chleb z melasą

telik1504
telik1504 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia na plaży
Żytni chleb z melasą

Żytni chleb z melasą 249

1
{{headerMessage}}
Biscotti z morelami i ... » Żytni chleb z melasą Aby wyhodować zakwas potrzeba 3 rzeczy: mąki, wody i... morza cierpliwości. Mąki i wody u mnie dostatek, natomiast z cierpliwością to już inna Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Cebulki nadziewane kus kusem » Chleb pełnoziarnisty na melasie Bardzo smaczny chleb o wyraźnym posmaku melasy. Miąsz był bardzo puszysty i lekki. Chleb utrzymywał świeżość nawet trzeciego dnia, i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Wraz z dwoma koleżankami uruchomiłyśmy nowy projekt Ugotuj to z Nami, na którym co jakiś czas będą się pojawiać wyzwania. Pierwsze z nich to upieczenia chleba z melasa i kuminem. U mnie niestety Zobacz więcej
wypieki_beaty
wypieki_beaty Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Wypieki Beaty
Chleb z melasą

Chleb z melasą 89

0
{{headerMessage}}
Kupiłam melasę z trzciny cukrowej i zastanawiałam się do czego ją najpierw wykorzystać, a że ostatnio trochę eksperymentujemy z chlebami, to zdecydowałam się na chleb z melasą. Pogrzebałam trochę w Zobacz więcej
Kuchnia Ilony
Kuchnia Ilony Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Ilony
Chleb żytni z melasą

Chleb żytni z melasą 71

0
{{headerMessage}}
Pieczenie chleba, eksperymentowanie i nauka budowania własnej piekarni, są moją dumą. Nawet nie wiedziałam, że kilka kilogramów mąki, może sprawić taką radość. Mądrości czerpię z różnych źródeł, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ten tradycyjny chleb pochodzi ze stanu Massachusetts, a wyrabia się go z mąki kukurydzianej, razowej i białej z dodatkiem melasy. Według legendy stworzył go mąż kobiety o imieniu Anna, która zamiast Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Bardzo spodobał mi się pomysł Tosi. No to upiekłam. Myślę, że jest całkiem inny ;) Cudowny z dżemem brzoskwiniowym... Tak naprawdę to miała być wielka porażka i zanim wstawiłam do piekarnika miałam Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Od czasu do czasu zdarza mi się upiec chleb - wiadomo, że domowy jest najlepszy! Niestety zajmuje to trochę czasu, pieczywa też zbyt dużo nie jemy, więc na co dzień przychodzi zadowolić się takim z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
W ciągu tygodnia piekę zazwyczaj chleby bez żadnego przepisu. Wrzucam to co mam lub to co uważam, że będzie ze sobą pasować. Składniki zawsze spisuje, a jeśli chleb mi się spodoba, to piekę go ponowie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dzisiaj moja kuchnia wypełniona jest pięknym i niecodziennym zapachem świeżego chleba i czekolady. Przepis podpatrzyłam w hiszpańskim czasopiśmie Jamie Oliver, a do upieczenia zainspirowały mnie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Bardzo dobry chleb, aromatyczny, ciężki od nasionek, z dodatkiem razowej mąki żytniej i czarnuszki. W wersji dla alergika zamiast jogurtu dać wodę lub jogurt roślinny. Najlepiej smakuje następnego Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przepyszny chleb, który zaproponowałam wWeekendowej Piekarni. Polecam i zachęcam do pieczenia! Chleb żytni z melasą i czarnuszką Rye Sandwich Seigle 340 g mąki żytniej razowej np. typ 2000 170 g mąki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
) Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na noc w temperaturze pokojowej. Następnego dnia: Wymieszać składniki z obu misek, dodać: 60 g mąki żytniej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
O melasie karobowej już nie raz pisałam ale przypomnę. Melasa to gęsty syrop o karmelowym posmaku. Karob inaczej szarańczyn strąkowy to owoc drzewa rosnącego w krajach śródziemnomorskich. Jego strąki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Nareszcie nabyłam melasę trzcinową i zachwycona jej smakiem dodaję ją do wszystkiego. Teraz padło na chleb. Nie chcąc ryzykować, nie dałam jej dużo, ale teraz myślę, że spokojnie można dać jej więcej, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Tak, ten chleb jest bezapelacyjnie najlepszym żytnim na zakwasie, jaki upiekłam. Sądzę tak, sądzą tak moi rodzice. Dlaczego najlepszy? Nawet nie potrafimy tego powiedzieć. Po prostu, "bo tak". Może Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kolejna przesyłka , którą dziś dostałam dzięki uprzejmościAtakan-dziękuję.Melasa i proszek z chleba świętojańskiego to dla mnie nowość..muszę coś wymyślić i wykorzystać do różnych potraw.. O Karobie, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
o temp. pokojowej Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na noc w temp. pokojowej. Rano: Wymieszać składniki z obu misek, dodać: 60 g mąki żytniej razowej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kiedy zostaje mi maślanka po zrobieniu masła, wypijamy ją albo dodaję do chleba, jak np. tu czy tu, ale robiłam już wiele razy różne chleby na maślance, i nie chciałam się powtarzać. Ciekawy bochenek Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Od niedawna jestem współautorką bloga Ugotuj z nami klik i tam proponujemy wam i sobie wyzwania. Jednym z wyzwań było upieczenia chleba z melasą i kuminem według przepisu Ilony Kuchnia Ilony klik. Zobacz więcej