chleb zorry

Na wstępie muszę się pochwalić:) po prostu muszę:) Moja bratanica Majeczka:) urodzona 30 sierpnia:) Niesamowity chleb ... piękny bochen, regularne dziurki, doskonały smak ..... dołączył Zobacz więcej
VN:F [1.9.22_1171] Tak sobie planuję, co upiekę na dzień chleba organizowany przez Zorrę i myślę, że dobrze by było, aby więcej osób się przyłączyło. Pieczenie chleba to świetna zabawa i nie jest to w Zobacz więcej
Gdy zobaczyłam ten chleb wiedziałam, że muszę go zrobić. Nie miałam tylko pewności, czy mój zakwas sobie poradzi. Po paru pytaniach do bardziej wprawionych w pieczeniu chleba koleżanek, postanowiłam Zobacz więcej
Kolejny chleb:) Tym razem na zakwasie i drożdżach! Muszę wam powiedzieć, że bardzo polubiłam go, bo z ciastem mi się bardzo dobrze pracowało, a chleb po upieczniu ma dużo dziur ( które uwielbiam). Zobacz więcej
Trochę nerwów mnie kosztował ten bochenek.... Nie piekę chleba często, ale zakwas, czyli Stefana, dokarmiam regularnie więc jest w pełni sprawny. Zaczyn wczoraj wyrósł pięknie, coś jednak później szło Zobacz więcej
Przepis Zorry tłumaczony przez Caritkę. Chleb mieszany z mieszanka ziaren Wychodzi 1 bochenek Zaczyn 200 g mąki pszennej 100 g mąki z orkiszu (Urdinkelmehl)- ja dałam razową typ 2000 200 g wody 5 g Zobacz więcej
którzy uczestniczyli w akcji chciałam serdecznie podziękować. Dzięki Wam zebrało się sporo nowych receptur na pyszne, aromatyczne chleby. Ja już zawijam rękawy i biorę się do pieczenia. Tylko który Zobacz więcej
Jak co roku pod przewodnictwem Zorry. Cały świat piecze chleby. Aby w ten jeden dzień października połączyć się we wspólnocie. Już ósmy raz! Każdy chleb jest jak podanie sobie ręki. Z Zobacz więcej
Dziś obchodzimy World Bread Day czyli Światowy Dzień Chleba. Postanowiłam dołączyć do świętujących i uczcić dzisiejsze chlebowe święto piekąc swój mały makowy bochenek :) Chlebek bardzo ładnie rośnie, Zobacz więcej
16 październik to dzień szczególny, dziś obchodzimy Światowy Dzień Chleba. Za sprawą Zorry już po raz dziewiąty możemy uczestniczyć w tym szczególnym dniu. W październikowej piekarni Amber wspólnie Zobacz więcej
Nadeszła kolejna akcja World Bread Day 2016, czyli Światowy Dzień Chleba. W tym roku postanowiłam dołączyć z chlebem bezglutenowym z kaszą gryczaną. Wiem jak trudno jest żyć bez chleba - ja nie umiem. Zobacz więcej
Bardzo smaczny chleb pszenny na kanapki z dodatkiem syropu klonowego. Chleb nie wychodzi słodki...zakwas jest kwaskowaty, więc wszystko się świetnie balansuje. Zdecydowanie wam posmakuje i z pewnością Zobacz więcej
Piękniejszego dnia niż Światowy Dzień Chleba na swój powrót do Was,nie mogłam sobie wybrać prawda;)? Na wstępie, Dziękuję Wszystkim za wsparcie i obiecuję, tu, teraz na piśmie, że będę nad sobą Zobacz więcej
Czy pieczenie chleba w nowiuteńkim piekarniku to szaleństwo ? Być może, ale przecież kto jak nie ma ryzyka to nie ma zabawy, prawda ? Rano przepaliłam urządzenie żeby pozbyć się zapachu smarów i Zobacz więcej
poniedziałek, 03 czerwca 2013 21:46 Wspaniały chleb, najsmaczniejszy chleb na zakwasie, jaki do tej pory upiekłam. Jest pracochłonny, ale warto poświęcić mu czas. Ma chrupiącą skórkę i „soczysty”, Zobacz więcej
« Chleb wiejski wg Zorry Drożdżówki z papierówkami, malinami i kruszonką "Te drożdżówki powinny się nazywać BOSKIE" - od takich słów zaczyna ich opis Iza ...i ma całkowitą rację:). Są przepyszne, Zobacz więcej
Październikowa Piekarnia Amber w tym miesiącu ma szczególe znaczenie, bowiem to właśnie dziś 16 października obchodzimy Światowy Dzień Chleba. Takie święto obchodzę z przyjemnością i zaangażowaniem, Zobacz więcej
Oto kolejna, tym razem październikowa odsłona wspólnego pieczenia, organizowana przezAmber z blogaKuchennymi drzwiami. Amber zaproponowała nam upieczenie chleba kaszubskiego z przepisu zaczerpniętego Zobacz więcej
Już po raz 9 obchodzimy Światowy Dzień Chleba, w którym setki bloggerów pieką chleb. My dołączmy do akcjiZorrypo raz drugi, bo Akacjowy blog istnieje od ponad roku. Chleb jednak piekędłużej i dziś Zobacz więcej
jest w Izraelu chleb, który zwie sie chleb marokański (hebr. לחם מרוקאי, czyt. lehem marokai), chleb przypominający raczej podpłomyk, chleb ciężki z grubszej, ale jasnej mąki (na zdjęciu tutaj Zobacz więcej