chleb żytni sitkowy

AdamPiekarz
AdamPiekarz Obserwuj blogaObserwujesz bloga
AdamPiekarz
chleb żytni sitkowy

chleb żytni sitkowy 309

1
Składniki : 50g zakwas żytni aktywny o wydajności 200% 475g mąka żytnia sitkowa typ 1400 9g sól Osobiście uważam , że chleby żytnie : razowy , pytlowy oraz sitkowy właśnie , to jak trzech tenorów Zobacz więcej
Marzył mi się właśnie chleb sitkowy i specjalnie dla niego zakupiłam mąkę żytnią sitkową typ 1400, a kiedy jeszcze w przepisie u Adama przeczytałam, że "chleby żytnie: razowy, pytlowy oraz sitkowy Zobacz więcej
ciężki, całkowicie żytni chleb zniesie dodatek wilgotnej i dość ciężkiej dyni. Zabrzmiało to dość zakalcowato:-). Ale gniot nie powstał. Upiekł się za to przepyszny, bardzo aromatyczny i wilgotny Zobacz więcej
żytniego, więc upiekłam żytni sitkowy z przepisu Adama. Cały chleb był w liściach chrzanu, który czuje się potem bardzo wyraźnie, chleb staje się bardzo aromatyczny. A skórka jest wyjątkowo mięciutka Zobacz więcej
doowa
doowa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moje Małe Czarowanie
Chleb wileński

Chleb wileński 334

0
również przyrządzić chleb ręcznie, zajmie to chwilę dłużej. Polecam serdecznie. Składniki: mieszanka do wypieku chleba wileńskiego woda wypiekacz lub piekarnik Mieszanka chleba wileńskiego Zobacz więcej
Pyszny, prosty w wykonaniu chleb żytni. Wilgotny, niesamowicie dobry. Długo pozostaje swieży. Do tego szybki do wykonania. Słowem, chleb codzienny. Drukuj Chleb żytnio-pszenny na zakwasie i miodzie Zobacz więcej
nie skorzystał z tych wyśmienitych przepisów. Na czym jak na czym, ale na chlebie Szkutnicy znają się doskonale. Z tego przepisu możecie też upiec tradycyjny chleb, ale w porze wycieczek, grillów Zobacz więcej
Kolejny pyszny chlebek z gotowej mieszanki, którą można kupić u p.Adama, który prowadzi dwa sklepyChleb na zdrowieiWypiekacz..Takie mieszanki to super sprawa...polecam.. mieszanka do wypiekuchleba Zobacz więcej
Olga
Olga Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Początkująca pani domu
Chleb...

Chleb... 239

0
pszenny, razowy, pytlowy, sitkowy, żytni, a najlepszy... domowy! Po kilku nieudanych próbach pieczenia chleba w moim starym piekarniku, postanowiłam zainwestowaćw maszynę do chleba. Mąż zdziwił się Zobacz więcej
karodos
karodos Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Domowe potrawy
Chleb sitkowy

Chleb sitkowy 278

0
Nie ma to jak swój własny chleb… ten zapach, jaki unosi się w kuchni… i radość bliskich – bezcenne. Pieczenie chleba weszło mi w nawyk na dobre. Nie wiem, który to już mój wypiek ale nie zamierzam Zobacz więcej
Kolejne mistrzostwo świata w wypieku chleba :) Chlebek z suszonymi pomidorami jest pyszny i wilgotny. Zamieniłam mąki odwrotnie niż w przepisie gdyż okazało się, że mam resztę mąki pszennej chlebowej Zobacz więcej
Nie samymi pierniczkami człowiek żyje. Teraz więc przyszła pora na wytrawny wypiek, czyli chleb. W Święta bez chleba ani rusz, a jużnajwiększaradośćjest wtedy gdy podamy naszwłasnoręcznieupieczony Zobacz więcej
Chleb o dość zbitym, wilgotnym miąższu czego efektem mogło być iż nie posiadałam maki sitkowej ale w smaku smaczny. Jak o chleby na zakwasie lekko kwaskowaty z lekką nutą kminku, który nie jest Zobacz więcej
doowa
doowa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moje Małe Czarowanie
Chleb "Sarmata"

Chleb "Sarmata" 87

0
Dziś przedstawiam Wam kolejny chleb z mieszanki do wypieku ze sklepu pana Adama "Chleb na Zdrowie". Skład mieszanki: przewaga żytniej mąki sitkowej T 1400, mąka pszenna T 750, naturalny suszony Zobacz więcej
Kulinarny aforyzm: Mowa słodsza niż miód. Homer Przepis znaleziony na stronie Weekendowej Piekarni. Polecam! Składniki: Zaczyn - 80 g mąki pszennej razowej żarnowej - 60 g wody - 20 g aktywnego Zobacz więcej
Składniki zaczynu : 35 g zakwasu, 160 g mąki żytniej typ 1400 / sitkowa */ 135 g wody, 180 g tartego jabłka ze skórką. Składniki mieszamy w misce i pozostawiamy pod przykryciem na 12- 14 godz. w Zobacz więcej
AdamPiekarz
AdamPiekarz Obserwuj blogaObserwujesz bloga
AdamPiekarz
chleb beskidzki

chleb beskidzki 160

1
Składniki : 25g zakwas żytni aktywny (zaczątek) 455g mąka żytnia sitkowa typ 1400 310g maka pszenna typ 750 35g słód jasny (ewentualnie miód) 14g sól 410g woda 123g maślanka Dylemat : napisać w tytule Zobacz więcej
robiłam słodkie, brioszkopodobne bułki z dynią, nie próbowałam jednak wytrawnego pieczywa, a od jakiegoś czasu prowadzę dwa zakwasy: pszenny i żytni. Chleb pszenny "łatwy" piekę regularnie; ba, Zobacz więcej
To kolejny z trio: razowy, sitkowy i właśnie pytlowy. Tym razem z receptury Wisły, niezawodny, w miarę łatwy, bez wieloetapowych zaczynów. Mało razowy, ale, ponieważ pominęłam dodatek mąki pszennej z Zobacz więcej
Ostatnio wzięło mnie na słonecznik. Uprażony, słodkawy, oleisty jest wybornym dodatkiem w miąższu chleba. Doskonale pasuje do pieczywa z mieszanych mąk, choć ten chleb to taki bardziej pszenny, a żyto Zobacz więcej