chleb z mąki orkiszowej

Urszula111
Urszula111 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Proste potrawy
Chleb z mąką orkiszową

Chleb z mąką orkiszową 590

0
{{headerMessage}}
10 g zakwasu czynnego 190 g mąki żytniej razowej typ 2000 około 150 ml letniej wody Wszystkie składniki wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 12 godz. w ciepłe miejsce. Składniki : 80 g mąki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
To właśnie ten chlebuś pojawił się w tle posta z pastą z awokado(klik).Jest bardzo smaczny,a dodatek mąki orkiszowej sprawia,że chleb jest zdrowszy niż ze zwykłej białej mąki.O właściwościach orkiszu Zobacz więcej
veggie
veggie Obserwuj blogaObserwujesz bloga
veggieola
Chleb rodzynkowy z mąki orkiszowej

Chleb rodzynkowy z mąki orkiszowej 196

0
{{headerMessage}}
się jednak nieco sprawiedliwości – nie jest aż tak obłędnie słodki. Nie dodaję dużo cukru, bo przecież i tak je się go z dodatkiem smacznego (słodkiego dżemiku, mniam). Mój chlebek jest naprawdę Zobacz więcej
{{headerMessage}}
200 g zakwasu żytniego 200 g letniej wody 290 g przecieru z dyni 250 g maki orkiszowej, razowej 100 g.mąki żytniej, chlebowej 150 g mąki pszennej, chlebowej garść płatków orkiszowych (dałam jaglane) 2 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Mój zakwas majużprawie 3 tygodnie i masiędobrze.Myślę ,że czujesięświetniena swojej półeczce w lodówce, a tylko raz w tygodniu wola jeść. Ale musi sobie zapracować..........i pracuje bez zastrzeżeń. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zrobiłam zakwas i nareszcie mogłam upiec chleb na zakwasie. Chleb bez zakwasu już piekłam. Był bardzo smaczny ale... chciałam się zmierzyć z chlebem pieczonym właśniena zakwasie. W dodatku, że mogłam Zobacz więcej
{{headerMessage}}
chleb orkiszowy. Pech chciał, że taka zachcianka pojawiła się o 7 rano, więc musiałam się pogodzić z tym, że w osiedlowym markecie nie dostanę jakiegoś wyszukanego wypieku niczym z ulubionej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Chleb na zakwasie z dużą ilością dziur! Chleb orkiszowy według zmodyfikowanej receptury wg. J.Hamelmana- Chleba z Vermont Po przepisie na chlebPain au levaini przepisie na domowy chleb na zakwasie z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kilka słów o pieczeniu chleba ze zdrowego i pożywnego orkiszu. Zainteresowały mnie jego właściwości wypiekowe. Zakupiłam w moim młynie mąkę razową 2000, mieloną z węgierskiego ziarna i przyszedł czas Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Polecam wszystkim bardzo smaczny i zdrowy chleb z mąkiorkiszowejz pełnego przemiału. Jak już wcześniej pisałam, orkisz nie jest poddawany modyfikacjom jak zwykła pszenica, zawiera też dużo łatwiej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
« Chleb pszenno-razowy z ... Chleb pszenny razowy z mąką ... » Chleb pszenno-razowy z mąką orkiszową na zakwasie pszennym środa, 30 maja 2012, cris-57 poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) » Tagi: Zobacz więcej
{{headerMessage}}
To jest chyba jeden z najłatwiejszych chlebów na zakwasie, które do tej pory udało mi się upiec. Nie wymaga zbyt dużo, ładnie rośnie i smakuje wyśmienicie. Zakwas dojrzewa, nabiera sił, alewciąż Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Uwielbiam smak dobrego pieczywa. Najlepiej takiego z moimi ulubionymi dodatkami, z mąki razowej. Jednak ciężko jest znaleźć chleb, który byłby pozbawiony spulchniaczy i różnych innych nieciekawych Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Wspaniały razowy chleb z przepisuMirabelki. Cudownie pachnący, a w smaku … po prostu niebo w gębie. Jak na zakwasowiec jest niezwykle prosty do przygotowania. Upiekłam go na mące zGdańskich Młynów. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
do wypieku chleba jest moim ulubionym kuchennym pomocnikiem. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki, nastawić program przed pójściem spać, a rano czeka na nas świeży, pachnący, jeszcze ciepły chlebek. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zmęczenie, łapanie srok za ogon, życie gdzieś pędzi, nie zdążam ze wszystkim. Ostatnio zdarza nam się kupować chleb - chyba tego nie lubię. Bo nie zdążam, nie wyrabiam się. Bo urośnięte dzieci więcej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, prosty, na drożdżach. Na mące orkiszowej, ale doskonale się uda na zwykłej pszennej. Z dużą ilością wody, więc jest wilgotny i ma świetne dziury; z chrupiącymi ziarnami słonecznika. C. był nim Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Robię taki malutki, starcza na max 2 dni. Przypomina ten alpejski czy słowiański z Biedry – rozmiarem i smakiem. Biorę spory kubek i w połowie wypełniam go mąką orkiszową i uzupełniam pszenną Zobacz więcej
{{headerMessage}}
na blogu (03.05.2014)Pizza bez sosu pomidorowego (30.04.2014)Chleb żytnio-pszenny z tartym jabłkiem i zielonym owsem (28.04.2014)Pesto z liści pokrzywy (24.04.2014)Zabytki Ursynowa – Tajemnice Zobacz więcej
kuchcik8
kuchcik8 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Pokoleń
Chleb z mąki orkiszowej

Chleb z mąki orkiszowej 548

0
{{headerMessage}}
pozostałe składniki i dokładnie wyrobić ciasto, znowu odstawić do wyrośnięcia. Wlać ciasto do lekko natłuszczonej formy i piec 60-80 minut w temperaturze 170C. Piekarnik musi być nagrzany. Thermomix Zobacz więcej