chleb z rozmarynem na zakwasie

Lubię takie eksperymenty w kuchni. Nie zawsze moje chlebki na zakwasie wychodzą takie ładne :) A ten wyszedł wyjątkowy.. ładnie wyrośnięty, pachnący, z grubą chrupiącą skórką. Piekąc chleb zawsze mam Zobacz więcej
Osoby, które śledzą moje piekarskie poczynania z pewnością zauważyły moją słabość do żytniego oraz razowego pieczywa. Dla odmiany, a także ku radości jednego z domowników,upiekłam chleb pszenny z Zobacz więcej
Zawsze powtarzam, że rozmaryn to świetna przyprawa do chleba. No może na równi z oregano i kminkiem. Są niczym grupa przyjaciół i dodani do chleba świetnie współpracują. Wiele osób, piekąc chleb po Zobacz więcej
wygląda bosko. Wstałam specjalnie o 6 rano, aby upiec to cudo. Warto było! Chleb jest pyszny z delikatnym posmakiem rozmarynu, który uwielbiam. A zapach świeżego chleba z samego rana to jest to :) Zobacz więcej
Gdyby tylko doba miała 48 godzin... Mogłabym wtedy przeczytać wszystkie zaległe książki, mogłabym obejrzeć wszystkie zaległe filmy, mogłabym pojechać w miejsca, które od dawna chcę zobaczyć i wreszcie Zobacz więcej
wystarczająco dużo cierpliwości i odpowiednio mocny zakwas. Wydaje mi się, że mój jest jeszcze za młody. W każdym razie chleb wyszedł boski! Pachnący rozmarynem i czosnkiem. Z „dziurami” średniej Zobacz więcej
Wciąż nie mogę się powstrzymać i co raz bardziej eksperymentuję z kolejnymi rodzajami chleba metodą tartine. Naprawdę się w nim zakochałam, nigdy dotąd moje bochenki nie były tak udane. Stąd ciężko mi Zobacz więcej
Chleb, który wieczorem "rozczyniasz" (w/g babci) a potem zapominasz o nim do rana dnia następnego. Tak zrobiłam. Chlebek wyszedł znakomity! Wieczorem połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić: Zobacz więcej
Wiem, że przepisy na chleby w 100% żytnie na zakwasie cieszą się na blogu sporym zainteresowaniem czytelników. Dlatego postanowiłam przygotować kolejną tego typu propozycje, tym razem chleb z Zobacz więcej
Ah, wiśnie! Co prawda łatwo się po nich skrzywić, ale w odpowiednim towarzystwie potrafią smakować znakomicie. Korzystając z sezonu dodałam wydrylowane wiśnie do ciasta na chleb żytni na zakwasie. Zobacz więcej
Wczorajsza deszczowa pogoda zainspirowała mnie do dokarmienia zakwasu na chleb. Tym razem postanowiłam od rana zabrać się za przygotowanie chrupiącego bochenka na zakwasie pszennym. Dzięki temu wypiek Zobacz więcej
Ostatnio mało się udzielam kulinarnie ale gotuję ,robię zdjęcia i takie tam proste życie kury domowej wiodę :) facebook mnie wkurza ! czuję się wyeliminowana bo nie mam czasu aby siedzieć klikać i Zobacz więcej
Wysokie temperatury, na jakie jesteśmy ostatnio skazane kojarzą mi się w kuchni z zapachem mięty i rozmarynu, czego pewnie się domyślacie, śledząc ostatnie wpisy tutaj. Dziś dalszy ciąg upajania się Zobacz więcej
Ostatnio przebywałam u babci na wsi. I po powrocie do domu zatęskniłam do swojskich smaczków z dzieciństwa. Do smaków nieprzekłamanych i naturalnych . Stąd też mój dzisiejszy pomysł na obiad w stylu Zobacz więcej
Wielki powrót do pieczenia chleba. Tęskno mi było do tego. Zakwas też marudził, że tylko go karmię, karmię i nic. Więc powrót huczny. W asyście buraka, sezamu i rozmarynu. A baza mączna - Zobacz więcej
To moja dzisiejsza kolacja. Ostatnia kromka pysznego chleba na zakwasie z siemieniem lnianym, oczywiście własnego wypieku oraz grillowana cukinia, posypana rzeżuchą. W mojej kuchni produkcja zieleniny Zobacz więcej
Pin It Przepis od Liski, z Pracowni Wypieków. TU Jest to chlebek pszenny na zakwasie żytnim z odrobiną drożdży. Zawsze do przepisów z Pracowni dodaję 1,5 ilości soli, sprawdza się także w tym chlebie. Zobacz więcej
oznaczać mega nudy i wyrzeczeń. Przygotowałam trzy pyszne, zdrowe kanapki bez grama alergenów – bez mąki pszennej, masła, jaja kurzego czy sera żółtego. Do zrobienia kanapek użyłam zdrowego i Zobacz więcej
No cóż, nie da się ukryć - jesień już tuż tuż. Uwielbiam zapach suchych liści i rześkiego powietrza o poranku, dynię i śliwki. A sezon na nie już w pełni! Zupa z dyni jest bardzo rozgrzewająca, sycąca Zobacz więcej