chleb z mąki zytniej

W dzisiejszy, mokry, pochmurny dzień zaszyłam się w kuchni... piekąc chleb i pijąc kawę. Wyciągnęłam z przepaści kredensu rzymski garnek do pieczenia chleba a z szuflad suszone kwiaty lawendy... Zobacz więcej
w sieci chyba z forum cincin po raz pierwszy opubl. po polsku. Składniki: 375 g zakwasu dokarmionego dzień wcześniej (zytni 100 % hydracji) 450 g mąki zytniej razowej 15 g soli 300 ml wody o temp. 40 Zobacz więcej
(ja - 1/4 cup miodu) 1/4 cup brązowego cukru 2 tbsp roztopionego masła 1 tbsp soli 2 tsp kminku lub kopru wł. skórka starta z 1 pomarańczy lub cytryny 2 1/2 cups mąki zytniej (uzyłam zytniej 720) 2 Zobacz więcej
do niego za bardzo nie trzeba. Można go wcinać saute;) Składniki: 200 g zakwasu 200 g maki chlebowej zytniej (typ 720) 200 g wody 200 g maki chlebowej razowej (typ 2000) 225 wody 125 g rodzynek 1 Zobacz więcej
czosnkiem i bazylią. Mniam! 30 dkg. mąki zytniej jasnej ( pytlowej) 30 dkg. mąki pszennejtyp 650 20 dkg. płatków owsianych 1/2 l. zakwasu żytniego 150-200ml. ciepłego mleka 1 czubata łyżeczka soli 6 Zobacz więcej
Kolejny fantastyczny chleb na zakwasie. Tym razem z sezamem. Pyszny o bardzo smacznym miękkim miękiszu. Piekłam go wieczorem a na następny dzień przywitał mnie cudowną chrupiącą skórką tak jakby był Zobacz więcej
radość z jedzenia ogromna, wiec zachęcam do jego pieczenia. Przygotowanie: Do dużej miski wsypujemy: 1/2 szklanki siemienia lnianego 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki otrebów owsianych 1/2 Zobacz więcej
wypieków. Od razu mówię: jest trochę roboty, ale no tak to już chyba jest z chlebem. A radość jest naprawdę ogromna. To chętnych zapraszam teraz do dzieła. A niechętnych do obejrzenia zdjęć, może i Zobacz więcej
2 szklanki mąki zytniej razowej lub 2 szklanki mąki pszennej razowej lub pol na pol calosc mieszamy i odstawiamy na min 2-5 godz, ja zostawiam zawsze na noc. do zaczynu dodajemy kolejno 1,5 szklanki Zobacz więcej
Vermont Sourdough J. Hamelmanato jak do tej pory mój największy wyczyn i z faktu jego fizycznej wielkości i ciężkości, jak i sposobu robienia. Przepis odTrufli, która nazywa go łatwym i wspaniałym Zobacz więcej
godzin. Składniki na ciasto : 230 g maki zytniej 300 g mąki pszennej 400 g wody 1 płaska łyżka soli ( w przepisie jest zaznaczone,że jeśli używamy zwykłej nalezy dać mniej ale ja dałam 1 i było Zobacz więcej
. Dzień I - wieczorem (po 12 godzinach): - 227 g mąki zytniej razowej - 187 g wody - 11 g dojrzałego zakwasu żytniego Przygotowujemy zaczyn. Podane składniki mieszamy łyżką do połączenia, Zobacz więcej
krecia2012
krecia2012 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
by było przyjemniej
Zakwas żytni

Zakwas żytni 129

3
wykonywać w odstępach około 12-to godzinnych, dlatego dobrze przyjąć sobie określoną godzinę za punkt startowy, u mnie była to 19:00 Dzień 1 godz. 19:00 100 g mąki zytniej 100 g wody w temperaturze Zobacz więcej
Przyszła kolej na wypróbowanie kolejnej mąki od firmyGdańskie Młyny- mowa o mące żytniej pełnoziarnistej, z której zrobiłam jużzakwas żytniizakwas na żurek. Jest to już mój trzeci rodzaj chleba, który Zobacz więcej
Miałam wielką ochotę spróbować tego chlebka. To głównie przez zachętę autorki przepisu, która w swojej książcze napisała, że smakuje podobnie do chleba na zakwasie. Nigdy nie robiłam wypieku na Zobacz więcej
dorota20w
dorota20w Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dorota smakuje
Chleb z czarnuszką

Chleb z czarnuszką 90

0
chleb jest na mieszance mąki pszennej, żytniej i orkiszowej z dodatkiem czarnuszki i lnu. Składniki: 100g mąki pszennej chlebowej typ 1100 100g maki zytniej chlebowej typ 1100 300g mąki orkiszowej Zobacz więcej
Jedynka
Jedynka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jedynka gotuje
Zakwas zytni

Zakwas zytni 45

1
świeżość * zakwas zapobiega rozwojowi pleśni na gotowym chlebie * hamuje kiełkowanie przetrwalników szkodliwych bakterii * eliminuje mykotoksyny zawarte w mące W hodowaniu zakwasu jest cos Zobacz więcej
chlebem, a my nie moglismy sie doczekac na jego swieza pajde, Babcia w niecce (niecce, ktora chyba do konca zycia zostanie obiektem moich westchnien), w ktorej wczesniej wyrabiala chleb, obtaczala w Zobacz więcej
jestem zakochana w tej makowej kołderce :) mak na chlebie, to jeden z wdzieczniejszych obiektow do fotografowania Znalazlam ten przepis na stronie Lesny zakątek. Kiedy go przeczytalam, to pomyslalam, Zobacz więcej
dyni 1/4 szkl słonecznika 1/4 szkl siemienia lnianego 1/4 szkl płatków owsianych 1/4 szkl otrąb (daję różnie, w zależności jakie mi wpadną pod rękę, tym razem otręby owsiane) plaska łyżka soli 1 3/4 Zobacz więcej