Przepis na chleb żytnio-pszenny na zakwasie

OSa
OSa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smacznie i zdrowo
CHLEB ŻYTNIO-PSZENNY NA ZAKWASIE

CHLEB ŻYTNIO-PSZENNY NA ZAKWASIE 1213

Najbardziej lubię pieczywo na zakwasie i ze sporym dodatkiem mąki żytniej. Ten przepis spełnia oba te warunki i jest to jeden z moich ulubionych chlebów. Przepis z bloga Liski. Bardzo polecam. CHLEB Zobacz więcej
Właśnie ukazało się polskie wydanie książki Jeffrey'a Hamelman'a - "Chleb". To kolejna pozycja na mojej liście pt. "co sobie kupię, jak dostanę stypendium" :) Rano w Trójce ktoś powiedział, że Zobacz więcej
Skoro wyhodowaliśmy zakwas nachleb togrzechem byłoby go nie wykorzystać tak szybko jak tomożliwe. Tak wiec odkładamy trochę zakwasu dohodowli następnego, aresztę wykorzystujemy dochleba. Dziś będzie Zobacz więcej
Dzisiaj chlebem i solą mogłabym rzec ale będzie samym chlebem. Dawno nie piekłam chleba na zakwasie więc oto jest żytnio – pszenny. W lodówce mam aktywny zakwas, ale muszę pamiętać żeby raz w tygodniu Zobacz więcej
Chleb żytnio-pszenny miodowy na zakwasie To już któryś z kolei chleb z książki Piotra Kucharskiego "Chleb domowa piekarnia", który piekę, ale do tego przepisu ostatnio wracam najczęściej, bo jestem Zobacz więcej
Przyznam się, że wcale nie zamierzałam piec chleba. Pamiętam Babcię jak piekła chleb w piecu. Wielkie pachnące bochny chleba, które z upływem czasu kroiło się w coraz cieńsze kromki. Sam proces Zobacz więcej
Od dawien dawna, chleb był podstawą diety człowieka. To chyba jedyny składnik naszej diety, który otoczony jest, aż tak dużym szacunkiem.Szacunek dla chleba jest częścią naszego dziedzictwa Zobacz więcej
moje pasje
moje pasje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
moje pasje
Chleb żytnio - pszenny na zakwasie

Chleb żytnio - pszenny na zakwasie 1307

Przepis znaleziony na blogu Pracownia Wypieków. Bardzo prosty w wykonaniu, pod warunkiem, że go nie ponaglamy ;) Pyszna chrupiąca skórka i sprężysty środek. Polecam :) Składniki na zaczyn: 360g mąki Zobacz więcej
Chleb żytnio - pszenny na zakwasie czyli część I chlebowego szaleństwa Od ponad dwóch lat podpatrywałam osoby piekące chleb, czytałam o ich zakwasach żytnich, pszennych etc. Piekłam czasami bułki, Zobacz więcej
Szał pieczenia chleba trwa nadal! Zdarza mi się kupić sklepowego razowca ale tylko wtedy kiedy nie zdążę dorobić mojego zakwasu, o którym wspominałam przy okazji chleba na drożdżach. Jednak wolę Zobacz więcej
Poleca: Hania Źródło: Chleb- moja domowa piekarnia Składniki: 250 g zakwasu żytniego (wg przepisu podstawowego na zakwas żytni z mąki razowej) 250 g mąki żytniej razowej 250 g mąki pszennej chlebowej Zobacz więcej
Przeczytałam ostatnio nagłówek w jednym z poczytnych tygodników, w którym autor prowadził rozważania nad nową modą na domowy wypiek chleba. Przyznam szczerze, że nie doczytałam artykułu do końca, tak Zobacz więcej
Od początku byłam tak zaintrygowana ideą włączenia kawy do chleba, że z trudem wytrzymałam do całkowitego ostygnięcia bochenka, żeby móc go rozkroić... Wgryzając się w aromatyczną, czarną przylepkę z Zobacz więcej
Mój pierwszy taki - na zakwasie. Chleby na drożdżach piekę od kilku lat. Nie wiedzieć czemu, nie miałam odwagi (a może samozaparcia?), żeby zabrać się za upieczenie chleba na zakwasie. W końcu Zobacz więcej
Pskitania
Pskitania Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Przysmaczki
CHLEB ŻYTNIO-PSZENNY NA ZAKWASIE

CHLEB ŻYTNIO-PSZENNY NA ZAKWASIE 881

Przepis zmodyfikowałam ale oryginalnie pochodzi ze strony Mirabelki chleb mieszany z maszyny, inspirowałam się też wskazówkami odnośnie pieczenia Liski Pracownia Wypieków Będziesz potrzebować 400g Zobacz więcej
Lubię przepisy kulinarne, nawet bardzo, ale jeszcze bardziej lubię je modyfikować. Tym razem modyfikacja wynikła raczej z potrzeby zewnętrznej, niż z wewnętrznych ciągot ku eksperymentowaniu. Po Zobacz więcej
A oto i mój debiut w dziedzinie chlebów na zakwasie. Dostałam zakwas od mamy, która od dawna piecze pyszny chleb żytni (taki tylko łyżką mieszany). Zakwas chciałam już od dawna, ale dopilnowałam sobie Zobacz więcej
Co tu dużo mówić - najlepszy! Odkąd zaczęłam go piec ponad pół roku temu, nie mogę przestać :) Zakwas dostałam od siostry, ale jeśli chcecie go zrobić sami, to polecam przepis ze strony źródłowej Zobacz więcej
Rzadko piekę chleby z dodatkiem mąki pszennej, ale po ostatnim udanym wypieku chleba pszenno-żytniego, naszło mnie na kolejne eksperymenty. A żeby organizm nie odzwyczaił się od trawienia Zobacz więcej
żytnio-pszenny chleb na zakwasie... To był trzeci chleb, który upiekłam. Pierwszy na zakwasie i jeden z ulubieńszych. Przepis pochodzi z tej strony, jednak nieco pogrzebałam w przepisie. Zmieniłam Zobacz więcej