Przepis na chleb z otrębami i siemieniem lnianym płatkami

Ostatnio zauważyłam wzmożony trend na pieczenie własnego chleba. Każdy zna kogoś, kto piecze chleb, trzyma w domu zakwas i zajada się w weekendowe poranki kawałkiem świeżo wypieczonego, własnego Zobacz więcej
Chleb z siemieniem lnianym Zaczyn: 180 g mąki żytniej średniej (w razie braku średniej: 155 g mąki żytniej 720 + 25 g otrębów żytnich) 145 g wody 9 g aktywnego zakwasu żytniego Mieszam składniki Zobacz więcej
Mena
Mena Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wege Mena
Chleb pełnoziarnisty

Chleb pełnoziarnisty 1037

Składniki: - 3/4 szkl. otrębów owsianych - 3/4 szkl. płatków owsianych - 3/4 szkl. ziaren słonecznika lub dyni - 3/4 szkl. siemienia lnianego - 1kg. mąki do pieczenia chleba* - 1/3 op. drożdzy - 1l. Zobacz więcej
Chleb na drożdżach z siemieniem lnianymDziś Międzynarodowy Dzień Chleba, wszystkich zachęcam do upieczenia własnego bochenka, domowego, pachnącego chleba. Nieważne czy chleb upieczecie na drożdżach Zobacz więcej
06 cze 2013 Chleb mieszany z siemieniem lnianym Kolejny pyszny chleb na zakwasie żytnim z dodatkiem mąki orkiszowej i siemienia lnianego. Siemię lniane używane jest głównie w medycynie naturalnej i ma Zobacz więcej
Kolejny piękny, pachnący bochen chleba. Oglądałam wczoraj program na BBC Lifestyle "Chleby Paula Hollywooda" i właściwie od nowa oszalałam na punkcie bochenków. Ten facet ma złote ręce i chleb sam Zobacz więcej
Adrijah
Adrijah Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Red and Pale
Szybki chleb z siemieniem lnianym

Szybki chleb z siemieniem lnianym 190

Piekłam parę razy chleb, który przygotowuje się dosłownie w 5 minut . Ten chleb teoretycznie też miał taki być. Gdyby nie to, że trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie ;) Ale warto było poczekać. Wyszedł Zobacz więcej
Chleb z siemienia lnianego to kolejny niebanalny przepis na pyszne i bardzo zdrowe pieczywo, które każdy z Was z łatwością może przygotować z kilku podstawowych składników. Składniki na chleb z Zobacz więcej
Dzisiejsze śniadanie, omlet z dwóch jajek z dodatkiem siemienia lnianego oraz otrębów owsianych. Z serkiem wiejskim, łososiem, papryką ramiro i cukinią. Eksperyment, połączenie jakiego nie stosuję, Zobacz więcej
Każdy kto piecze chleb ma swój ulubiony przepis. Często jest to kombinacja wielu wcześniejszych eksperymentów. I tak wypracowujemy własne receptury. Do tej pory piekłam chleby wieloziarniste z Zobacz więcej
Wszystkie chlebki, jakie ostatnio znajdują się na blogu są z dodatkiem płatków owsianych :) Bardzo mi ten składnik pasuje, poza tym staram się płatki jeść jak najczęściej pod różną postacią, np. w Zobacz więcej
Z tego przepisu chleb robiłam już wielokrotnie, dlatego mogę przepis polecić z czystym sumieniem. Lepiej wychodzi z mąki pszennej, ponieważ pięknie wyrasta, mój jest z orkiszowej. Keksówka, w której Zobacz więcej
Ten przepis dostałam jakiś czas temu, od mamy z zapewnieniem, że jest wart wypróbowania. Ciasto na chleb przygotowuje się w miarę szybko, nie wymaga czasochłonnego wyrabiania i wyrastania. Na pewno, Zobacz więcej
Składniki 200 ml gorącej wody 200 ml zimnego mleka 20 g świeżych drożdży lub 2 łyżeczki suszonych 50 g mąki żytniej pełnoziarnistej 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 350 g mąki pszennej chlebowej 30 Zobacz więcej
Siemię lniane zagościło w mojej kuchni już jakiś czas temu. Głównie z uwagi na problemy z przewodem pokarmowym. Zwykle spożywałam je zalane ciepłą wodą, nie powiem żeby było to pyszne ;) Ostatnio Zobacz więcej
Długo zbierałam się do upieczenia tego chleba, ale w końcu się udało. Za pierwszym razem dolałam za mało wody, ale za drugim razem wyszło ok. Dzięki dodatkowi otrąb żytnich wypiek jest razowy. Do Zobacz więcej
Według dietetyków i żywieniowców chleb stanowi unikalny produkt spożywczy zawierający w pożądanych ilościach wszystkie składniki odżywcze: energetyczne, budulcowe i regulujące. Dominującym składnikiem Zobacz więcej
Kaś
Kaś Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bake&Taste
Chleb wieloziarnisty

Chleb wieloziarnisty 1203

Większość moich piekarniczych eksperymentów to pieczywo na zakwasie, ale raz na miesiąc staram się odkurzyć moją maszynę do chleba. Poza tym w awaryjnych sytuacjach, gdy zapomnę o nastawieniu zakwasu Zobacz więcej
Dlaczego sama wypiekam chleb w domu, skoro mogę kupić chleb w piekarni lub sklepie? Istnieje kilka kluczowych przyczyn tego aspektu. Argumentem nr 1 przemawiającym za tym, iż piekę chleb we własnym Zobacz więcej
Kupiłam foremki na chleb więc muszę je przetestować : ) a że jest dość późna godzina to musi być jakiś szybki chlebek . Szybki nie znaczy byle jaki bo pszenny z dodatkiem siemienia lnianego ,płatków Zobacz więcej