chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie

Na święta postanowiłam upiec chleb tylko, który przepis wybrać? Lubię ciężkie, ciemne pieczywo więc ten żytnio-orkiszowy chleb idealnie się nadaje. Tym samym chyba powracam do wypieku chleba w domu bo Zobacz więcej
Uwielbiam zarówno chleby orkiszowe, jak i żytnie. Nie mogłam się zdecydować jaki bochenek wyczarować tym razem, dlatego zdecydowałam, że będzie on na mące orkiszowej oraz żytniej. To taki kompromis! Zobacz więcej
Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie Kolejny chleb z serii wypieków na zakwasie żytnim. Chleb żytnio-orkiszowy z dodatkiem żurawiny i nasion, z chrupiącą skórką - delikatny i sycący, podobnie jak Zobacz więcej
Mieszane pieczywo żytnio-orkiszowe z dodatkiem mąki pszennej. Zdecydowanie inny w smaku, niż nasz ulubiony chleb żytni (klik). Inny, bo mniej mięsisty i wilgotny. Za to z rewelacyjną skórką, cudownie Zobacz więcej
Dzisiaj proponuję chleb samo zdrowie bo jest on na zakwasie z ziarnami ostropestu oraz z ziarnami chia czyli szałwii hiszpańskiej. Chlebek jest puszysty, pachnący o zwartym miękiszu i bogatym wnętrzu. Zobacz więcej
Pysznego chleba nigdy w domu dość prawda? A ponieważ ja ciągle coś zmieniam, coś dopisuję, coś ulepszam tym razem zapraszam na pyszny bochen żytnio-okiszowy. Czasochłonny może ale jest tego wart. Na Zobacz więcej
Chleb żytnio-orkiszowy, to kolejny z moich chlebów na zakwasie. Rzec mogę nawet iż to jeden z moich ulubionych chlebów, tuż zaraz za orkiszowo-gryczanym, który nadal jest zdecydowanym faworytem. By Zobacz więcej
Chleb żytnio-pszenno-orkiszowy na zakwasie | Committobefit Committobefit Jedz zdrowiej, żyj lepiej! Obserwuj mnie na TwitterzeRSS Dom W skrócie o mnie i moim blogu Fit & Health « Łosoś w cieście z Zobacz więcej
Lubię chleby pełne ziaren. Dodają każdej kromce nieco charakteru i sprawiają, że bochenek nie jest, że tak powiem, zwyczajny. Miękisz chleba z makiem wygląda cudownie-małe, czarne kropeczki odznaczają Zobacz więcej
na niskim indeksie glikemicznym oraz unikać wielu produktów. Przeorganizowanie kuchni i pomysłów na gotowanie chwilę nam zajęło i właśnie tym była spowodowana cisza na blogu. Ale wracamy pełną parą. Zobacz więcej
Czy piekliście już swój własny, domowy chleb? Długo szukałam przepisu na żytni chleb bez dodatku mąki pszennej i drożdży, w końcu udało się i tak powstał mój pierwszy bochenek. Każdy kto choć raz Zobacz więcej
Składniki 100 g aktywnego zakwasu żytniego 200 g mąki orkiszowej ciemnej od SKWORCU 200 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa 300(350ml jeśli za gęste ciasto, konsystencja ma być lekko papkowata) Zobacz więcej
Kluczem do przygotowania chleba na zakwasie jest cierpliwość. Gwarantuję Wam, że cierpliwość popłaca i kiedy upieczecie swój pierwszy bochenek chleba, otworzy się przed Wami zupełnie nowy świat: świat Zobacz więcej
Fot. Ewa Lubię tę metodę pieczenia chlebów na zakwasie. Samego zakwasu używa się niewiele, a cały proces odbywa się powoli i spokojnie. I wcale nie trzeba mieć wiele czasu. Wymieszanie składników Zobacz więcej
Składniki keksówka 24-25 cm 150 g aktywnego zakwasu żytniego 100 g mąki orkiszowejtyp 650 Młyn Kopytowa 400 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa 50 g płatków orkiszowychSkworcu 10 gsoli 320-350 ml Zobacz więcej
Chlebuś, pachnący, świeżutki i smakowity domowy chleb. Taki to najlepiej upiec sobie samemu do czego każdego serdecznie zachęcam. Pieczenie chleba to nie jest trudna ani skomplikowana sprawa jak się Zobacz więcej
To mój kolejny eksperyment wykorzystania kaszy w wypieku pieczywa i następna propozycja do akcji "Zainspiruj się kaszą!", która kończy się 10 marca. Chlebek jest smaczny, bardziej wilgotny niż inne Zobacz więcej
śliwek. Tym razem powstał chleb z "wytrawnymi" dodatkami. Zupełnie inny, ale też wszystkim smakował! Składniki (na jeden bochenek, forma keksowa): 2 szkl mąki żytniej typ 2000 2 szkl mąki orkiszowej Zobacz więcej
aktywnego zakwasu(polecam -KLIK) *250g mąki orkiszowej pełnoziarnistej, *250g mąki żytniej typ 2000, *łyżeczka soli, *po 2-3 garście różnych ziaren(u mnie siemię lniane i słonecznik+dynia) *płaska Zobacz więcej
kuchniamaryny
kuchniamaryny Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kuchniamaryny
ŻYTNI NA ZAKWASIE

ŻYTNI NA ZAKWASIE 93

0
Składniki zaczyn 140 g wody letniej 100g zakwasu orkiszowego 100 g mąki orkiszowej typ 650 Młyn Kopytowa Ciasto właściwe zaczyn cały wody 250 g 250 g mąki żytnio razowej typ 2000 Młyn Kopytowa 100 g Zobacz więcej