Przepis na chleb z rozmarynem na zakwasie

Zawsze powtarzam, że rozmaryn to świetna przyprawa do chleba. No może na równi z oregano i kminkiem. Są niczym grupa przyjaciół i dodani do chleba świetnie współpracują. Wiele osób, piekąc chleb po Zobacz więcej
Osoby, które śledzą moje piekarskie poczynania z pewnością zauważyły moją słabość do żytniego oraz razowego pieczywa. Dla odmiany, a także ku radości jednego z domowników,upiekłam chleb pszenny z Zobacz więcej
Wciąż nie mogę się powstrzymać i co raz bardziej eksperymentuję z kolejnymi rodzajami chleba metodą tartine. Naprawdę się w nim zakochałam, nigdy dotąd moje bochenki nie były tak udane. Stąd ciężko mi Zobacz więcej
Lubię takie eksperymenty w kuchni. Nie zawsze moje chlebki na zakwasie wychodzą takie ładne :) A ten wyszedł wyjątkowy.. ładnie wyrośnięty, pachnący, z grubą chrupiącą skórką. Piekąc chleb zawsze mam Zobacz więcej
Przepis na ten chleb znalazłam na blogu Pracownia Wypieków, który od pewnego czasu odwiedzam regularnie w poszukiwaniu inspiracji. Autorka bloga swój bochenek upiekła w garnku żeliwnym. Ja niestety Zobacz więcej
Ah, wiśnie! Co prawda łatwo się po nich skrzywić, ale w odpowiednim towarzystwie potrafią smakować znakomicie. Korzystając z sezonu dodałam wydrylowane wiśnie do ciasta na chleb żytni na zakwasie. Zobacz więcej
Wiem, że przepisy na chleby w 100% żytnie na zakwasie cieszą się na blogu sporym zainteresowaniem czytelników. Dlatego postanowiłam przygotować kolejną tego typu propozycje, tym razem chleb z Zobacz więcej
Gdyby tylko doba miała 48 godzin... Mogłabym wtedy przeczytać wszystkie zaległe książki, mogłabym obejrzeć wszystkie zaległe filmy, mogłabym pojechać w miejsca, które od dawna chcę zobaczyć i wreszcie Zobacz więcej
Zbierałam się do upieczenia tego chleba od dwóch tygodni. Zniechęcało mnie jego długie przygotowanie. Trochę uprościłam sobie to zadanie, bo do ciasta właściwego dodałam odrobinę drożdży, co Zobacz więcej
Wysokie temperatury, na jakie jesteśmy ostatnio skazane kojarzą mi się w kuchni z zapachem mięty i rozmarynu, czego pewnie się domyślacie, śledząc ostatnie wpisy tutaj. Dziś dalszy ciąg upajania się Zobacz więcej
Wczorajsza deszczowa pogoda zainspirowała mnie do dokarmienia zakwasu na chleb. Tym razem postanowiłam od rana zabrać się za przygotowanie chrupiącego bochenka na zakwasie pszennym. Dzięki temu wypiek Zobacz więcej
Ostatnio mało się udzielam kulinarnie ale gotuję ,robię zdjęcia i takie tam proste życie kury domowej wiodę :) facebook mnie wkurza ! czuję się wyeliminowana bo nie mam czasu aby siedzieć klikać i Zobacz więcej
Chleb, który wieczorem "rozczyniasz" (w/g babci) a potem zapominasz o nim do rana dnia następnego. Tak zrobiłam. Chlebek wyszedł znakomity! Wieczorem połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić: Zobacz więcej
Ostatnio przebywałam u babci na wsi. I po powrocie do domu zatęskniłam do swojskich smaczków z dzieciństwa. Do smaków nieprzekłamanych i naturalnych . Stąd też mój dzisiejszy pomysł na obiad w stylu Zobacz więcej
wkrainiesmaku
wkrainiesmaku Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
W Krainie Smaku
Włoski chleb na zakwasie

Włoski chleb na zakwasie 143

Biały chleb na żytnim zakwasie, z dodatkiem gotowej przyprawy do chleba włoskiego Kamis. Zrobiłam z niego m.in. bruschetty z serem bułgarskim oraz bruschetty z łososiem i serem pleśniowym. Technicznie Zobacz więcej
Ah! Tęskniłam za pachnącymi pomidorami o smaku lata. Zajadam je teraz codziennie i cieszę się póki są. Prawie codziennie lądują na mojej śniadaniowej kanapce, chociaż tym razem postanowiłam je inaczej Zobacz więcej
imam
imam Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
teraz-tarta.blogspot.com
Chleb na zakwasie

Chleb na zakwasie 78

Do niedawna piekłam wyłącznie chleb drożdżowy. Przygotowanie zakwasu wydawało mi się zbyt skomplikowaną czynnością, jednak dzięki praktycznym wskazówkom Miśki z kulinarnemiszmasz.blogspot.com Zobacz więcej
Wspaniałe zapachy rozchodzą się w moim domu. Dzisiaj piekłam chleb na polishu. Niewtajemniczonym wyjaśniam, że polish to rodzaj zaczynu na drożdżach. Pieczenie chleba dla mniejest jużrutyną. Piekę Zobacz więcej
Jeśli zdecydujesz się upiec chleb na kamieniu, musi być on dobrze rozgrzany i oprószony obwicie mąką. Jeśli w formie, w zależności jaki ma kształt i wymiary. Jeśli jest to blacha o wymiarach 30cm X Zobacz więcej
Tradycją się stało, że w weekend piekę chleb na zakwasie. Tym razem kolej na wykorzystanie niedawno zakupionej mąki owsianej. Inspiracją do tego wczoraj zarabianego chleba są włoskie drożdżowe bułki z Zobacz więcej