Przepis na chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie

Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie Kolejny chleb z serii wypieków na zakwasie żytnim. Chleb żytnio-orkiszowy z dodatkiem żurawiny i nasion, z chrupiącą skórką - delikatny i sycący, podobnie jak Zobacz więcej
Na święta postanowiłam upiec chleb tylko, który przepis wybrać? Lubię ciężkie, ciemne pieczywo więc ten żytnio-orkiszowy chleb idealnie się nadaje. Tym samym chyba powracam do wypieku chleba w domu bo Zobacz więcej
Uwielbiam zarówno chleby orkiszowe, jak i żytnie. Nie mogłam się zdecydować jaki bochenek wyczarować tym razem, dlatego zdecydowałam, że będzie on na mące orkiszowej oraz żytniej. To taki kompromis! Zobacz więcej
Mieszane pieczywo żytnio-orkiszowe z dodatkiem mąki pszennej. Zdecydowanie inny w smaku, niż nasz ulubiony chleb żytni (klik). Inny, bo mniej mięsisty i wilgotny. Za to z rewelacyjną skórką, cudownie Zobacz więcej
Czy piekliście już swój własny, domowy chleb? Długo szukałam przepisu na żytni chleb bez dodatku mąki pszennej i drożdży, w końcu udało się i tak powstał mój pierwszy bochenek. Każdy kto choć raz Zobacz więcej
Dzisiaj proponuję chleb samo zdrowie bo jest on na zakwasie z ziarnami ostropestu oraz z ziarnami chia czyli szałwii hiszpańskiej. Chlebek jest puszysty, pachnący o zwartym miękiszu i bogatym wnętrzu. Zobacz więcej
Chleb żytnio-pszenno-orkiszowy na zakwasie | Committobefit Committobefit Jedz zdrowiej, żyj lepiej! Obserwuj mnie na TwitterzeRSS Dom W skrócie o mnie i moim blogu Fit & Health « Łosoś w cieście z Zobacz więcej
Pysznego chleba nigdy w domu dość prawda? A ponieważ ja ciągle coś zmieniam, coś dopisuję, coś ulepszam tym razem zapraszam na pyszny bochen żytnio-okiszowy. Czasochłonny może ale jest tego wart. Na Zobacz więcej
Chleb żytnio-orkiszowy, to kolejny z moich chlebów na zakwasie. Rzec mogę nawet iż to jeden z moich ulubionych chlebów, tuż zaraz za orkiszowo-gryczanym, który nadal jest zdecydowanym faworytem. By Zobacz więcej
chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie z kaszą orkiszową Odkryj smak chleba ze Smakowitą Strona główna 928 przepisów 35 poradników Jak upiec pierwszy chleb? Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie z kaszą Zobacz więcej
O walorach i zaletach domowego chleba już pisałam wielokrotnie. Taki domowy chleb smakuje wybornie zarówno z samym masłem jak też z dobrą wędliną. Warto tu podkreślić dobrą wędliną. Jakiś czas temu Zobacz więcej
Witajcie w te ostatnie majowe dni, Jak Wam mija maj? W sumie powinniśmy spytać jak minął, bo to już końcówka maja. ;) Mamy nadzieję, że czerpiecie garściami z sezonowych produktów i korzystacie z Zobacz więcej
Kolejny przepis z użyciem domowego zakwasu. Chleb z mąki żytniej razowej oraz orkiszowej. Warto poświęcić trochę czasu i uzbroić się w cierpliwość, gdy chleb będzie wyrastał. Bo taki chleb, tak Zobacz więcej
Kluczem do przygotowania chleba na zakwasie jest cierpliwość. Gwarantuję Wam, że cierpliwość popłaca i kiedy upieczecie swój pierwszy bochenek chleba, otworzy się przed Wami zupełnie nowy świat: świat Zobacz więcej
Składniki keksówka 24-25 cm 150 g aktywnego zakwasu żytniego 100 g mąki orkiszowejtyp 650 Młyn Kopytowa 400 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa 50 g płatków orkiszowychSkworcu 10 gsoli 320-350 ml Zobacz więcej
Cudownie pachnący chleb, naturalny i tak smaczny, że można go jeść tylko z masłem. Do jego wypieku nie trzeba wcale specjalnych wypiekaczy. Składniki na 1chleb (foremka 30cm x 11cm): 1 szkl. letniej Zobacz więcej
Lubię chleby pełne ziaren. Dodają każdej kromce nieco charakteru i sprawiają, że bochenek nie jest, że tak powiem, zwyczajny. Miękisz chleba z makiem wygląda cudownie-małe, czarne kropeczki odznaczają Zobacz więcej
Składniki 100 g aktywnego zakwasu żytniego 200 g mąki orkiszowej ciemnej od SKWORCU 200 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa 300(350ml jeśli za gęste ciasto, konsystencja ma być lekko papkowata) Zobacz więcej
Fot. Ewa Lubię tę metodę pieczenia chlebów na zakwasie. Samego zakwasu używa się niewiele, a cały proces odbywa się powoli i spokojnie. I wcale nie trzeba mieć wiele czasu. Wymieszanie składników Zobacz więcej
Na pyszny początek dnia proponuje orkiszowy chleb na żytnim zakwasie. Pyszny i aromatyczny, o miodowym posmaku. A przede wszystkim bardzo zdrowy. Zaczyn 30g aktywnego zakwasu 100g mąki żytniej 2000 90 Zobacz więcej