chleb żurkowy

iziona
iziona Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Izioni pyszne smaki
Chleb żurkowy

Chleb żurkowy 145

4
{{headerMessage}}
Z tym chlebem to czysty eksperyment i w kwestii przepisu bo to zlepek z kilku innych i w kwestii koszyczków. Typowych koszyczków do wyrastania chleba nie posiadam więc postanowiłam pokombinować z tymi Zobacz więcej
Żabka
Żabka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Healthy Craving
Chleb żytni żurkowy

Chleb żytni żurkowy 261

0
{{headerMessage}}
Ostatnio chodził za mną porządny, prawdziwy, żytni chleb. Ciężki, rustykalny bochen. Upiekłam sobie taki. I akurat zaczęły wychodzić mi ósemki, więc z gryzieniem i żuciem mam problem. Ehh... Nie ma to Zobacz więcej
smakołyki alergika
smakołyki alergika Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smakołyki alergika
chleb żurkowy

chleb żurkowy 515

1
{{headerMessage}}
Przepyszny. Dzieciaki niezbyt chętnie wciągają chleb z grubej mąki żytniej, a ja chciałabym im piec głównie żytnie bochenki. Zaryzykowałam i dodałam mąkę żytnią żurkową - czyli drobno zmieloną. Efekt: Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zauroczyłam się żurem i nie wyobrażam sobie ,aby go już nie dodawać do wypieku chlebka.Wczoraj pierwszy raz odkąd piekę chleby ,mój mąż powiedział ,że nie jadł jeszcze tak pysznego chleba i żebym już Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przepis na ten chleb wypatrzyłam na blogu Co by tu zjeść. Zawsze przemawiały do mnie chleby na żurku, ale jakoś nigdy nie miałam go w odpowiednim momencie. Ale zdjęcie na blogu Kasi było tak Zobacz więcej
{{headerMessage}}
do garnka rzymskiego. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika spryskać wodą i posypać ziarnami. Przykryć i wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić temperaturę na 240 st. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dziś krótko :)Chleb który proponuję to chleb z tego przepisu ,który jakiś czas temu znalazłam na blogu Spiżarni.Ja oczywiście musiałam przerobić na żurkowy,bo uwielbiam:)chleby z dodatkiem Zobacz więcej
PyszneWege
PyszneWege Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pyszne Wege
Żurek na zakwasie

Żurek na zakwasie 63

0
{{headerMessage}}
To był mój żurkowy debiut. :) Wyszło smacznie, ale na pewno będę dopracowywać ten przepis przy kolejnych okazjach. :) Zakwas: 3/4 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000 (użyłam ekologicznej SYMBIO), 2 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przepis na domowy zakwas na żurek znalazłam w książce Piotra Kucharskiego "Chleb domowa piekarnia". Już kilka razy zdążyłam go zrobić, jak dla nas jest lepszy niż kupowany gotowy zakwas żurkowy w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Składniki na 2 bochenki: 200 g mąki pszennej 7 g suchych drożdży ok. 200 ml wody 2 łyżki oleju 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli Od razu na początku: ilość wody zależy od gęstości waszego zakwasu Zobacz więcej
{{headerMessage}}
którzy uczestniczyli w akcji chciałam serdecznie podziękować. Dzięki Wam zebrało się sporo nowych receptur na pyszne, aromatyczne chleby. Ja już zawijam rękawy i biorę się do pieczenia. Tylko który Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Długo się zastanawiałam o czym pisać. Zdjęcia ciast i ciasteczek zalegają na dysku, sezon na owoce powoli się kończy, pyszne nowe bułeczki i chleby zostały zjedzone, a ich smak pozostaje wspomnieniem. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Chleb pszenno-żytni na zakwasie żurkowym... Prosty w wykonaniu, lekko wilgotny, długo zachowujący świeżość. Pieczony na bazie połączenia mąki żytniej razowej i pszennej. Na zakwasie żurkowym. Pełen Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Marzę o żurku już od dłuższego czasu. Zbliża się Wielkanoc, czas kiedy żurek jest obowiązkowym daniem. Postanowiłam w tym roku przygotować prawdziwy, domowy zakwas. Skoro tak dobrze mi idzie z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
na kawałki. Do garnka wlać około 2 litry wody, dodać warzywa boczek , ziele angielskie, liść laurowy i sól do smaku. Gotować po przykryciem około 40 min. Wywar przecedzić i dodać dobrze wymieszany Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zapraszam po przepis na Żur Wielkanocny z pysznymi dodatkami. Mogę się śmiało pochwalić, iż ten sam przepis znajdziecie w najnowszym magazynie " Przyślij Przepis". Zachęcam do wypróbowania, to Zobacz więcej
{{headerMessage}}
do niego kromkę chleba, albo z niej rezygnują. Ja też robiłam go chyba na wszystkie możliwe sposoby, ale najbardziej smakuje mi ten z czosnkiem, liściem laurowym i zielem angielskim bez dodatku Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, zakwas pszenny, zakwas orkiszowy, był nawet bezglutenowy. W okresie świąt także zakwas na barszcz, zakwas na żur, wiosną bawiłam się też w zakwas z botwinki. Dlatego było mi niezwykle miło Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Nie ma nic lepszego od prostej, taniej i domowej zupy! Czas na żurek! Uwielbiam kiedy pływają w nim grzyby i małe cebulki. Jednak jeśli nie dysponujemy takimi składnikami możemy dać dużą cebulę Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Chleb pszenny na zakwasie żurkowym... Miękki chleb pszenny ze złocistą, chrupiącą skórką. Przygotowany na zakwasie na żur. Z dużą ilością ziaren. Najlepszy, domowy! Składniki: 500 g mąki pszennej; 25 Zobacz więcej