chleb żurkowy

iziona
iziona Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Izioni pyszne smaki
Chleb żurkowy

Chleb żurkowy 110

4
Z tym chlebem to czysty eksperyment i w kwestii przepisu bo to zlepek z kilku innych i w kwestii koszyczków. Typowych koszyczków do wyrastania chleba nie posiadam więc postanowiłam pokombinować z tymi Zobacz więcej
Żabka
Żabka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Healthy Craving
Chleb żytni żurkowy

Chleb żytni żurkowy 240

0
Ostatnio chodził za mną porządny, prawdziwy, żytni chleb. Ciężki, rustykalny bochen. Upiekłam sobie taki. I akurat zaczęły wychodzić mi ósemki, więc z gryzieniem i żuciem mam problem. Ehh... Nie ma to Zobacz więcej
Przepyszny. Dzieciaki niezbyt chętnie wciągają chleb z grubej mąki żytniej, a ja chciałabym im piec głównie żytnie bochenki. Zaryzykowałam i dodałam mąkę żytnią żurkową - czyli drobno zmieloną. Efekt: Zobacz więcej
Zauroczyłam się żurem i nie wyobrażam sobie ,aby go już nie dodawać do wypieku chlebka.Wczoraj pierwszy raz odkąd piekę chleby ,mój mąż powiedział ,że nie jadł jeszcze tak pysznego chleba i żebym już Zobacz więcej
Przepis na ten chleb wypatrzyłam na blogu Co by tu zjeść. Zawsze przemawiały do mnie chleby na żurku, ale jakoś nigdy nie miałam go w odpowiednim momencie. Ale zdjęcie na blogu Kasi było tak Zobacz więcej
do garnka rzymskiego. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika spryskać wodą i posypać ziarnami. Przykryć i wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić temperaturę na 240 st. Zobacz więcej
Dziś krótko :)Chleb który proponuję to chleb z tego przepisu ,który jakiś czas temu znalazłam na blogu Spiżarni.Ja oczywiście musiałam przerobić na żurkowy,bo uwielbiam:)chleby z dodatkiem Zobacz więcej
PyszneWege
PyszneWege Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pyszne Wege
Żurek na zakwasie

Żurek na zakwasie 59

0
To był mój żurkowy debiut. :) Wyszło smacznie, ale na pewno będę dopracowywać ten przepis przy kolejnych okazjach. :) Zakwas: 3/4 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000 (użyłam ekologicznej SYMBIO), 2 Zobacz więcej
Przepis na domowy zakwas na żurek znalazłam w książce Piotra Kucharskiego "Chleb domowa piekarnia". Już kilka razy zdążyłam go zrobić, jak dla nas jest lepszy niż kupowany gotowy zakwas żurkowy w Zobacz więcej
Składniki na 2 bochenki: 200 g mąki pszennej 7 g suchych drożdży ok. 200 ml wody 2 łyżki oleju 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli Od razu na początku: ilość wody zależy od gęstości waszego zakwasu Zobacz więcej
którzy uczestniczyli w akcji chciałam serdecznie podziękować. Dzięki Wam zebrało się sporo nowych receptur na pyszne, aromatyczne chleby. Ja już zawijam rękawy i biorę się do pieczenia. Tylko który Zobacz więcej
Długo się zastanawiałam o czym pisać. Zdjęcia ciast i ciasteczek zalegają na dysku, sezon na owoce powoli się kończy, pyszne nowe bułeczki i chleby zostały zjedzone, a ich smak pozostaje wspomnieniem. Zobacz więcej
Chleb pszenno-żytni na zakwasie żurkowym... Prosty w wykonaniu, lekko wilgotny, długo zachowujący świeżość. Pieczony na bazie połączenia mąki żytniej razowej i pszennej. Na zakwasie żurkowym. Pełen Zobacz więcej
Marzę o żurku już od dłuższego czasu. Zbliża się Wielkanoc, czas kiedy żurek jest obowiązkowym daniem. Postanowiłam w tym roku przygotować prawdziwy, domowy zakwas. Skoro tak dobrze mi idzie z Zobacz więcej
na kawałki. Do garnka wlać około 2 litry wody, dodać warzywa boczek , ziele angielskie, liść laurowy i sól do smaku. Gotować po przykryciem około 40 min. Wywar przecedzić i dodać dobrze wymieszany Zobacz więcej
Zapraszam po przepis na Żur Wielkanocny z pysznymi dodatkami. Mogę się śmiało pochwalić, iż ten sam przepis znajdziecie w najnowszym magazynie " Przyślij Przepis". Zachęcam do wypróbowania, to Zobacz więcej
do niego kromkę chleba, albo z niej rezygnują. Ja też robiłam go chyba na wszystkie możliwe sposoby, ale najbardziej smakuje mi ten z czosnkiem, liściem laurowym i zielem angielskim bez dodatku Zobacz więcej
proporcjach wyhodować z dowolnej mąki razowej (żytniej, pszennej lub orkiszowej). Oprócz tego jest też receptura na zakwas żurkowy, który można wyprowadzić z chlebowego oraz klasyczny buraczany. Zobacz więcej
Nie ma nic lepszego od prostej, taniej i domowej zupy! Czas na żurek! Uwielbiam kiedy pływają w nim grzyby i małe cebulki. Jednak jeśli nie dysponujemy takimi składnikami możemy dać dużą cebulę Zobacz więcej
Chleb pszenny na zakwasie żurkowym... Miękki chleb pszenny ze złocistą, chrupiącą skórką. Przygotowany na zakwasie na żur. Z dużą ilością ziaren. Najlepszy, domowy! Składniki: 500 g mąki pszennej; 25 Zobacz więcej