chleb żytni z garnka rzymskiego

{{headerMessage}}
Przepyszny chleb z chrupiącą skórką i wilgotnym miąższem upieczony w garnku rzymskim. Garnek rzymski przed włożeniem ciasta, należy wysmarować oliwą i wysypać otrębami. W ostatnich 30 minutach Zobacz więcej
{{headerMessage}}
g mąki pszennej (t650) 3 łyżeczki soli (30 g) Wyrabiaj przez około 10 minut. Przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na 3-4 godziny w misce (możesz ją wysmarować olejem). Co godzinę wyjmuj ciasto Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zazwyczaj piekę chleb żytni wg zmodyfikowanego przepisu na niemiecki chleb żytnio - pszenny ze strony Liski. Ten chleb zawsze wychodzi, a przepis dobrze znosi wszelkie modyfikacje. Chleb upieczony wg Zobacz więcej
paproszek
paproszek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Paproszkowe smaki...
Pilaw drobiowy.

Pilaw drobiowy. 289

0
{{headerMessage}}
piekarnika. Ja garnka używam głównie do pieczenia chleba. Żytni razowiec upieczony w takim garnku - to nasz "chleb powszedni":). Z powodu wchłaniania aromatów - powinno się używać jeden garnek do Zobacz więcej
{{headerMessage}}
:). Chleb na zdjęciu jest troszkę spieczony, bo mój piekarnik był akurat po zmianie grzałek i grzał naprawdę mocno:). CHLEB ŻYTNI Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI I OCTEM BALSAMICZNYM Składniki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Prawdziwy domowy chleb. Duży bochen, chrupiąca skórka, mięciutki, ciężki i wilgotny miąższ. Chleb pszenno - żytni, na zakwasie, z dodatkiem drożdży i gotowanych ziemniaków, pieczony w garnku rzymskim. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
się z rośnięciem ciasta, przez co nie mogłam postawić go w pobliżu kaloryfera, bo nie miałoby to żadnego sensu. o ile z pierwszym problemem da się łatwo rozprawić, to z drugim nie wiem za bardzo co Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dawno nie robiłam domowego chleba. A ze obkupiłam się ostatnio w pokaźną ilość mąki żytniej postanowiłam upiec szybki, zdrowy, ciemny chlebek. Idealny do tego przepisznalazłam na blogu Kulinarne.info Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Nie wiem jak Wy, ale ja po Świętach mam ochotę raczej na chleb z masłem i z serem. Dlatego dzisiaj proponuję bardzo dobry chlebek żytni. Mirabbelka zmodyfikowała trochę chleb Liski i efekt końcowy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
pojawia się kwestia wielkości garści rodzynek. w końcu w misce lądują dwie garście. ale i tak po odcięciu kawałka chleba nie ma śladu po rodzynkach... chleb żytni na zakwasie z rodzynkami 3/4 szkl. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
gr serek turek light 250 gr bulion warzywny ekologiczny z kostki ( lub wywar z włoszczyzny ) 10 gr oliwa z oliwek 35 gr chleb żytni Curry, słodka i ostra papryka w proszku, świeża kolendra (lub natka Zobacz więcej
{{headerMessage}}
ciemny żytni chleb polski... Dziś bez zbędnych słów. Jeden z pyszniejszych i ulubieńszych moich chlebów. Ostatnio nie ma tygodnia, abym go nie upiekła. Ciemny żytni chleb polski:/przepis z bloga Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Gdybym był piekarzem, zrobiłbym, co trzeba: tylu jest przecież głodnych, tylu w świecie - bez chleba. Upiekłbym wielki bochen, od słońca większy trochę, pachnący i gorący, świeżutki i chrupiący. Od Zobacz więcej
Dorodne pomidory
Dorodne pomidory Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dorodne pomidory
Chleb litewski

Chleb litewski 863

1
{{headerMessage}}
Ostatnio stale piekę ten100% żytni chleb. Przepis pochodzi od Mirabbelki,chociaż odrobinkę go zmieniłam i dla wygody inaczej sobie rozpisałam recepturę. Obiecałam Ewie podać przepis, więc podaję i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
- zdecydowanie bardziej płynna. w dodatku rósł, jak szalony, nie wiem czy ze względu na drożdże, czy zakwas, który jest starszy o cztery miesiące. pierwszy raz w życiu ciasto uciekało mi z formy do Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zdjęcie wykonał fotograf Mariusz Rymanowski Ten chleb jest moim ulubionym. No, powiedzmy szczerze, jednym z kilku moich ulubionych. Takich, do których wracam regularnie i zwykle zjadam nie dzieląc Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Chleb na zakwasie żytnim Bardzo długo szukałam weny żeby upiec ten chleb .Żeby zrobić samodzielnie zakwas i upiec. Żeby był taki prawdziwy, żytni, bez spulchniaczy, smakowych dodatków EEEEEEE.... itd. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Spodobał mi się garnek rzymski, który niedawno opisywałem - tutaj. Przypomnę, że dostałem go w prezencie od AleDobre.pl. Taki prezent gwiazdkowy :) Znaczy się mamy dopiero czerwiec (a garnek dostałem Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Święta święta i po świętach.. Jeszcze dwa tygodni przed nimi postanowiłam, że wyhoduje sobie zakwas żytni i upiekę coś w moim garnku rzymskim, który wygrałam niedawno w durszlakowej akcji "otręby na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, koperkiem i oliwą.... Polecam użyć do pieczenia garnka rzymskiego lub większej foremki, z tradycyjnej wielkości keksowej lubi "wykipieć", gdyż oszałamiająco przyrasta w piekarniku, a to za sprawą Zobacz więcej