chleb żytnio-pszenne na zakwasie

OSa
OSa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smacznie i zdrowo
CHLEB ŻYTNIO-PSZENNY NA ZAKWASIE

CHLEB ŻYTNIO-PSZENNY NA ZAKWASIE 1200

0
{{headerMessage}}
Najbardziej lubię pieczywo na zakwasie i ze sporym dodatkiem mąki żytniej. Ten przepis spełnia oba te warunki i jest to jeden z moich ulubionych chlebów. Przepis z bloga Liski. Bardzo polecam. CHLEB Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Skoro wyhodowaliśmy zakwas nachleb togrzechem byłoby go nie wykorzystać tak szybko jak tomożliwe. Tak wiec odkładamy trochę zakwasu dohodowli następnego, aresztę wykorzystujemy dochleba. Dziś będzie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
wtorek, 13 listopada 2012 12:27 Chleb żytnio- pszenny z dodatkiem kminku i kolendry. Nie wszyscy przepadają za kminkiem. My właściwie też nie, dlatego pominęłam go w przepisie i dodałam jedynie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dzisiaj chlebem i solą mogłabym rzec ale będzie samym chlebem. Dawno nie piekłam chleba na zakwasie więc oto jest żytniopszenny. W lodówce mam aktywny zakwas, ale muszę pamiętać żeby raz w tygodniu Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Albo z twarożkiem i miodem.Dzisiaj kolejna odsłona chleba na zakwasie. Chleb żytnio-pszenny na zakwasie Składniki: 1 kubek żytniej mąki 1 kubek wody mineralnej 2-3 łyżki zakwasu 2 kubki mąki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zakwas jest gotowy do użycia. Możemy go przechowywać w lodówce w " uśpieniu " jeszcze kilka dni żeby dojrzał. Chleb żytnio -pszenny Składniki: zakwas 500 g mąki żytniej typ 2000 300 g maki pszennej 1 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
moje najśmielsze oczekiwania - powstał pyszny chleb orkiszowo-żytnio-pszenny z chrupiącą skórką. Chleb doskonały. Polecam gorąco. Chleb Lili Składniki: zaczyn 100 g aktywnego zakwasu żytniego 100 g Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Chleb żytnio-pszenny miodowy na zakwasie To już któryś z kolei chleb z książki Piotra Kucharskiego "Chleb domowa piekarnia", który piekę, ale do tego przepisu ostatnio wracam najczęściej, bo jestem Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, a jedynie daje o sobie znać. Chleb jest przez to bardziej wyrazisty. Natomiast osoby, które - podobnie jak ja - mają bardzo kawolubne podniebienie, bezwzględnie powinny rozgrzewać piekarniki! Chleb Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przeczytałam ostatnio nagłówek w jednym z poczytnych tygodników, w którym autor prowadził rozważania nad nową modą na domowy wypiek chleba. Przyznam szczerze, że nie doczytałam artykułu do końca, tak Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Szał pieczenia chleba trwa nadal! Zdarza mi się kupić sklepowego razowca ale tylko wtedy kiedy nie zdążę dorobić mojego zakwasu, o którym wspominałam przy okazji chleba na drożdżach. Jednak wolę Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Chleb żytnio - pszenny na zakwasie czyli część I chlebowego szaleństwa Od ponad dwóch lat podpatrywałam osoby piekące chleb, czytałam o ich zakwasach żytnich, pszennych etc. Piekłam czasami bułki, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przepis znaleziony na blogu Pracownia Wypieków. Bardzo prosty w wykonaniu, pod warunkiem, że go nie ponaglamy ;) Pyszna chrupiąca skórka i sprężysty środek. Polecam :) Składniki na zaczyn: 360g mąki Zobacz więcej
Pskitania
Pskitania Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Przysmaczki
CHLEB ŻYTNIO-PSZENNY NA ZAKWASIE

CHLEB ŻYTNIO-PSZENNY NA ZAKWASIE 875

0
{{headerMessage}}
Przepis zmodyfikowałam ale oryginalnie pochodzi ze strony Mirabelki chleb mieszany z maszyny, inspirowałam się też wskazówkami odnośnie pieczenia Liski Pracownia Wypieków Będziesz potrzebować 400g Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Poleca: Hania Źródło: Chleb- moja domowa piekarnia Składniki: 250 g zakwasu żytniego (wg przepisu podstawowego na zakwas żytni z mąki razowej) 250 g mąki żytniej razowej 250 g mąki pszennej chlebowej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Mój pierwszy taki - na zakwasie. Chleby na drożdżach piekę od kilku lat. Nie wiedzieć czemu, nie miałam odwagi (a może samozaparcia?), żeby zabrać się za upieczenie chleba na zakwasie. W końcu Zobacz więcej
{{headerMessage}}
A oto i mój debiut w dziedzinie chlebów na zakwasie. Dostałam zakwas od mamy, która od dawna piecze pyszny chleb żytni (taki tylko łyżką mieszany). Zakwas chciałam już od dawna, ale dopilnowałam sobie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Składniki: 350 g mąki żytniej razowej (typ 2000) 530 g mąki pszennej razowej (typ 1850) 175 g mąki żytniej (typ 720) 175 g mąki pszennej (typ 650) 3 łyżki pestek słonecznika 3 łyżki ziaren lnu 1 łyżka Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Co tu dużo mówić - najlepszy! Odkąd zaczęłam go piec ponad pół roku temu, nie mogę przestać :) Zakwas dostałam od siostry, ale jeśli chcecie go zrobić sami, to polecam przepis ze strony źródłowej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Rzadko piekę chleby z dodatkiem mąki pszennej, ale po ostatnim udanym wypieku chleba pszenno-żytniego, naszło mnie na kolejne eksperymenty. A żeby organizm nie odzwyczaił się od trawienia Zobacz więcej