chleb żytni ze śliwką

Chleby ze śliwką należą do ścisłej czołówki moich ulubionych. Jeśli Waszych również nie wahajcie się i upieczcie go:) / przepispochodziz tej strony,składnikina 2 średniejwielkości keksówki/ Składniki Zobacz więcej
Chleb, który piekę ciągle. Ciężki, wyraźnie żytni, ze śliwkami, można dodać do niego kminek (niestety, pomijam ze względu na dzieciątko). Chciałam go zamieścić na blogu już kilka razy. Niestety, Zobacz więcej
Wyśmienity! Myślę że najlepiej smakowałby z serami na przykład z serem Camembert albo z niebieska pleśnią... mniam. Przepis pochodzi zprzepisnachleb.pl Foremka: keksówka Składniki: Składniki na Zobacz więcej
Dawno nie podawałam przepisu na chleb. Przyznam ,że chleb robię przynajmniej dwa razy w tygodniu ale z reguły trzymam się przepisu "bazy" do którego eksperymentalnie coś dodaję. Czasami jednak w Zobacz więcej
Zaczyn: 7 łyżek zakwasu aktywnego, 150g mąki żytniej, 120ml wody letniej Ciasto właściwe: gotowy zaczyn, łyżeczka cukru, łyżeczka soli, 300g mąki orkiszowej, 100g mąki pszennej chlebowej, 150g mąki Zobacz więcej
Wspaniały chleb zaproponowany przez Jolę w ramach Weekendowej Piekarni #115. Piekłam go już dawno temu, jednak nie udokumentowałam fotograficznie. Niedawno przypomniałam sobie o nim - i dobrze - bo to Zobacz więcej
Szukałam jakiegoś ciekawego przepisu na chleb na zakwasie, aż w końcu udało mi się wyszukać przepis na bardzo aromatyczny chlebek. Dodatek suszonych śliwek sprawia, że chleb robi się słodszy. A świeży Zobacz więcej
Dawno nie piekłam czystego żytniego chleba bez dodatku innych mąk, dlatego dokarmiłam wieczorem zakwas, a rano zabrałam się za przygotowywanie ciasta. Do klasycznego ciasta chlebowego postanowiłam Zobacz więcej
sezonu. Znaleziony zapas śliwek, około 200 g postanowiłam wykorzystać do upieczenia chlebów. Upiekłam dwa różne chleby. Orkiszowy z orzechami i śliwką i żytni z kardamonem, melasą i śliwką. Z Zobacz więcej
100 g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego ze 12 godzin wcześniej) 350 g mąki żytniej typ 720 130 g mąki pszennej 350 ml wody 20 g świeżych drożdży 150 g suszonych śliwek 20 g otrębów żytnich Zobacz więcej
Kolejny przepis na chleb, który pojawi się na Chochelkach także należy do tych prostych, pieczonych w keksówce. Wybrałam go, bo najbardziej lubię pszenno-żytnie chleby z ziarnami, a suszone śliwkiZobacz więcej
zimy, że znowu przyjdzie wiosna i lato. To jest najważniejsze. Zaczyn: 50 g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego 10-12 godzin wcześniej) 100 g mąki żytniej razowej 100 ml ciepłej przegotowanej Zobacz więcej
Poleca: Ewa Źródło: Kornik w kuchni Fot. Ewa Lubię pieczywo z dodatkami. Zazwyczaj są to ziarna, ale tym razem padło na suszone śliwki. Dodają chlebowi odrobinę słodyczy i ciekawego koloru - wygląda Zobacz więcej
Wiem, że przepisy na chleby w 100% żytnie na zakwasie cieszą się na blogu sporym zainteresowaniem czytelników. Dlatego postanowiłam przygotować kolejną tego typu propozycje, tym razem chleb z Zobacz więcej
w chlebie, więc od razu mnie zachwycił. Piekłam go nieco dłużej niż w przepisie, bo po godzinie wciąż środek nie był dopieczony, ale to chyba wina foremki. Chleb jest łatwy do zrobienia, wilgotny, Zobacz więcej
mące nierówna. Czasami jest w niej nieco więcej wilgoci, czasami mniej glutenu.W zależności od tego należy dodać nieco wody. Chleb pszenno żytni na zakwasie z suszoną śliwką 100 ml zakwasu żytniego, Zobacz więcej
Chleb dzięki dodatkowi musu z pieczonej dyni ma piękny jesienny kolor; jest wilgotny i delikatny w smaku. Bardzo lubię w pieczywie słodkie akcenty, więc dodałam wędzoną śliwkę. Składniki: 2 szklanki Zobacz więcej
Chleb żytni na zakwasie z suszonymi śliwkami, rodzynkami, żurawiną i makiem Sourdough rye bread with dried plums, raisins, cranberries and poppy seed, for Enlglish scroll down Upiekłam ten chleb z Zobacz więcej
/Przepis: J. Hamelman z małymi zmianami/ keksówka 10x27 cm Zaczyn: 180 g mąki żytniej chlebowej 720 140g wody 2 łyżki dojrzałego zakwasu Zaczyn przygotowujemy 14-16 godzin przed końcowym mieszaniem Zobacz więcej
Chleb razowy z suszonymi śliwkami jest dosyć popularnym wypiekiem, często spotykanym w piekarniach. Nic dziwnego, śliwki do razowego, lekko kwaskowatego chleba pasują idealnie i nadają mu naturalnej Zobacz więcej