chleb żytni, 100%

Zapachniało pieczywem na mym blogu ale świeże bochenki uwielbiam i piec i zajadać z masłem. Nic nie zastąpi świeżego pieczywa wprost z własnego piekarnika. Dziś przedstawiam Wam chleb razowy 100 % Zobacz więcej
bialoczarna
bialoczarna Obserwuj blogaObserwujesz bloga
cukrem i miodem
100% chleb żytni

100% chleb żytni 1082

2
Lubię żytnie chleby. Szczególnie takie. Ciężkie, lepkie, wilgotne. To trudny chleb, pierwszy raz mi nie wyszedł. Jest na samej mące żytniej, bez dodatku pszennej, stąd ta inna niż wszystkie struktura Zobacz więcej
Czyli kolejny chleb ulubiony, bo baaardzo razowy, całkowicie żytni, do tego z nutką mleczną. Dość prosty, jedynym trudniejszym etapem jest przygotowanie zakwasu 3-fazowego (czyli ciasta zakwaszonego), Zobacz więcej
nutkasmaku
nutkasmaku Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Nutka Smaku
100 % chleb żytni

100 % chleb żytni 18

0
Bochenek o nie dużych rozmiarach z chrupiącą skórą i żytnim posmakiem. Chleb na bazie mąki żytniej z otrębami żytnimi izakwasem. Pozostaje dość długo świeży i wilgotny w środku. Charakteryzuje się Zobacz więcej
Anna Małek
Anna Małek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Sprawdzonakuchnia
Chleb żytni 100%

Chleb żytni 100% 131

0
29 mar 2013 Chleb żytni 100% O tym chlebie czytałam wiele i przerażał mnie czas jaki jest potrzebny aby go przygotować, nie jest to proces skomplikowany, ale ta 30 - to godzinna procedura!!! Zobacz więcej
Chleb razowy z samej mąki żytniej pełnoziarnistej (razowej) na zakwasie. Wiele osób uważa, że zrobienie takiego chleba jest trudne, a chleb wychodzi zbity i kwaśny. Okazuje się, że nie jest to prawdą. Zobacz więcej
Bardzo lubię piec (i jeść) chleby żytnie. Częściej te ciężkie razowe, ale lżejszy chleb z jasnej mąki żytniej jest równie smaczny. Zwykle przygotowuję ciasto chlebowe "na oko", ale na potrzeby Zobacz więcej
nutkasmaku
nutkasmaku Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Nutka Smaku
100 % chleb żytni

100 % chleb żytni 14

0
Bochenek o nie dużych rozmiarach z chrupiącą skórą i żytnim posmakiem. Chleb na bazie mąki żytniej z otrębami żytnimi izakwasem. Pozostaje dość długo świeży i wilgotny w środku. Charakteryzuje się Zobacz więcej
nas z samego rana. Mimo wszystko, od czasu do czasu, nadal lubię zrobić chleb ręcznie bez użycia maszyny. Tak jak w przypadku tego chleba z mąki żytniej. Pamiętaj, chleby żytnie są o wiele bardziej Zobacz więcej
Wbrew pozorom bardzo łatwy. Zwykle chleby żytnie przygotowuje się w kilku etapach na 3-stopniowym zaczynie, a tutaj całą pracę wykonamy w pół dnia. Tak jeszcze nie robiłam. Poza tym ciasto ma być Zobacz więcej
Faza II, III i IV Metabolic Balance Po raz pierwszy w życiu upiekłam żytni chleb na zakwasie. Zawsze chciałam i zawsze się bałam. W naszych planach żywieniowych jest wyłączne stuprocentowo żytnie Zobacz więcej
Ale chleb! Zwykły niezwykły. Takie lubimy. Ciężkie, razowe, bardzo zdrowe i bardzo smaczne. I kiedy znajduję kolejny przepis, od razu próbuję wprowadzić go w życie. Bo z chlebami żytnimi razowymi nie Zobacz więcej
koszyka, bo dotąd nie brałam się za to. Nawet mój poprzedni borodinski wyrastał w koszyku... Chleb borodinski - 100% żytni, z kminkiem źródło Zakwas (10-12 godzin): 20 g aktywnego żytniego zakwasu Zobacz więcej
dość wąską, kanapkę ;). Dzisiaj nagrzewałam go 40 minut, bo więcej czasu już nie miałam, ale następnym razem spróbuję trochę dłużej. Chleb żytni 100% z zaparką Zaparka: 240 g wrzącej wody 60 g Zobacz więcej
Pyszny domowy chlebek na moim pierwszym zakwasie :) . Chleb żytni razowy 100 % na zakwasie & przepis na zakwas chlebowy żytni Składniki ( keksówka 30 x 11 cm) ok. 150 g zakwasu żytniego 500 g mąki Zobacz więcej
To wynik mojego przedweekendowego wypiekania, część dla nas, część na wynos. Chlebek bardzo smaczny, w 100%-tach razowy z dodatkiem suszonej żurawiny, bogato obsypany słonecznikiem z wierzchu i od Zobacz więcej
Zaczynając serię chlebów na naszym blogu - Blondies in the bakery (Blondynki w piekarni), o której wcześniej wspominałyśmy, przedstawiam Wam jeden z moich ulubionych - mocno żytni, o intensywnym, Zobacz więcej
urtica1
urtica1 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kocham Gary
Chleb żytni razowy 100%

Chleb żytni razowy 100% 1537

2
Prawdziwy żytni razowy chleb, bez dodatków innych mąk, tylko żytnia razowa i pieczonytylko na zakwasie, bez dodatku drożdży. Taki chlebek lubię chyba najbardziej. Lekko wilgotny i lepki w środku, ze Zobacz więcej
reve82
reve82 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Domowe pieczywo
Chleb 100% żytni razowy

Chleb 100% żytni razowy 570

2
Przepis na ten chlebek wynalazłam na forum CinCin pod nazwą żytni razowy pełnoziarnisty. Kiedy dzień wcześniej nastawiałam ciasto do zakwaszania nie miałam jeszcze w głowie dokładnego przepisu, w Zobacz więcej
Chleb na samej mące żytniej i żytnim zakwasie. Dziwnie wygląda i pachnie podczas wyrabiania. Po upieczeniu jest bardzo wilgotny, zwarty, sycący. Długo zachowuje świeżość. Wart przetestowania - mnie Zobacz więcej