Przepis na chleb z zarodkami pszenicy

Zarodki Pszenne to produkt otrzymany podczas przemiału ziarna pszenicy. Zarodek to najważniejsza pod względem fizjologicznym część ziarna, z której wyrastają kiełki. Zarodki Pszenne wyróżniają się Zobacz więcej
Pomimo ostatnich chwil ładnej pogody siedzę w domu, szykuję miksturki i eliksiry, którymi faszeruję podziębionych chłopaków. Jeden z nich mały jest więc bawimy się na całego w domu :) Dawno nie Zobacz więcej
Odrobiłam pracę domowa i zgłębiłam temat:). Pewnie pobieżnie na lekcji biologii w szkole było na temat budowy ziarna, ale, było to tak dawno, że chyba nawet ziarno było inne:). Myślę, że ta Zobacz więcej
Myśląc o chlebie od razu nasuwa się skojarzenie – chleb jest z mąki, a mąka z pszenicy, no ewentualnie z żyta. Nie wiedzieć czemu w Polsce ludzie, w tym personel piekarni (o zgrozo) utożsamiają Zobacz więcej
Składniki: maślanka (500ml) drożdże (15g) zarodki pszenne (100g) mąka żytnia (250g) mąka pełnoziarnista pszenna (150g) 1 łyżeczka sody 1,5 łyżeczki soli Przygotowanie: Do miski wlewamy maślankę, Zobacz więcej
wisla
wisla Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zapach chleba
Bezglutenowy chleb ryżowy.

Bezglutenowy chleb ryżowy. 2678

Na szczęście nigdy nie musiałam interesować się zawartością glutenu w pokarmach. Los oszczędził mnie i moim bliskim chorób związanych z przestrzeganiem diety bezglutenowej. Gluten to dla mnie białko, Zobacz więcej
monia717
monia717 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchenne warjacje
Chleb Orkiszowy (bez pszenicy)

Chleb Orkiszowy (bez pszenicy) 1165

Chleb Orkiszowy (bez pszenicy) Jest to przepyszny chlebek orkiszowy bez pszenicy, robi się go bardzo łatwo i szybko. A smakuje obłędnie.Zapraszam do pieczenia :) Składniki 650 g mąki orkiszowej (u Zobacz więcej
Kolejna propozycja na pyszny chleb. Dodajemy to co lubimy, u mnie tym razem mąka orkiszowa, pszenna i graham a także zarodki pszenne stabilizowane i prażona cebulka. Chcę Wam pokazać że pieczenie Zobacz więcej
Pyszny i puszysty. Delikatny i chrupiący. Nieznośnie biały. Więc z zarodkami :) Moje Dzieci kochają go Miłością Dozgonną (przynajmniej na ten czas). My, wstydliwie przyznając, również :) I do tego Zobacz więcej
Mój księgozbiór powiększył się o nową pozycję, autorstwa Jeffreya Hamelmanna. Oczywiście należy natychmiast chociaż jeden przepis wypróbować, ale który tu wybrać? Wybrałem chleb pszenny z ziarnem Zobacz więcej
Składniki: 250 g mąki żytniej razowej 250 g mąki pszennej, płaska łyżka soli 1 łyżka miodu, 2 szklanki wody 2-3 łyżki zakwasu 1 szklanka ziaren słonecznika 1 szklanka płatków owsianych 1-2 łyżki Zobacz więcej
Chleb na zakwasie jest najlepszy, to nie nie ulega wątpliwości. I chodzi nie tylko o jego "prawdziwy" smak, ale również o korzystne działanie na nasz układ pokarmowy. Wyrastanie chleba na zakwasie Zobacz więcej
Jest to jeden z moich ulubionych przepisów na chleb. Kiedyś piekłam go bardzo często. Przepis jest prosty , aledo jego wykonania potrzebujemy aż 24 godziny,bo... dodatkiem jest moczone ziarnopszenicy. Zobacz więcej
Dawno nie było tu chlebów, mimo że piekę je kilka razy w tygodniu. Jednak najczęściej jest to nasz powszedni, zwykły-niezwykły żytni na zakwasie, urozmaicany słonecznikiem, siemieniem lnianym, Zobacz więcej
maminek61
maminek61 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Maminek kulinarny
Chleb z ziarnami pszenicy

Chleb z ziarnami pszenicy 54

Jeden z wielu domowych chlebów, ponieważ od kilku lat jemy tylko chleb z domowego wypieku. Tym razem z ziarnami pszenicy. Składniki: -1 kg mąki pszennej 650 -2 szklanki mąki żytniej -10 dkg drożdży Zobacz więcej
Nie samymi pierniczkami człowiek żyje. Teraz więc przyszła pora na wytrawny wypiek, czyli chleb. W Święta bez chleba ani rusz, a jużnajwiększaradośćjest wtedy gdy podamy naszwłasnoręcznieupieczony Zobacz więcej
Pierwszy weekend bez pszenicy już za nami i od razu musimy Wam coś wyznać...z powodu naszego roztargnienia musieliśmy przełożyć start akcji z 1 na 2 listopada. A wszystko dlatego, że zostaliśmy Zobacz więcej
laura
laura Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Cafe Babilon
CHLEB PIĘĆ ZIAREN WG J. HAMELMANA

CHLEB PIĘĆ ZIAREN WG J. HAMELMANA 89

Tym razem prosty chleb na drożdżach. Chleb pięć ziaren wg Hamelmana NAMOCZONE ZIARNA: 108 g płatków owsianych 108 g siemienia lnianego 74 g łamanego ziarna pszenicy (w oryginale były zarodki pszenne) Zobacz więcej
Kolejne wspólne pieczenie za nami… Po raz kolejny Amber zaprosiła nas do wspólnego pieczenia chleba, tym razem był to tradycyjny włoski chleb z pszenicy durum (semoliny), wybrany przez Łucję, a Zobacz więcej