi dziś chleba na śniadanie, będę go dziś piekła, ale za to mam śniadanie bardzo luksusowe, bo pączki :) Szybkie, bardzo łatwe do przygotowania pączusie serowe. Z dżemem truskawkowym smakują Zobacz więcej
z makiem. Drożdzowy kwiat maku 10 g świeżych drożdży 200 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 60 g rozpuszczonego masła 2 jajka 250 g maki pszennej luksusowej do ciast drozdzowych 250 g jasnej maki Zobacz więcej
użyłam mąki od firmy . Wielokrotnie się już przekonałam o tym,że z byle jakiej maki ani ciasta ani chleba nie będzie. Dlatego sięgam tylko po sprawdzone i godne polecenia marki. A taką zdecydowanie Zobacz więcej
Z braku czasu , by pilnować chleb i doglądać go, upiekłam go w automacie do wypieku chleba. To fajna sprawa ,kiedy człowiek np.źle się czuje, nie może wyjść z domu po pieczywo, a chce mieć świeżutkie Zobacz więcej
wisla
wisla Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Zapach chleba
Zdrowe, żytnie, razowe

Zdrowe, żytnie, razowe 283

0
, dostarczające więcej wartościowych dla organizmu składników i ogólnie działające korzystnie na układ pokarmowy człowieka. Temat pieczywa żytniego, właściwości maki żytniej i proces fermentacji, to Zobacz więcej
Uwielbiam zapach świeżego chleba, który roznosi się po domu. Lubię piec chleb. Przynajmniej wiem co jem :) Przepis pochodzi stąd Składniki na zaczyn: 10 g świeżych drożdży łyżeczki cukru 40 g Zobacz więcej
110) (użyłam mąki owsianej) 275 g (2 szkl) maki pszennej (użyłam mąki luksusowej typ 650) 140 g ugotowanych i rozgniecionych na purée ziemniaków (mniej więcej 2 średniej wielkości) 1 i 1/4 łyżeczki Zobacz więcej
do właściwego przepisu. Bo chciałem jeszcze tylko powiedzieć, że te bułki nie są takie puszyste jak z samej maki pszennej. Są nieco bardziej zbite. Nie jakoś tak strasznie, tylko po prostu nie są Zobacz więcej
nasion, bo są one kwintesencją tego wypieku, ale co jeśli nie wyrośnie ? ;) Składniki: kg maki krupczatki litr letniej wody 100g drożdży 3 łyżki cukru 1 łyżka soli 7 łyżek pestek dyni 7 łyżek nasion Zobacz więcej
. Mają tam mąkę pszenną, żytnią, ziarno łamane do chleba, otręby. Młyn posiada certyfikat Młyna Ekologicznego. Bywa że kupuję mąkę w sklepie lub markecie. W zależności od województwa, dostępne są Zobacz więcej
łyżki zakwasu żytniego aktywnego - 75 g mąki pszennej 550 - 90 g wody Mieszamy do połączenia składników, przykrywamy i zostawiamy na 12-16 h. Ziarno: - 35 g ziaren siemienia lnianego. - 100 g wody ( Zobacz więcej
koszyk. Mój się przykleił do koszyka i zanim go odkleiłam, stracił formę :) Następnym razem będę już pamiętała :) Wyjąć chleb z koszyka (albo piec w formie) i ułożyć na blaszkę, posmarować mlekiem Zobacz więcej
ani nie wyróżniać bo chyba nikt nie wie kto upiekł go pierwszy. składniki: 25 g świeżych drożdży ok. 2 szkl. wody 2 łyżki cukru prawie 3 szkl. mąki pszennej, użyłam luksusowej 1 łyżeczka soli 1/2 Zobacz więcej
znaczenie dla kulinarnych wytworów naszych rąk. Nie namawiam nikogo do popędzenia do sklepu i wykupienia każdego jednego typu mąki, ale myślę, że taka wiedza na pewno uczyni mnie i Was bardziej Zobacz więcej
zostaną spalone, a pozostałością po spaleniu będą substancje mineralne tworzące popiół. Typ mąki to pozostałość popiołu wyrażona % pomnożona przez 1000. I tak wymienić można następujące typy maki Zobacz więcej
uporządkowania sobie całego tego bałaganu i chętnie się czegoś dowiem:) Źródła: http://pl.wikipedia.org/wiki/M%C4%85ka http://www.odzywianie.info.pl/Maka-rodzaje-typy-zastosowanie.html Zobacz więcej
Aaricia
Aaricia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Foodnotes
Chałka

Chałka 73

3
i odstawiamy na 2 godziny do wyrastania w cieple miejsce. Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. C. Wyrośnięte chałki dokładnie smarujemy roztrzepanym jajkiem. Ja posypałam moje bochenki kryształkami Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Chleb, chlebuś . . .

Chleb, chlebuś . . .  144

0
-pszenny, z paproszkami składniki: ZACZYN - 350 ml lekko ciepłej wody 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/3 szkl. aktywnego zakwasu żytniego CIASTO WŁAŚCIWE - cały zaczyn 100 g mąki orkiszowej Zobacz więcej
3 łyżki ciepłego mleka. Dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 15 minut. Składniki (8-9 rogalików): 1/2 kg mąki pszennej luksusowej (typ 550) 1/2 łyżeczki soli 3 Zobacz więcej
Mój związek z pieczywem od zawsze był burzliwy i skomplikowany. Jako dziecko nie znosiłam chleba, jadałam wyłącznie bułki-warkoczyki z makiem (do przedszkola przynosiłam własną na śniadanie). Potem Zobacz więcej