chleb żytni radzieckiego

Wspólnie z Innymi blogerkami i blogerami, postanowiliśmy rozpocząć styczniową piekarnię od chleba żytniego - radzieckiego żołnierza. Muszę przyznać, że pierwszy raz robiłam ciasto zakwaszone, ale Zobacz więcej
, pod gwiazdami. Nic mi nigdy wcześniej tak nie smakowało! Recepta na miłość Barbara O’Neal Żytni chleb radzieckiego żołnierza to propozycja Amber w styczniowej piekarni. Przepis na ten wyrazisty w Zobacz więcej
Tym razem w styczniowej piekarni rarytas - żytni chleb radzieckiego żołnierza. Dla mnie chyba najlepszy chleb jaki do tej pory jadłam. Mimo, że proces jego zrobienia jest dość długi, przez 3 stopniowe Zobacz więcej
Żołnierz radziecki nie jest dla mnie pojęciem abstrakcyjnym. Jako mieszkanka Wrocławia, mało tego mieszkanka dzielnicy, w której stacjonowały wojska radzieckie doskonale pamiętam zarówno szeregowych Zobacz więcej
Chleb 100% żytni. Przepis wykorzystuje trójfazową metodą zakwaszania ciasta z mąki żytniej (u mnie typ 720), dzięki czemu chleb jest bardzo wilgotny i idealny wyrośnięty. Jeden chleb upiekłam w Zobacz więcej
…” Poszukaj przepisu, to Ci upiekę, odrzekłam. Po kilkunastu minutach przyszedł w blaskach niezwyczajnych, jakoby już go otaczała gloria zwycięstwa – z przepisem na Żytni chleb radzieckiego żołnierza! Zobacz więcej
Kolejne wspólne pieczenie. Kolejne zaproszenie od Amber. Nazwa chleba przykuła moją uwagę. Bardzo lubiłam lekcje rosyjskiego. Opowieści o tym kraju. Nie marzą mi się modne gorące kurorty, ale podróż Zobacz więcej
"Na zakwasie i na drożdżach" cd... To jeden z łatwiejszychw wykonaniu, chleb żytni bardzo razowy - Prosty żytni chleb radzieckiego żołnierza z ciekawą historią opisaną tutaj Zobacz więcej
Po raz kolejny wzięłam udział we wspólnym pieczeniu, w ramach comiesięcznego wspólnego pieczenia organizowanego przez Amber. Tym razem za zadanie miałyśmy upiec chleb żytni, zwany Chlebem Radzieckiego Zobacz więcej
Oto efekty pierwszej w tym roku odsłony wspólnegoblogowegopieczenia,przepyszny chleb żytni. Tym razemAmberzaprosiła nas do wspólnego pieczenia razem z Guciem zKuchni Gucia. Gucio wybrał dla nas ten Zobacz więcej
Mogę się dumnie pochwalić że zostałam zaproszona do wspólnego pieczenia chleba w ramach Styczniowej Piekarenki organizowanej przez Amber z "Kuchennymi drzwiami". Dla mnie to prawdziwy zaszczyt a chleb Zobacz więcej
Nowy chleb w Nowym Roku. Żytni, prawdziwy. Jak prawdziwa jest każda chwila. Ciężki i gruboskórny. Dla cierpliwych, gdyż z każdym dniem mięknie odrobinę, by już po kilku dać się pokroić bez problemu w Zobacz więcej
Kuchennymi Drzwiami weszłam do piekarni styczniowej, do Amber, żeby wspólnie upiec Żytni chleb radzieckiego żołnierza. Zaproszenie na pieczenie tutaj. Chleb wyszedł mi wspaniały :) Dla osób piekących Zobacz więcej
Kuchennymi Drzwiami weszłam do piekarni styczniowej, do Amber, żeby wspólnie upiec Żytni chleb radzieckiego żołnierza. Zaproszenie na pieczenie tutaj. Chleb wyszedł mi wspaniały :) Dla osób piekących Zobacz więcej
Lubię, gdy w domu pachnie świeżo upieczonym chlebem. Najlepiej dobrym, żytnim razowcem. To już rytuał. W czwartek wieczorem lub w piątek rano (w zależności od wybranej na weekend receptury) ‘karmię’ Zobacz więcej
się przekonać, ponieważ znikał błyskawicznie. Składniki (na chleb o wadze ok. 1 kg): 375g ciasta zakwaszonego po 3 fazie z mąki żytniej razowej (u mnie ciasto 100% hydracji przygotowane według tego Zobacz więcej
To wspaniały razowy chleb. Taki, jakiego szukałam w sklepach i nigdy nie znalazłam. Kupne razowce są z reguły ciężkie i kwaśne, a jeśli nie, to okazuje się, że jest w nich pełno dodatków. Ten chleb to Zobacz więcej
Hurra! Nareszcie udało mi się dołączyć do wspólnego pieczenia w ramach Styczniowej Piekarni . Przymierzałam się już do tego od kilku miesięcy ale za każdym razem coś mi wypadało. Tym razem jednak Zobacz więcej
Znowu mi się udało :) Wspólne pieczenie z Amber !!! Tym razem prosty żytni razowy chleb. Bez gram mąki pszennej. Bez grama mąki białej. Na żytnim razowym zakwasie. Pyszny. Długo świeży... Upiekłam 2 Zobacz więcej
Dawno nie piekłam chleba w 100% z mąki razowej. Nawet z pszennej, nie mówiąc już o żytniej. Szczerze mówiąc jedyne moje wspomnienie, to ciężki, zbity chleb z początków mojej przygody z pieczeniem Zobacz więcej