chleb żytni z żurawiną na zakwasie

Przeczytałam gdzieś , że pieczenie chleba wciąga. Moje pierwsze kroki z tym doświadczeniem należały do tych z serii „pożal Boże”…Tak, przez chwilę nawet sądziłam, że domowy chleb w moim wykonaniu Zobacz więcej
Krokodyl
Krokodyl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pomarańcza
Chleb żytni na zakwasie

Chleb żytni na zakwasie 13

Wykorzystałam długi weekend na samodzielne przygotowanie zakwasu: 1 dzień - w dużym słoju wymieszałam 100g mąki żytniej typ 2000 i 100 ml przegotowanej letniej wody. Przykryłam słój folią spożywczą, w Zobacz więcej
Chrupiące, zdrowe i pyszne bo własne bułeczki grahamki. Możemy sami wybrać kształt, wielkość i rodzaj dodatków. Proste do wykonania. Drukuj Bułki grahamki Czas przygotowania 30 minut/y Czas gotowania Zobacz więcej
Zakwas na żurek z zakwasu na chleb żytni | Magiczny Składnik Magiczny składnik Magiczny Składnik Szukaj Menu Close Home Przepisy Magazyn Warsztaty Info youtube tomek@magicznyskladnik.pl +48 668 828 Zobacz więcej
Nie ma nic lepszego, niż zapach świeżo upieczonego chleba, a wbrew pozorom domowe pieczywo wcale nie jest takie trudne do zrobienia. Dziś mam dla was bardzo prosty przepis na chleb żytni na zakwasie. Zobacz więcej
Składniki: 500 g mąki żytniej typ 720, 450 ml ciepłej (nie gorącej!) wody, 170 g zakwasu (przepis tutaj —> KLIK), pół łyżeczki soli morskiej, 2 płaskie łyżki czarnuszki, 3 łyżki siemienia lnianego, Zobacz więcej
CHLEB NA ZAKWASIE Z ŻURAWINĄ - Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia CIASTA All Ciasta bez pieczenia Ciasta biszkoptowe Ciasta drożdżowe Ciasta ucierane Ciasto bezowe Ciasto francuskie Ciasto Zobacz więcej
Brenia
Brenia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Breni
Chleb żytni na zakwasie

Chleb żytni na zakwasie 21

Piękny, pulchny z chrupiącą skórką chleb na zakwasie z mąki żytniej chlebowej. Jest trochę pracochłonny ale efekt jest wart tych zabiegów. Jeśli nie macie zakwasu to na blogu jest przepis więc Zobacz więcej
Odkąd nauczyłam się piec chleb,to konkubent odmówił spożywania chleba ze sklepu. Wykrzywia się i marudzi. A to, że się kruszy, a że nie pachnie, a że coś tam. Szału można dostać! Chleb jest Zobacz więcej
Ostatnio co dwa dni piekę ten pyszny chleb z żurawiną. Podobno długo pozostaje świeży, ale jeszcze nie udało nam się tego sprawdzić. Prosty przepis, chleb wymaga tylko dłuższego wyrastania - warto Zobacz więcej
Piękny i pyszny, tak mogę go określić. Chleb potrzebuje czasu aby wyrosnąć jak większość chlebów na zakwasie , nie potrzebuje jednak dużo pracy. Wystarczy dobrze rozplanować czas i pyszny chleb na Zobacz więcej
składniki: - 2 szklanki mąki żytniej - 1 szklanka mąki pszennej - 1/2 szklanki siemienia lnianego - 1,5 szklanki ciepłej wody - 4 łyżki zakwasu żytniego - łyżeczka soli -> Mąki mieszamy z ciepłą Zobacz więcej
a-garden-a
a-garden-a Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
BalkonoweGotowanie
Chleb żytni na zakwasie

Chleb żytni na zakwasie 26

SKŁADNIKI: ok 350g zakwasu żytniego (przepis na zakwas żytni znajdziecie tutaj) ok. 300g letniej wody 200g maki żytniej razowej typ 2000 ok 100g maki żytniej chlebowej typ 720 1 płaska łyżka soli Zobacz więcej
Mój pierwszy w życiu chleb na zakwasie upiekłam z otrzymanego od koleżanki zakwasu wraz z przepisem na chleb. Byłam z niego bardzo dumna i w każdy weekend cały dom wypełniał zapach chleba. Po jakimś Zobacz więcej
Chleb żytni z czarnym ryżem na zakwasie Sourdough rye bread with black rice, for English scroll down Nieskończona ilość pomysłów na pieczywo w mojej głowie sprawia, że czasami nie wiem, który wybrać. Zobacz więcej
Ostatnio trochę eksperymentuję z różnymi połączeniami mąk w chlebie i postanowiłam wykorzystać tym razem amarantus. Chleb jest bardzo smaczny, ładnie rośnie i ma dodatkowo chrupiące nasiona i pestki. Zobacz więcej
Moim ulubionym chlebkiem na zakwasie jest chlebek żytni. Bardzo często go piekę. Najczęściej dodaję różne ziarna ale teraz w okresie świątecznym w domu mam sporo bakalii więc i do chlebka też je Zobacz więcej
Katarzynka
Katarzynka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Szczęśliwa kuchnia
Chleb żytni na zakwasie

Chleb żytni na zakwasie 18

Kolejny wspaniały, pachnący i zdrowy chleb :) Żytni na zakwasie. Taki chleb potrafi wyrastać ok. 4 godzin. Mój zakwas jest jednak tak aktywny, że chleb wyrósł w ciągu dwóch godzin. Najdłużej wyrastał Zobacz więcej
Zauważyłam, że dość ciężko jest kupić obecnie dobry, w pełni żytni chleb, który pozbawiony jest dodatkowych, zbędnych składników i nie jest np. barwiony karmelem lub innymi substancjami. Trzeba się Zobacz więcej
Wspaniały, domowy chleb z mieszanej mąki żytniej, na zakwasie żytnim. Jest świeży przez wiele dni, i smakuje po prostu cudownie. Bardzo zachęcam do pieczenia własnego chleba - widzę w tym same Zobacz więcej