chleb żytni razowy na zakwasie

Pamiętam, jak dostałem zakwas, który hoduję do tej pory i zrobiłem mój pierwszy chleb. Był to właśnie chleb razowy żytni. Moja pierwsza próba wypieku domowego chleba nie była zbytnio udana. Chleb był Zobacz więcej
Pyszny, domowy chleb na zakwasie :) Składniki: 200 g mąki żytniej razowej typ 720 Kłos Pol, 200 g mąki żytniej razowej typ 2000, 400 ml letniej wody, 2 płaskie łyżeczki soli, 1 płaska łyżeczka cukru, Zobacz więcej
Razowiec żytni, to moje ostatnie "dziecko", przynajmniej dotychczas, to jeszcze taka świeżynka, piekłam go dopiero kilka razy, ale rozgościł się u nas na dobre, bardzo nam bowiem zasmakował. To taki Zobacz więcej
Składniki: zaczyn: 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 Młyn Kopytowa 120 ml wody 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn: mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, Zobacz więcej
Chleb na zakwasie to zdecydowanie zajęcie dla cierpliwych. Na piękne, pulchne bochenki nie ma co liczyć (choć mój wyszedł bardzo ładny), ale przecież nie wygląd nadaje smak a składniki. Hodowanie Zobacz więcej
Wkręciłam się na dobre w pieczenie chlebów na zakwasie. Żałuję tylko, że tak długo z tym zwlekałam. Zakupiłam nawet książkę Piotra Kucharskiego, Chleb. Domowa piekarnia. To właśnie z tej pozycji Zobacz więcej
Moja "przygoda" z chlebami na zakwasie trwa już ponad 2 lata, to trochę wciąga ;) Mam już swoje sprawdzone przepisy na chleby razowe i zazwyczaj właśnie z nich korzystam. Piekę właściwie tylko Zobacz więcej
przyznać, że jest obłędny w smaku, nawet bez żadnych dodatków . Na bazie zakwasu zytniego a także mąi żytniej i pszennej razowej. Miąższ dość wilgotny, regularny, bardzo smaczny, skórka chrupiąca, Zobacz więcej
Nie byłabym sobą gdybym nie poszła za ciosem. Nie mogłam się powstrzymać i od razu (po zakończeniu produkcji zakwasu) upiekłam swój pierwszy razowy chleb żytni na prawdziwym zakwasie. Przygotowania Zobacz więcej
mojporzepisna.pl | Razowiec – Chleb razowy żytni na zakwasie Kolejny chlebek na naturalnym zakwasie, tym razem 100% razowy żytni, z mąki z pełnego przemiału. Wilgotny, sycący, z odrobinką miodu, Zobacz więcej
Przyzwyczaiłam się do pieczenia chleba ze sprawdzonego przepisu, ale trafiłam na nowy, też żytni i pełnoziarnisty. Dodaje się do niego ziarna i zaparzone otręby żytnie, co było nowością. Porcja ciasta Zobacz więcej
Nadejszła wiekopomna chwila, kiedy odważam się opublikować pierwszy przepis na chleb na zakwasie. Zdaję sobie oczywiście sprawę z tego, że w tych sprawach wciąż jestem "lajkonikiem", wciąż nie do Zobacz więcej
każdego dnia. Postanowiłam zrobić wszystkim małą niespodziankę i upiec swój własny. Poczytałam, co i jak, i przez tydzień karmiłam pyszny żytni zakwas. Nie sądziłam, że to aż tak proste - receptura Zobacz więcej
długie czyli ok.30-32 cm i przez to obecnie mam długie lecz niskie chlebki. Jeśli ktoś już piekł według liskowej formuły to proszę o komentarz bądź link do Waszych fotek, bo bardzo jestem ciekawa jak Zobacz więcej
Chleb bardzo smaczny, nieziemsko pachnący w całym domu, zdrowy i bardzo prosty do zrobienia! Miałam akurat dość dużo zakwasu, dlatego dodałam od razu taką ilość, ale jeśli macie mniej, możecie Zobacz więcej
Zazwyczaj możecie na blogu znaleźć chleby pszenne lub pszenno-żytnie ale od czasu do czasu piekę też chleby razowe. Ten robiłam już kilka razy i za każdym wychodzi super. Ma w sobie dużo pestek Zobacz więcej
dzisiaj (ehhh, dietka...) ale zgadzam sie z moim dzieckiem. Kromka tego chleba maznietego maslem, z serkiem, pomidorem i szczypiorkiem, to takie male niebo :) Skladniki: 200g zakwasu aktywnego, Zobacz więcej
Niedawno poznałam pewnego Pana , który ma własny piec do wypiekania chleba . Piecze w nim chleby na zakwasie dla swoich znajomych . Miałam przyjemność skosztować tego wypieku . Chlebek jeszcze ciepły Zobacz więcej
W końcu podjęłam ostateczne wyzwanie- własny chleb na zakwasie. Nigdy bym się nie posądzała o pieczenie chleba, a co dopiero robienie własnego zakwasu. Ale zostałam podstępnie sprowokowana przez Zobacz więcej
Chleb razowy na żytnim zakwasie Kto lubi chlebek na zakwasie? Ja niedawno odważyłam się na upieczenie swojego pierwszego chleba. Początkowo na drożdżach, teraz szaleje z zakwasem- dla tych co by Zobacz więcej