chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie

{{headerMessage}}
Na święta postanowiłam upiec chleb tylko, który przepis wybrać? Lubię ciężkie, ciemne pieczywo więc ten żytnio-orkiszowy chleb idealnie się nadaje. Tym samym chyba powracam do wypieku chleba w domu bo Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Uwielbiam zarówno chleby orkiszowe, jak i żytnie. Nie mogłam się zdecydować jaki bochenek wyczarować tym razem, dlatego zdecydowałam, że będzie on na mące orkiszowej oraz żytniej. To taki kompromis! Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie Kolejny chleb z serii wypieków na zakwasie żytnim. Chleb żytnio-orkiszowy z dodatkiem żurawiny i nasion, z chrupiącą skórką - delikatny i sycący, podobnie jak Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Mieszane pieczywo żytnio-orkiszowe z dodatkiem mąki pszennej. Zdecydowanie inny w smaku, niż nasz ulubiony chleb żytni (klik). Inny, bo mniej mięsisty i wilgotny. Za to z rewelacyjną skórką, cudownie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dzisiaj proponuję chleb samo zdrowie bo jest on na zakwasie z ziarnami ostropestu oraz z ziarnami chia czyli szałwii hiszpańskiej. Chlebek jest puszysty, pachnący o zwartym miękiszu i bogatym wnętrzu. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pysznego chleba nigdy w domu dość prawda? A ponieważ ja ciągle coś zmieniam, coś dopisuję, coś ulepszam tym razem zapraszam na pyszny bochen żytnio-okiszowy. Czasochłonny może ale jest tego wart. Na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Chleb żytnio-orkiszowy, to kolejny z moich chlebów na zakwasie. Rzec mogę nawet iż to jeden z moich ulubionych chlebów, tuż zaraz za orkiszowo-gryczanym, który nadal jest zdecydowanym faworytem. By Zobacz więcej
{{headerMessage}}
1/2 szklanki pestek dyni 1/2 szklanki siemienia lnianego 1/2 szklanki otrąb pszennych 1/2 szklanki płatków owsianych 1,5-2 łyżeczki soli 1 łyżka miodu ok. 600 ml letniej wody zakwas (ok. 2-3 łyżek) Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Lubię chleby pełne ziaren. Dodają każdej kromce nieco charakteru i sprawiają, że bochenek nie jest, że tak powiem, zwyczajny. Miękisz chleba z makiem wygląda cudownie-małe, czarne kropeczki odznaczają Zobacz więcej
{{headerMessage}}
na niskim indeksie glikemicznym oraz unikać wielu produktów. Przeorganizowanie kuchni i pomysłów na gotowanie chwilę nam zajęło i właśnie tym była spowodowana cisza na blogu. Ale wracamy pełną parą. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Czy piekliście już swój własny, domowy chleb? Długo szukałam przepisu na żytni chleb bez dodatku mąki pszennej i drożdży, w końcu udało się i tak powstał mój pierwszy bochenek. Każdy kto choć raz Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Składniki 100 g aktywnego zakwasu żytniego 200 g mąki orkiszowej ciemnej od SKWORCU 200 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa 300(350ml jeśli za gęste ciasto, konsystencja ma być lekko papkowata) Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kluczem do przygotowania chleba na zakwasie jest cierpliwość. Gwarantuję Wam, że cierpliwość popłaca i kiedy upieczecie swój pierwszy bochenek chleba, otworzy się przed Wami zupełnie nowy świat: świat Zobacz więcej
{{headerMessage}}
tortowej (typ 450-550) 230 g wody 1 łyżeczka miodu 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonych drożdży (opcjonalnie) Z podanych składników wyrabiamy ciasto - ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Składniki keksówka 24-25 cm 150 g aktywnego zakwasu żytniego 100 g mąki orkiszowejtyp 650 Młyn Kopytowa 400 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa 50 g płatków orkiszowychSkworcu 10 gsoli 320-350 ml Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Cudownie pachnący chleb, naturalny i tak smaczny, że można go jeść tylko z masłem. Do jego wypieku nie trzeba wcale specjalnych wypiekaczy. Składniki na 1chleb (foremka 30cm x 11cm): 1 szkl. letniej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Chlebuś, pachnący, świeżutki i smakowity domowy chleb. Taki to najlepiej upiec sobie samemu do czego każdego serdecznie zachęcam. Pieczenie chleba to nie jest trudna ani skomplikowana sprawa jak się Zobacz więcej
{{headerMessage}}
To mój kolejny eksperyment wykorzystania kaszy w wypieku pieczywa i następna propozycja do akcji "Zainspiruj się kaszą!", która kończy się 10 marca. Chlebek jest smaczny, bardziej wilgotny niż inne Zobacz więcej
{{headerMessage}}
śliwek. Tym razem powstał chleb z "wytrawnymi" dodatkami. Zupełnie inny, ale też wszystkim smakował! Składniki (na jeden bochenek, forma keksowa): 2 szkl mąki żytniej typ 2000 2 szkl mąki orkiszowej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
aktywnego zakwasu(polecam -KLIK) *250g mąki orkiszowej pełnoziarnistej, *250g mąki żytniej typ 2000, *łyżeczka soli, *po 2-3 garście różnych ziaren(u mnie siemię lniane i słonecznik+dynia) *płaska Zobacz więcej