chleb żytni pełnoziarnisty na zakwasie

Ostatni post był w całości poświęcony temu, jak wyhodować swój własny zakwas żytni. Kiedy minie już przynajmniej tydzień troskliwej opieki nad zakwasem możemy upiec pierwszy chleb żytni na zakwasie. Zobacz więcej
, a satysfakcja jaką się czuję wyjmując własnoręcznie upieczony chleb z piekarnika jest niesamowita. Poza tym żadne kanapki nie smakują tak, jak te ze swojego chleba. Składniki na zakwas: mąka żytnia Zobacz więcej
Kolejny z wypiekanych przeze mnie chlebków. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na cudowny, pachnący zakwasem chlebek żytni, bez dodatku drożdży, oraz innych mąk. Chleb pieczony na mące żytniej Zobacz więcej
Dziś upiekłam chleb pełnoziarnisty, na naturalnym zakwasie bez dodatku drożdży, czy innych spulchniaczy. Zaletą tego chleba jest to, że zawiera pełnowartościowe zboża, pestki, otręby i siemię oraz to, Zobacz więcej
tego, że przygotowanie go trochę trwa,to naprawdę warto :) Składniki: Zakwas: pełnoziarnista mąka żytnia woda Chleb: ok. 0,5 l zakwasu 2 kubki mąki pełnoziarnistej pszennej 1/2 kubka ciepłej wody 1/2 Zobacz więcej
Chleb ten upiekłam po raz kolejny, lecz nigdy nie udało mi się go sfotografować. Chleb jest pyszny, lekko gliniasty ( zasługa zakwasu żytniego). Dziś klasycznie z dodatkiem słonecznika, pestek dyni i Zobacz więcej
Dla wielbicieli tradycyjnego chleba pszenno-żytniego, jego zdrowsza alternatywa. Chleb orkiszowo-żytni w wersji udoskonalonej. Dodałam do niego mąkę pełnoziarnistą (od której jestem wręcz Zobacz więcej
Na początku muszę zaznaczyć, że naprawdę lubię chleb! Wolę pełnoziarnisty od zwykłego pszennego. Moje ulubione śniadanie to właśnie kanapki z sałatą, szynką ,pomidorem ,szczypiorkiem ,solą i pieprzem Zobacz więcej
Chleb, który mam dla Was dzisiaj robiłam już trzy razy w przeciągu tygodnia. Był to mój pierwszy przepis chleba na zakwasie żytnim. Pyszny chleb z wilgotnym miąższem, pozostaje długo świeży, a gdyby Zobacz więcej
Dawno nic nie publikowałam. Na zamieszczenie czeka kilka przepisów. Zacznę od czegoś zdrowego. Od pysznego chlebka. Uwielbiam zapach świeżo pieczonego pieczywa. 0,5 szklanki zakwasu 2 dag drożdży Zobacz więcej
, więc można je konkursowo roznieść po całym mieszkaniu. Składniki: na zaczyn 346 g mąki żytniej 346 g wody 2 łyżki zakwasu namoczone ziarno żyta (pominęłam, nie posiadam) - całkiem możliwe że zamiast Zobacz więcej
Chleb od tysięcy lat to jeden z podstawowych składników diety ludzi na całym świecie. Niestety na przełomie kilkudziesięciu lat zanotowano około 40% spadek spożycia tego produktu w Europie. Zobacz więcej
Jeśli macie jeszcze problem z wyborem menu na Wielkanoc spieszę Wam z pomocą;) Oto kilka sprawdzonych i ulubionych przepisów, które w ostatnich latach gościły na moim stole: Baba do koszyczka Babka Zobacz więcej
Chleb bez glutenu piekłam do tej pory w wersji z mąką migdałową. Niezbyt często, również z tego powodu, że nie jest to chleb tani. Na co dzień moja córka i mąż jedzą chleb żytni pełnoziarnisty na Zobacz więcej
Babka do koszyczka Babka krówkowa Babka łaciata Babka waniliowa Babka z syropem kawowym Bułeczki "zajączki" Bunny cupcakes Chleb kielecki Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie Chleb pełnoziarnisty z Zobacz więcej
Dla smakoszy i łasuchów. Kanapka z tuńczykiem wędzonym na zimno, w nowej odsłonie. Zdrowiej, kolorowiej, bogato w smaki. Potrzebujecie: Chleb pełnoziarnisty żytni na zakwasie. Tu wzbogacony o pestki Zobacz więcej
To mój ulubiony, codzienny chlebek. Jest w 100% żytni, na zakwasie, wilgotny w środku i bardzo smaczny. Długo utrzymuje świeżość - nawet po 5 dniach jest dobry. Czy przygotowujecie chleb na zakwasie ? Zobacz więcej
jakiś przepis :-) Chleb pszenny na drożdżach Chleb mieszany na miodzie z oliwkami Chleb pełnoziarnisty z żurawiną Szybki chleb drożdżowy Szybki i łatwy chleb drożdżowy Chleb pszenny na zakwasie Zobacz więcej
Od Mikołaja w tym roku dostałam wspaniały prezent - garnek żeliwny do wypieku chleba. Tak właśnie zaczęła się moja przygoda z wypiekiem domowego chleba. Na razie jestem na etapie pieczenia chleba na Zobacz więcej
Chleb z mąki pełnoziarnistej żytniej i pszennej z dużą ilością ziaren słonecznika zarówno w środku jak i po bokach chleba. Chleb pieczony jest na zakwasie z małym dodatkiem świeżych drożdży. Można go Zobacz więcej