chleb żytni z rodzynkami

g mąki orkiszowej 2 łyżeczki soli 100 g płatków owsianych 100 g dużych, suszonych rodzynek (można też użyć suszonych śliwek) Dodatkowo: 2-3 łyżki przegotowanej wody Wykonanie: Ilość wody dodawanej do Zobacz więcej
g mąki orkiszowej 2 łyżeczki soli 100 g płatków owsianych 100 g dużych, suszonych rodzynek (można też użyć suszonych śliwek) Dodatkowo: 2-3 łyżki przegotowanej wody Wykonanie: Ilość wody dodawanej do Zobacz więcej
- 5 g soli - 175 g wody Ciasto właściwe - 500 g ciemnej żytniej mąki - 13 g świeżych drożdży (u mnie 1,5 łyżeczki drożdży instant) - 10 g soli - 375 g wody - 1 łyżeczka mielonej kawy - 1 łyżeczka Zobacz więcej
Powstał jak to się mówi „z marszu”. Namoczyłam za dużo rodzynek do granoli a przecież nic się nie może zmarnować prawda? Szybki przepis bo bez nastawiania nocnego zaczynu. W lecie gdy jest ciepło Zobacz więcej
Bardzo lubię chleb żytni, dlatego często piekę chleby właśnie z te mąki. Ten jest taki jak lubię, lepki, słodkawy od rodzynek. Polecam. Przepis Liski. Chleb żytni na zakwasie z rodzynkami 150 g Zobacz więcej
Czas na chleb kochani! Wypiekam chleb co najmniej dwa razy w tygodniu i za każdym razem próbuję upiec jakiś inny chleb, najczęściej chleb na zakwasie, ale nie pogardzę chlebem na drożdżach. Uwielbiam Zobacz więcej
pojawia się kwestia wielkości garści rodzynek. w końcu w misce lądują dwie garście. ale i tak po odcięciu kawałka chleba nie ma śladu po rodzynkach... chleb żytni na zakwasie z rodzynkami 3/4 szkl. Zobacz więcej
Dzień przed pieczeniem: 150 ml zakwasu żytniego dokarmionego 10-12 godzin przed ( to podstawa sukcesu tego chleba); 150 ml wody przegotowanej; 150 gr mąki żytniej chlebowej 720. Całość mieszamy łyżką Zobacz więcej
, rodzynki i melasa dodają delikatnej słodyczy, a aromat unoszący się w domu podczas pieczenia był wręcz hipnotyzujący. Mniam :) Chleb żytni z orzechami i rodzynkami Hazelnut and Raisin Rye Bread Zobacz więcej
Już zdążyłam opublikować nr 3, a tu mi został w notatkach nr 2. Chleb na zakwasie. Ten upiekł się w garnku rzymskim. Był całkiem fajny. nie trzymałam się do końca oryginalnego przepisu (przepis z Zobacz więcej
Któż z nas nie zna smaku domowego chleba? Takiego, który piekła mama lub babcia - pachnącego, z chrupiącą skórką, który nie potrzebuje nawet dodatków, bo smakuje z samym masłem. Właśnie na taki Zobacz więcej
mnie najsmaczniejszy. Raz z orzechami, raz z rodzynkami. Ciepły - idealny do tulenia i podarowania :) SOURDOUGH RYE WITH RAISINS AND WALNUTS J. Hamelman z moimi zmianami i w moim wolnym tłumaczeniu Zobacz więcej
Jak zawsze zachwalałam chleby na zakwasie, tak nadal będę zachwalać :) A jeżeli jeszcze ten chlebek jest na mące żytniej i z suszonymi owocami to już w ogóle rozpływam się z zachwytu :) Moi drodzy, Zobacz więcej
Chleb na żytnim zakwasie może też fantastycznie smakować na słodko-słono. Z dodatkiem soczystych rodzynek chleb pięknie skomponuje się z dobrym masłem, dżemem lub twarożkiem. A, że na wiosnę i lato Zobacz więcej
Chleby,chlebki,podpłomyki Chleb żytni na zakwasie z rodzynkami i migdałami 2013/04/25 , Gosia Oto mój kolejny przepis na chleb, chleb żytni na zakwasie z rodzynkami i migdałami. Uwielbiam piec ten Zobacz więcej
, to prawda że wydaję dużo na paliwo, ale cóżdobrze mi z tym. Chleb pszenny z rodzynkami i miodem na zakwasie żytnim zaczyn zakwasowy 3 łyżki zakwasu żytniego 100 ml wody o temperaturze pokojowej 150 Zobacz więcej
Po chlebie orkiszowym z rodzynkami proponujemy kolejne rodzynkowe pieczywo :) Tym razem w wersji dla miłośników cięższego, albowiem żytniego pieczywa. W odróżnieniu od poprzedniego zawiera on całe Zobacz więcej
domowymi konfiturami, wywoła uśmiech na niejednej młodej buzi. Ta duża buzia też będzie zadowolona. ;p Chleb żytni na drożdżach z orzechami włoskimi i rodzynkami (Pan co'Santi) - 500 g mąki żytniej Zobacz więcej
Chleb żytni na zakwasie z suszonymi śliwkami, rodzynkami, żurawiną i makiem Sourdough rye bread with dried plums, raisins, cranberries and poppy seed, for Enlglish scroll down Upiekłam ten chleb z Zobacz więcej