chleb żytni na suchym zakwasie

CHLEB ŻYTNI NA SUCHYM ZAKWASIE Kolejny chleb, tym razem żytni, a właściwie żytnio-pszenny. Doskonały po trzech dniach - sprężysty, wilgotny, pachnący. Nie ma co ukrywać, jego smak i zapach jest Zobacz więcej
Mega prosty w przygotowaniu i baaaardzo smaczny chlebek, w niczym nie ustępuje temu na naturalnym zakwasie. Jest mięciutki i długo zachowuje świeżość. Zdecydowanie mój ulubiony. Polecam! Składniki: Zobacz więcej
Idealna propozycja na śniadanie. Ja zabrałam taką kanapkę do pracy. Oczywiście najlepiej smakuje na ciepło, ale nawet przestudzona była wspaniała. Na podstawie tego przepisu . Składniki: chleb (u Zobacz więcej
Nie ma to jak porządny chleb żytni, oczywiście taki na zakwasie. Często czytelnicy pytają o przepis na żytni bochenek wypełniony po brzegi ziarnami. Sama się sobie dziwię, że takiej receptury nie było Zobacz więcej
bijana
bijana Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smaki mojej kuchni
chleb tradycyjny Anny

chleb tradycyjny Anny 204

0
Dzis zapraszam Was na pyszny chleb pszenno-żytni, na zakwasie, z fantastyczną chrupiąca skorką. Bardzo mi posmakował i serdecznie Wam go polecam:) Przepis znalazłam tu Zobacz więcej
Chleb pszenno-żytni na zakwasie, przepyszny chrupiący z wierzchu i bardzo wilgotny w środku. Składniki Zakwas – 400g Mąka pszenna typ 650 – 400g Mąka żytnia chlebowa typ 720 – 200g Woda 1 1/2 kubka Zobacz więcej
w ciepłe miejsce na 20 minut. Kiedy objętość ciasta zwiększy się dwukrotnie, odkryj miskę i wymieszaj je. Ciasto wróci do swojej początkowej objętości – tak właśnie powinno być, nie musisz się tym Zobacz więcej
makaronu fusilli 120 ml oliwy z oliwek ekstra vergine 4 drobno pokrojone ząbki czosnku 100 g suchych okruchów chleba, najlepiej na zakwasie żytni. łyżka drobno posiekanego świeżego oregano sól i Zobacz więcej
NinaJG
NinaJG Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotuj Sam!
Chleb żytni z sezamem

Chleb żytni z sezamem 65

1
Do tej pory chleb na zakwasie piekłam z różnymi ziarnami. Tym razem spróbowałam dodać sezamu, który tak lubię. Chlebek w tej wersji wszystkim zasmakował, mnie też :) Chleb żytni z sezamem 3 łyżki Zobacz więcej
Składniki na chleb zakwas żytni, 1 szkl mąka pszenna, 3 i 1/4 szkl mleko, 2/3 szkl woda mineralna n/g, 1/4 szkl masło roztopione, 2 łyżki drożdże suche, 1 łyżeczka cukier, 1 łyżka sól, 1 łyżka Zobacz więcej
Uwielbiam pasty do chleba. Zwykle mam dwie lub trzy w lodówce. Zamiast wędlin, które ostatnio straciły sławę. Liczne badania naukowców dowodzę, że wpływają na rozwój nowotworów. A kanapki można Zobacz więcej
Bardzo prosty chleb pszenno-żytni, na zakwasie i drożdżach. Dzięki dodaniu drożdży, nie ma problemów z jego wyrastaniem. Składniki na ciasto: 165 g aktywnego zakwasu żytniego 330 ml letniej wody 440 g Zobacz więcej
Z okazji Wielkanocy mam dla Was przepis na pszennego baranka. Składniki: - 250 ml zakwasu żytniego (przepis na zakwas podam we wpisie na chleb żytni), - 750 dag mąki pszennej, - 600 ml wody źródlanej, Zobacz więcej
Składniki: 300g mąki orkiszowej graham 200g mąki pszennej chlebowej ok. 100ml zakwasu żytniego 1 płaska łyżeczka suchych drożdży, 1 łyżeczka soli, siemie lniane (garść) 300ml letniej wody Wszystkie Zobacz więcej
Przepyszny delikatny chleb pszenno-żytnina zakwasie. Kolejny, który dopisujemy do naszych ulubionych. Niekłopotliwy w przygotowaniu. Nie wymaga długiego czasu na wyrastanie. Z ciastem doskonale się Zobacz więcej
na różnorodne jedzenie, choćby w Internecie i żyć w lepszym świecie. Dobra, nie będę tutaj snuła marzeń o utopii, ale czasem powiedzieć można. Na dni lepsze i gorsze polecam pro-wegetariańską, Zobacz więcej
Typowy chleb codzienny - na zakwasie pszennym, z przewagą mąki pszennej, ale z przemyconą pewną ilością mąki żytniej. Będzie smakował wszystkim, polecam :). Przepis zaczerpnięty z blogaPrzepisy z Zobacz więcej
Kto raz spróbuje domowego chleba na zakwasie, nie będzie więcej chciał tego kupnego pszennego naszpikowanego spulchniaczami. Chleb na zakwasie, zwłaszcza żytni, jest ciężki, zbity ale wcale nie suchy, Zobacz więcej
Chleby, chlebki, bułki, codziennie coś innego. Czasem coś "starego" wypróbowanego, innym razem zupełnie coś nowego. Szukam, wybieram, mieszam, dodaję coś od siebie i powstają kolejne domowe wypieki. Zobacz więcej
jest lżejszy, mniej "kwaśny" i trafiający w gusta szerszego grona miłośników pieczywa :) A już w najbliższych dniach zaprezentujemy przepisy na znakomite pasty, wyborne konfitury, zdrowe ciasteczka i Zobacz więcej