chleb z melasą

Biscotti z morelami i ... » Żytni chleb z melasą Aby wyhodować zakwas potrzeba 3 rzeczy: mąki, wody i... morza cierpliwości. Mąki i wody u mnie dostatek, natomiast z cierpliwością to już inna Zobacz więcej
Cebulki nadziewane kus kusem » Chleb pełnoziarnisty na melasie Bardzo smaczny chleb o wyraźnym posmaku melasy. Miąsz był bardzo puszysty i lekki. Chleb utrzymywał świeżość nawet trzeciego dnia, i Zobacz więcej
Wraz z dwoma koleżankami uruchomiłyśmy nowy projekt Ugotuj to z Nami, na którym co jakiś czas będą się pojawiać wyzwania. Pierwsze z nich to upieczenia chleba z melasa i kuminem. U mnie niestety Zobacz więcej
wypieki_beaty
wypieki_beaty Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Wypieki Beaty
Chleb z melasą

Chleb z melasą 84

0
Kupiłam melasę z trzciny cukrowej i zastanawiałam się do czego ją najpierw wykorzystać, a że ostatnio trochę eksperymentujemy z chlebami, to zdecydowałam się na chleb z melasą. Pogrzebałam trochę w Zobacz więcej
Pieczenie chleba, eksperymentowanie i nauka budowania własnej piekarni, są moją dumą. Nawet nie wiedziałam, że kilka kilogramów mąki, może sprawić taką radość. Mądrości czerpię z różnych źródeł, Zobacz więcej
Ten tradycyjny chleb pochodzi ze stanu Massachusetts, a wyrabia się go z mąki kukurydzianej, razowej i białej z dodatkiem melasy. Według legendy stworzył go mąż kobiety o imieniu Anna, która zamiast Zobacz więcej
Pierwsze wyzwanie za Nami, chleb upieczony. Ja mam jeszcze bochenek :) Oprócz nas trzech w wyzwaniu wzięła jeszcze udział Monika B. Ilona pisze o Nim tak "Ten chlebek jest rewelacyjny. Dzięki melasie Zobacz więcej
Bardzo spodobał mi się pomysł Tosi. No to upiekłam. Myślę, że jest całkiem inny ;) Cudowny z dżemem brzoskwiniowym... Tak naprawdę to miała być wielka porażka i zanim wstawiłam do piekarnika miałam Zobacz więcej
Od czasu do czasu zdarza mi się upiec chleb - wiadomo, że domowy jest najlepszy! Niestety zajmuje to trochę czasu, pieczywa też zbyt dużo nie jemy, więc na co dzień przychodzi zadowolić się takim z Zobacz więcej
W ciągu tygodnia piekę zazwyczaj chleby bez żadnego przepisu. Wrzucam to co mam lub to co uważam, że będzie ze sobą pasować. Składniki zawsze spisuje, a jeśli chleb mi się spodoba, to piekę go ponowie Zobacz więcej
Pieczenie chleba, eksperymentowanie i nauka budowania własnej piekarni, są moją dumą. Nawet nie wiedziałam, że kilka kilogramów mąki, może sprawić taką radość. Mądrości czerpię z różnych źródeł, Zobacz więcej
Dzisiaj moja kuchnia wypełniona jest pięknym i niecodziennym zapachem świeżego chleba i czekolady. Przepis podpatrzyłam w hiszpańskim czasopiśmie Jamie Oliver, a do upieczenia zainspirowały mnie Zobacz więcej
Bardzo dobry chleb, aromatyczny, ciężki od nasionek, z dodatkiem razowej mąki żytniej i czarnuszki. W wersji dla alergika zamiast jogurtu dać wodę lub jogurt roślinny. Najlepiej smakuje następnego Zobacz więcej
Przepyszny chleb, który zaproponowałam wWeekendowej Piekarni. Polecam i zachęcam do pieczenia! Chleb żytni z melasą i czarnuszką Rye Sandwich Seigle 340 g mąki żytniej razowej np. typ 2000 170 g mąki Zobacz więcej
) Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na noc w temperaturze pokojowej. Następnego dnia: Wymieszać składniki z obu misek, dodać: 60 g mąki żytniej Zobacz więcej
O melasie karobowej już nie raz pisałam ale przypomnę. Melasa to gęsty syrop o karmelowym posmaku. Karob inaczej szarańczyn strąkowy to owoc drzewa rosnącego w krajach śródziemnomorskich. Jego strąki Zobacz więcej
Nareszcie nabyłam melasę trzcinową i zachwycona jej smakiem dodaję ją do wszystkiego. Teraz padło na chleb. Nie chcąc ryzykować, nie dałam jej dużo, ale teraz myślę, że spokojnie można dać jej więcej, Zobacz więcej
Tak, ten chleb jest bezapelacyjnie najlepszym żytnim na zakwasie, jaki upiekłam. Sądzę tak, sądzą tak moi rodzice. Dlaczego najlepszy? Nawet nie potrafimy tego powiedzieć. Po prostu, "bo tak". Może Zobacz więcej
Kolejna przesyłka , którą dziś dostałam dzięki uprzejmościAtakan-dziękuję.Melasa i proszek z chleba świętojańskiego to dla mnie nowość..muszę coś wymyślić i wykorzystać do różnych potraw.. O Karobie, Zobacz więcej
Wczoraj wieczorem znowu wyjęłam zakwas z lodówki. Dokarmiłam. Przez noc pięknie urósł i o mały włos (chyba ze szczęścia) nie wyszedł ze słoika... Przepis na chleb wisi już trzeci tydzień na lodówce. Zobacz więcej