chleb z mąki żytniej pełnoziarnistej

Zawsze chlebek mi wychodzi, no zawsze poprostudopókinie spróbowałamzrobićgo tylko z żytniej mąki, no i niestety klapa totalna, z wierzchu ok wśrodkuciapa! No ale nie poddałam się i zmieszałam obie Zobacz więcej
Chleb, który mam dla Was dzisiaj robiłam już trzy razy w przeciągu tygodnia. Był to mój pierwszy przepis chleba na zakwasie żytnim. Pyszny chleb z wilgotnym miąższem, pozostaje długo świeży, a gdyby Zobacz więcej
Dla wielbicieli tradycyjnego chleba pszenno-żytniego, jego zdrowsza alternatywa. Chleb orkiszowo-żytni w wersji udoskonalonej. Dodałam do niego mąkę pełnoziarnistą (od której jestem wręcz Zobacz więcej
zalecenia w przepisie, zdarzało mi się nawet do 3 czy 4 godzin. Ale to wszystko zależy, jak rośnie chleb. Pierwszy oparty głównie na mące żytniej... Tym razem spróbowałam chlebka ze Słoika smaku. Był Zobacz więcej
Chleb z mąki pełnoziarnistej żytniej i pszennej z dużą ilością ziaren słonecznika zarówno w środku jak i po bokach chleba. Chleb pieczony jest na zakwasie z małym dodatkiem świeżych drożdży. Można go Zobacz więcej
Chleb z mąki pełnoziarnistej żytniej i pszennej z dużą ilością ziaren słonecznika zarówno w środku jak i po bokach chleba. Chleb pieczony jest na zakwasie z małym dodatkiem świeżych drożdży. Można go Zobacz więcej
English version below Chleb ma lekko słodkawy i korzenny posmak, jednak świetnie nadaje się też do wytrawnych kanapek :) Składniki: 200 g płatków żytnich pełnoziarnistych 200 ml ciepłej wody 70 g Zobacz więcej
odKuchni
odKuchni Obserwuj blogaObserwujesz bloga
odKuchni
Zakwas Chlebowy Żytni

Zakwas Chlebowy Żytni 85

0
Składniki mąka żytnia pełnoziarnista letnia, przegotowana woda wysoki słoik tak około 1 1/2l Etapy przygotowania 1. Pierwszego dnia rano do słoika dodajemy pól szklanki mąki żytniej i pól szklanki Zobacz więcej
serca Składniki : dzień wcześniej przygotowujemy zaczyn z zakwasu : 4 łyżki zakwasu mieszamy z 4 łyżkami mąki żytniej pełnoziarnistej i uzupełniamy wodą aby osiągnąć konsystencję gęstej śmietany , Zobacz więcej
Chleb pszenno-kukurydziany z żurawiną Jestem uzależniona od chleba własnoręcznie pieczonego . Taki mi najbardziej smakuje a do tego zapach unoszący się podczas pieczenia - bezcenny :) Tym razem Zobacz więcej
elatonie
elatonie Obserwuj blogaObserwujesz bloga
HARRISA
CHLEBY Z ZIARNAMI

CHLEBY Z ZIARNAMI 104

4
Składniki: 100 g mąki żytniej 850 g mąki pszennej pełnoziarnistej 80 g drożdży 1 l wody 1 łyżeczka soli szczypta cukru 4 łyżki oleju kokosowego słonecznik mak sezam Wszystkie składniki( powinny być o Zobacz więcej
Muszę powiedzieć, że chleby na zakwasie bardzo lubię. Kilkakrotnie próbowałam wyhodować samodzielnie zakwas- niestety z różnych powodów się nie powiodło. Nie należę jednak do osób które łatwo dają za Zobacz więcej
składniki: - 3 łyżki zakwasu żytniego - 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej - 1 szklanka mąki żytniej - 1/2 szklanki żurawiny suszonej - 1/2 szklanki pestek słonecznika - sól -> Mąkę mieszamy Zobacz więcej
składniki: - 3 łyżkizakwasu żytniego - 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej - 2 szklanki mąki żytniej - 1.5 szklanki cieplej wody - 1/2 szklanki pestek dyni - 1/2 łyżeczka soli -> Obie mąki Zobacz więcej
wkrainiesmaku
wkrainiesmaku Obserwuj blogaObserwujesz bloga
W Krainie Smaku
Graham z automatu

Graham z automatu 2050

1
z wodą i mąką żytnią w formce z automatu. Ostaw w ciepłe miejsce na ok. 12h. Odłóż ok. 3-4 łyżki (na kolejny chleb) i wstaw do lodówki. Do zaczynu dodaj sól, cukier, wodę i obie mąki. Ustaw program Zobacz więcej
Automat do wypieku chleba - fantastyczność: miesza, wyrabia, piecze. Chleb wychodzi bardzo dobry, ja wczoraj zrobiłam kukurydziano - żytni eksperyment, co prawda Mąż musiał ratować, ale wyszło bardzo Zobacz więcej
Niedzielny obiad retro » O mące słów kilka Dziś jest już ze mną znacznie lepiej, tylko kaszel męczy mnie okropnie... Poza tym czuje się, jak to po chorobie, dość słabo... Jakiś czas temu, otrzymałam Zobacz więcej
Tym razem chleb z mąkami pełnoziarnistymi - pszenną i żytnią. Jednak dzięki temu, że połowa zawartości mąki w chlebie to mąka chlebowa, nie jest typowo ciężkim, razowym chlebem i można go piec bez Zobacz więcej
Urszula111
Urszula111 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Proste potrawy
Chleb na maślance

Chleb na maślance 516

0
: 1 szklanka maki pełnoziarnistej 1 szklanka mąki żytniej 1 szklanka mąki pszennej około 200 ml maślanki 2- 3 dag świeżych drożdży sól, ziarna dyni, 3 śliwki suszone miód -3 łyżki, lyżka cukru, Zobacz więcej
Składniki: 150 g aktywnego zakwasu żytniego 400 g mąki żytniej pełnoziarnistej 250 ml letniej wody 100 g ziaren słonecznika 2 łyżeczki soli łyżeczka cukru Słonecznik wymieszaj z mąką. Dodaj zakwas, Zobacz więcej