chleb zytni na zakwasie z ziarnami

Witajcie kochani Z okazji Światowego Dnia Chleba, a obchodzimy go już 8 raz z kolei:) upiekłam piękny pachnący bochenek pysznego żytniego chleba na zakwasie ,z ziarnami słonecznika i siemienia Zobacz więcej
Smaczny chleb orkiszowo-żytni na zakwasie, z nasionkami – tak jak to zwykle u nas bywa. Chleb prosty a zarazem szybki w wykonaniu. Nie potrzeba tutaj jakiś specjalnych umiejętności, aby go Zobacz więcej
Chleb ten w kilku wariantach robiłam już kilka razy i za każdym razem wyszedł doskonały. Najbardziej mi smakował z dodatkiem suszonych pomidorów i oliwek, więc w tej wersji Wam go przedstawię. Zobacz więcej
pysznie.Raz są wyższe raz niższe ale nie ma to żadnego znaczenia bo chleby które upiecze się w domu nie mają sobie równych.A czas kiedy rosną jest niesamowity. Chodzę przy nim ja przy niemowlaku Zobacz więcej
Zawsze wydawało mi się, że pieczenie chleba to jakaś czarna magia. Nawet nie planowałam się za to zabierać. Do momentu gdy koleżanka zaproponowała mi porcję zakwasu i łatwy przepis. Postanowiłam Zobacz więcej
z dodatkiem lamanego zyta,ktore w polaczeniu z zytnim zakwasem powoduje,ze chleb dlugo pozostaje swiezy. Skladniki na 1 bochenek: maka chlebowa -290 g prazone ziarno slonecznika-90 g woda-210 g Zobacz więcej
No i spodabało mi się pieczenie chlebów na zakwasie. Mimo , że roboty teoretycznie dużo więcej, bo o zakwasie trzeba pamiętać , potem zaczyn 12 godzin , potem wyrastanie : pierwsze ok. 4 godziny, a Zobacz więcej
Ponieważ w kraju w którym mieszkam (Irlandia) ciężko jest dostać smaczny i zdrowy chleb, postanowiłam go upiec. Chlebek na drożdżach nam nie smakował więc spróbowałam ulepić ten na zakwasie. Podobno Zobacz więcej
Kto piecze chleby ten wie, że upiec chleb w 100% żytni łatwo nie jest. Do tego bez dodatku drożdży a bazując jedynie na zakwasie. Przerobiłam ostatnio naprawdę wiele przepisów na chleby żytnie raczej Zobacz więcej
Amoniaq
Amoniaq Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mieszam W Garnku
Chleb pszenno-żytni

Chleb pszenno-żytni 46

0
Pyszny i delikatny chleb pszenno-żytni. Smakuje wybornie, długo pozostaje świeży. Skórka jest chrupiąca, a wnętrze idealne. Na górze chlebka, nasze ulubione ziarenka. Ten chlebek jest świetny zarówno Zobacz więcej
Cześć, Dziękujemy, że w dalszym ciągu odwiedzacie naszego bloga w poszukiwaniu kulinarnych inspiracji. Oto najnowsza z nich: własny razowy chleb W dzisiejszych czasach chleb, podobnie jak tytuł Zobacz więcej
komentarz Komentarz będzie widoczny po zaakceptowaniu przez właściciela. Nick: Blog: Treść: Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień. szukaj kategorie wszystkie A tu Zobacz więcej
Chleb 100% żytni. Przepis wykorzystuje trójfazową metodą zakwaszania ciasta z mąki żytniej (u mnie typ 720), dzięki czemu chleb jest bardzo wilgotny i idealny wyrośnięty. Jeden chleb upiekłam w Zobacz więcej
Jest to drugi z cyklu postów, które w ogólnym zarysie odkrywają tajniki pieczenia chleba. Moje pierwsze chleby to były spektakularne porażki. O ile nigdy nie miałam problemów z przygotowaniem zakwasu Zobacz więcej
odporność naturalnie (30.10.2015)Tradycyjna szarlotka (23.10.2015)Światowy Dzień Chleba 2015 (16.10.2015)Wytrawne drożdżówki w dwóch odsłonach, październikowa piekarnia (12.10.2015)Chleb tostowy z Zobacz więcej