chleb żytni z garnka rzymskiego

Przepyszny chleb z chrupiącą skórką i wilgotnym miąższem upieczony w garnku rzymskim. Garnek rzymski przed włożeniem ciasta, należy wysmarować oliwą i wysypać otrębami. W ostatnich 30 minutach Zobacz więcej
g mąki pszennej (t650) 3 łyżeczki soli (30 g) Wyrabiaj przez około 10 minut. Przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na 3-4 godziny w misce (możesz ją wysmarować olejem). Co godzinę wyjmuj ciasto Zobacz więcej
Zazwyczaj piekę chleb żytni wg zmodyfikowanego przepisu na niemiecki chleb żytnio - pszenny ze strony Liski. Ten chleb zawsze wychodzi, a przepis dobrze znosi wszelkie modyfikacje. Chleb upieczony wg Zobacz więcej
paproszek
paproszek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Paproszkowe smaki...
Pilaw drobiowy.

Pilaw drobiowy. 279

0
piekarnika. Ja garnka używam głównie do pieczenia chleba. Żytni razowiec upieczony w takim garnku - to nasz "chleb powszedni":). Z powodu wchłaniania aromatów - powinno się używać jeden garnek do Zobacz więcej
:). Chleb na zdjęciu jest troszkę spieczony, bo mój piekarnik był akurat po zmianie grzałek i grzał naprawdę mocno:). CHLEB ŻYTNI Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI I OCTEM BALSAMICZNYM Składniki Zobacz więcej
Prawdziwy domowy chleb. Duży bochen, chrupiąca skórka, mięciutki, ciężki i wilgotny miąższ. Chleb pszenno - żytni, na zakwasie, z dodatkiem drożdży i gotowanych ziemniaków, pieczony w garnku rzymskim. Zobacz więcej
się z rośnięciem ciasta, przez co nie mogłam postawić go w pobliżu kaloryfera, bo nie miałoby to żadnego sensu. o ile z pierwszym problemem da się łatwo rozprawić, to z drugim nie wiem za bardzo co Zobacz więcej
Dawno nie robiłam domowego chleba. A ze obkupiłam się ostatnio w pokaźną ilość mąki żytniej postanowiłam upiec szybki, zdrowy, ciemny chlebek. Idealny do tego przepisznalazłam na blogu Kulinarne.info Zobacz więcej
Nie wiem jak Wy, ale ja po Świętach mam ochotę raczej na chleb z masłem i z serem. Dlatego dzisiaj proponuję bardzo dobry chlebek żytni. Mirabbelka zmodyfikowała trochę chleb Liski i efekt końcowy Zobacz więcej
pojawia się kwestia wielkości garści rodzynek. w końcu w misce lądują dwie garście. ale i tak po odcięciu kawałka chleba nie ma śladu po rodzynkach... chleb żytni na zakwasie z rodzynkami 3/4 szkl. Zobacz więcej
gr serek turek light 250 gr bulion warzywny ekologiczny z kostki ( lub wywar z włoszczyzny ) 10 gr oliwa z oliwek 35 gr chleb żytni Curry, słodka i ostra papryka w proszku, świeża kolendra (lub natka Zobacz więcej
ciemny żytni chleb polski... Dziś bez zbędnych słów. Jeden z pyszniejszych i ulubieńszych moich chlebów. Ostatnio nie ma tygodnia, abym go nie upiekła. Ciemny żytni chleb polski:/przepis z bloga Zobacz więcej
od Joli. Bardzo polecam, 2 wersje do wyboru z dodatkiem drożdży lub tylko na samym zakwasie. Ja upiekłam bez dodatku drożdży. Chleb żytni z orzechami laskowymi, przepis oryginalny, z drożdżami. Zobacz więcej
Ostatnio stale piekę ten100% żytni chleb. Przepis pochodzi od Mirabbelki,chociaż odrobinkę go zmieniłam i dla wygody inaczej sobie rozpisałam recepturę. Obiecałam Ewie podać przepis, więc podaję i Zobacz więcej
- zdecydowanie bardziej płynna. w dodatku rósł, jak szalony, nie wiem czy ze względu na drożdże, czy zakwas, który jest starszy o cztery miesiące. pierwszy raz w życiu ciasto uciekało mi z formy do Zobacz więcej
Zdjęcie wykonał fotograf Mariusz Rymanowski Ten chleb jest moim ulubionym. No, powiedzmy szczerze, jednym z kilku moich ulubionych. Takich, do których wracam regularnie i zwykle zjadam nie dzieląc Zobacz więcej
Chleb na zakwasie żytnim Bardzo długo szukałam weny żeby upiec ten chleb .Żeby zrobić samodzielnie zakwas i upiec. Żeby był taki prawdziwy, żytni, bez spulchniaczy, smakowych dodatków EEEEEEE.... itd. Zobacz więcej
Spodobał mi się garnek rzymski, który niedawno opisywałem - tutaj. Przypomnę, że dostałem go w prezencie od AleDobre.pl. Taki prezent gwiazdkowy :) Znaczy się mamy dopiero czerwiec (a garnek dostałem Zobacz więcej
Święta święta i po świętach.. Jeszcze dwa tygodni przed nimi postanowiłam, że wyhoduje sobie zakwas żytni i upiekę coś w moim garnku rzymskim, który wygrałam niedawno w durszlakowej akcji "otręby na Zobacz więcej
, koperkiem i oliwą.... Polecam użyć do pieczenia garnka rzymskiego lub większej foremki, z tradycyjnej wielkości keksowej lubi "wykipieć", gdyż oszałamiająco przyrasta w piekarniku, a to za sprawą Zobacz więcej