Przepis na chleb żytni z rodzynkami

Domowy chleb żytni z dodatkiem żytnich otrębów i niewielkiej ilości mąki pszennej. Jest szybki w wykonaniu i do tego bardzo smaczny. Chleb żytni upiekłam pierwszy raz. A wpis został przygotowany w Zobacz więcej
Czas na chleb kochani! Wypiekam chleb co najmniej dwa razy w tygodniu i za każdym razem próbuję upiec jakiś inny chleb, najczęściej chleb na zakwasie, ale nie pogardzę chlebem na drożdżach. Uwielbiam Zobacz więcej
wczoraj na dobranoc czytałam sobie wstępy do przepisów w książce "nigella gryzie". pojawił się temat zabaw z dziećmi w deszczowe dni. w śnieżne popołudnia pomysł zabawy w kuchni też się sprawdza Zobacz więcej
Nigdy nie mogłam przekonać się do rodzynek i nadal nie przepadam za nimi, a chleb upiekłam dla mojej mamy, bo ona lubi bakalie. Jest dość słodki i nie należy do tych " puszystych" i delikatnych, ale Zobacz więcej
Bardzo lubię chleb żytni, dlatego często piekę chleby właśnie z te mąki. Ten jest taki jak lubię, lepki, słodkawy od rodzynek. Polecam. Przepis Liski. Składniki: 150 g żytniego, aktywnego zakwasu 150 Zobacz więcej
Głowa pełna myśli, pełna słów i sytuacji. A wszystko do uporządkowania.Dopiero co sprzątnęłam po letniej produkcji przetworów - spiżarnię, a teraz kolejny kawałek mnie do posprzątania... Dam radę. Zobacz więcej
Chleby,chlebki,podpłomyki Chleb żytni na zakwasie z rodzynkami i migdałami 2013/04/25 , Gosia Oto mój kolejny przepis na chleb, chleb żytni na zakwasie z rodzynkami i migdałami. Uwielbiam piec ten Zobacz więcej
Dzień przed pieczeniem: 150 ml zakwasu żytniego dokarmionego 10-12 godzin przed ( to podstawa sukcesu tego chleba); 150 ml wody przegotowanej; 150 gr mąki żytniej chlebowej 720. Całość mieszamy łyżką Zobacz więcej
Pozdrowienia z nowego mieszkanka! :) Walka przeprowadzkowa wciąż trwa, o czym świadczą dziesiątki kartonów stojące wciąż na podłodze, ale łóżko odgracone i spać się da. Co więcej - szafa też już Zobacz więcej
Składniki na dwie keksówkę o wymiarach 10x 27 cm. Keksówki należy natłuścić np. olejem i oprószyć mąką. Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik. Składniki: 100 g aktywnego zakwasu żytniego Zobacz więcej
Składniki na dwie keksówkę o wymiarach 10x 27 cm. Keksówki należy natłuścić np. olejem i oprószyć mąką. Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik. Składniki: 100 g aktywnego zakwasu żytniego Zobacz więcej
Powstał jak to się mówi „z marszu”. Namoczyłam za dużo rodzynek do granoli a przecież nic się nie może zmarnować prawda? Szybki przepis bo bez nastawiania nocnego zaczynu. W lecie gdy jest ciepło Zobacz więcej
Kulinarny aforyzm: Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami. Ernest Hemingway Przepis pochodzi z książki Richarda Bertineta. Jest to ciężki chleb, nie Zobacz więcej
Już zdążyłam opublikować nr 3, a tu mi został w notatkach nr 2. Chleb na zakwasie. Ten upiekł się w garnku rzymskim. Był całkiem fajny. nie trzymałam się do końca oryginalnego przepisu (przepis z Zobacz więcej
Jak zawsze zachwalałam chleby na zakwasie, tak nadal będę zachwalać :) A jeżeli jeszcze ten chlebek jest na mące żytniej i z suszonymi owocami to już w ogóle rozpływam się z zachwytu :) Moi drodzy, Zobacz więcej
Któż z nas nie zna smaku domowego chleba? Takiego, który piekła mama lub babcia - pachnącego, z chrupiącą skórką, który nie potrzebuje nawet dodatków, bo smakuje z samym masłem. Właśnie na taki Zobacz więcej
Codziennie, gdy jadę po moją córkę do szkoły, pokonując tą samą drogę mijam starszego pana w czapce z daszkiem (przekleństwo polskich dróg )w niebieskim małym samochodziku. Ma zawsze ten sam dziwny Zobacz więcej
Chleb na żytnim zakwasie może też fantastycznie smakować na słodko-słono. Z dodatkiem soczystych rodzynek chleb pięknie skomponuje się z dobrym masłem, dżemem lub twarożkiem. A, że na wiosnę i lato Zobacz więcej
Pieczecie chleb na Święta? Na Boże Narodzenie piekę wielką ilość chleba, jednak zazwyczaj stawiam na pieczywo, które będzie jedynie smakowitym tłem lub uzupełnieniem serwowanych przeze mnie potraw. Zobacz więcej