chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie

Cudownie pachnący chleb, naturalny i tak smaczny, że można go jeść tylko z masłem. Do jego wypieku nie trzeba wcale specjalnych wypiekaczy. Składniki na 1chleb (foremka 30cm x 11cm): 1 szkl. letniej Zobacz więcej
Chleby na zakwasie to nasza codzienność, przeważnie są to chleby z ziarnami, niekiedy nawet z ich bardzo dużą ilością, ale bywa i tak, że mamy chwilowy ich przesyt i wówczas piekę chleby bez ich Zobacz więcej
Krokodyl
Krokodyl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pomarańcza
Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie 88

Słoik z zakwasem dostałam od swojej bliskiej koleżanki Ani. Razem z przepisem. Minął jeden dzień, a chleb był gotowy. :-) Bardzo smaczny. Na pewno będę go często piekła. :-) Czyli pierwsze koty za Zobacz więcej
Kto lubi bagietki orkiszowe? Od dawna przymierzałam się zrobić zakwas orkiszowy. Zakwas przygotowuje się podobnie jak zakwas żytni czy pszenny. Użyłam mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Zakwas bulgotał Zobacz więcej
Czy piekliście już swój własny, domowy chleb? Długo szukałam przepisu na żytni chleb bez dodatku mąki pszennej i drożdży, w końcu udało się i tak powstał mój pierwszy bochenek. Każdy kto choć raz Zobacz więcej
Kolejny przepis z użyciem domowego zakwasu. Chleb z mąki żytniej razowej oraz orkiszowej. Warto poświęcić trochę czasu i uzbroić się w cierpliwość, gdy chleb będzie wyrastał. Bo taki chleb, tak Zobacz więcej
Na święta postanowiłam upiec chleb tylko, który przepis wybrać? Lubię ciężkie, ciemne pieczywo więc ten żytnio-orkiszowy chleb idealnie się nadaje. Tym samym chyba powracam do wypieku chleba w domu bo Zobacz więcej
Przyznam się, że wcale nie zamierzałam piec chleba. Pamiętam Babcię jak piekła chleb w piecu. Wielkie pachnące bochny chleba, które z upływem czasu kroiło się w coraz cieńsze kromki. Sam proces Zobacz więcej
Dzisiaj, w mojej domowej piekarni, bułeczki żytnio-orkiszowe na zakwasie. Jeśli ktoś zrobi i powie, że są "jak ze sklepu" to będzie ZONK. Bo one są dużo lepsze :) Składniki na 16 sztuk: 5 łyżek z Zobacz więcej
Tweet Domowy chleb może być czasochłonny lub nie, można wykonać go na wiele sposobów, a sukces zależy…od wielu czynników. Tych rzeczy nauczyłam się na warsztatach wypiekania chleba u katalońskiego Zobacz więcej
W końcu przyszedł czas na pieczenie bochenków chleba na kamieniu, a nie w foremce. Dziś postanowiłam upiec moim dzieciom chleb jasny i bez ziaren słonecznika. Do chleba przemyciłam jedynie mąkę żytnią Zobacz więcej
O walorach i zaletach domowego chleba już pisałam wielokrotnie. Taki domowy chleb smakuje wybornie zarówno z samym masłem jak też z dobrą wędliną. Warto tu podkreślić dobrą wędliną. Jakiś czas temu Zobacz więcej
Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie Kolejny chleb z serii wypieków na zakwasie żytnim. Chleb żytnio-orkiszowy z dodatkiem żurawiny i nasion, z chrupiącą skórką - delikatny i sycący, podobnie jak Zobacz więcej
chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie z kaszą orkiszową Odkryj smak chleba ze Smakowitą Strona główna 928 przepisów 35 poradników Jak upiec pierwszy chleb? Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie z kaszą Zobacz więcej
Uwielbiam zarówno chleby orkiszowe, jak i żytnie. Nie mogłam się zdecydować jaki bochenek wyczarować tym razem, dlatego zdecydowałam, że będzie on na mące orkiszowej oraz żytniej. To taki kompromis! Zobacz więcej
Mieszane pieczywo żytnio-orkiszowe z dodatkiem mąki pszennej. Zdecydowanie inny w smaku, niż nasz ulubiony chleb żytni (klik). Inny, bo mniej mięsisty i wilgotny. Za to z rewelacyjną skórką, cudownie Zobacz więcej
Tak, tak chleb z kaszą jaglaną :-) Dzięki kaszy chleb jest pyszny i wilgotny, a mąka orkiszowa sprawia, że jest zdrowszy od pszennego. Kasza jaglana ma właściwości antywirusowe, na błony śluzowe Zobacz więcej
Składniki 100 g aktywnego zakwasu żytniego 200 g mąki orkiszowej ciemnej od SKWORCU 200 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa 300(350ml jeśli za gęste ciasto, konsystencja ma być lekko papkowata) Zobacz więcej
Kluczem do przygotowania chleba na zakwasie jest cierpliwość. Gwarantuję Wam, że cierpliwość popłaca i kiedy upieczecie swój pierwszy bochenek chleba, otworzy się przed Wami zupełnie nowy świat: świat Zobacz więcej
Fot. Ewa Lubię tę metodę pieczenia chlebów na zakwasie. Samego zakwasu używa się niewiele, a cały proces odbywa się powoli i spokojnie. I wcale nie trzeba mieć wiele czasu. Wymieszanie składników Zobacz więcej