chleb żytnio-pszenny na zakwasie

Najbardziej lubię pieczywo na zakwasie i ze sporym dodatkiem mąki żytniej. Ten przepis spełnia oba te warunki i jest to jeden z moich ulubionych chlebów. Przepis z bloga Liski. Bardzo polecam. CHLEB Zobacz więcej
Skoro wyhodowaliśmy zakwas nachleb togrzechem byłoby go nie wykorzystać tak szybko jak tomożliwe. Tak wiec odkładamy trochę zakwasu dohodowli następnego, aresztę wykorzystujemy dochleba. Dziś będzie Zobacz więcej
wtorek, 13 listopada 2012 12:27 Chleb żytnio- pszenny z dodatkiem kminku i kolendry. Nie wszyscy przepadają za kminkiem. My właściwie też nie, dlatego pominęłam go w przepisie i dodałam jedynie Zobacz więcej
Dzisiaj chlebem i solą mogłabym rzec ale będzie samym chlebem. Dawno nie piekłam chleba na zakwasie więc oto jest żytniopszenny. W lodówce mam aktywny zakwas, ale muszę pamiętać żeby raz w tygodniu Zobacz więcej
. Albo z twarożkiem i miodem.Dzisiaj kolejna odsłona chleba na zakwasie. Chleb żytnio-pszenny na zakwasie Składniki: 1 kubek żytniej mąki 1 kubek wody mineralnej 2-3 łyżki zakwasu 2 kubki mąki Zobacz więcej
moje najśmielsze oczekiwania - powstał pyszny chleb orkiszowo-żytnio-pszenny z chrupiącą skórką. Chleb doskonały. Polecam gorąco. Chleb Lili Składniki: zaczyn 100 g aktywnego zakwasu żytniego 100 g Zobacz więcej
Chleb żytnio-pszenny miodowy na zakwasie To już któryś z kolei chleb z książki Piotra Kucharskiego "Chleb domowa piekarnia", który piekę, ale do tego przepisu ostatnio wracam najczęściej, bo jestem Zobacz więcej
, a jedynie daje o sobie znać. Chleb jest przez to bardziej wyrazisty. Natomiast osoby, które - podobnie jak ja - mają bardzo kawolubne podniebienie, bezwzględnie powinny rozgrzewać piekarniki! Chleb Zobacz więcej
Przeczytałam ostatnio nagłówek w jednym z poczytnych tygodników, w którym autor prowadził rozważania nad nową modą na domowy wypiek chleba. Przyznam szczerze, że nie doczytałam artykułu do końca, tak Zobacz więcej
Szał pieczenia chleba trwa nadal! Zdarza mi się kupić sklepowego razowca ale tylko wtedy kiedy nie zdążę dorobić mojego zakwasu, o którym wspominałam przy okazji chleba na drożdżach. Jednak wolę Zobacz więcej
Chleb żytnio - pszenny na zakwasie czyli część I chlebowego szaleństwa Od ponad dwóch lat podpatrywałam osoby piekące chleb, czytałam o ich zakwasach żytnich, pszennych etc. Piekłam czasami bułki, Zobacz więcej
Przepis znaleziony na blogu Pracownia Wypieków. Bardzo prosty w wykonaniu, pod warunkiem, że go nie ponaglamy ;) Pyszna chrupiąca skórka i sprężysty środek. Polecam :) Składniki na zaczyn: 360g mąki Zobacz więcej
Przepis zmodyfikowałam ale oryginalnie pochodzi ze strony Mirabelki chleb mieszany z maszyny, inspirowałam się też wskazówkami odnośnie pieczenia Liski Pracownia Wypieków Będziesz potrzebować 400g Zobacz więcej
Poleca: Hania Źródło: Chleb- moja domowa piekarnia Składniki: 250 g zakwasu żytniego (wg przepisu podstawowego na zakwas żytni z mąki razowej) 250 g mąki żytniej razowej 250 g mąki pszennej chlebowej Zobacz więcej
Mój pierwszy taki - na zakwasie. Chleby na drożdżach piekę od kilku lat. Nie wiedzieć czemu, nie miałam odwagi (a może samozaparcia?), żeby zabrać się za upieczenie chleba na zakwasie. W końcu Zobacz więcej
A oto i mój debiut w dziedzinie chlebów na zakwasie. Dostałam zakwas od mamy, która od dawna piecze pyszny chleb żytni (taki tylko łyżką mieszany). Zakwas chciałam już od dawna, ale dopilnowałam sobie Zobacz więcej
Składniki: 350 g mąki żytniej razowej (typ 2000) 530 g mąki pszennej razowej (typ 1850) 175 g mąki żytniej (typ 720) 175 g mąki pszennej (typ 650) 3 łyżki pestek słonecznika 3 łyżki ziaren lnu 1 łyżka Zobacz więcej
Co tu dużo mówić - najlepszy! Odkąd zaczęłam go piec ponad pół roku temu, nie mogę przestać :) Zakwas dostałam od siostry, ale jeśli chcecie go zrobić sami, to polecam przepis ze strony źródłowej Zobacz więcej
Rzadko piekę chleby z dodatkiem mąki pszennej, ale po ostatnim udanym wypieku chleba pszenno-żytniego, naszło mnie na kolejne eksperymenty. A żeby organizm nie odzwyczaił się od trawienia Zobacz więcej
Bez dodatku drożdży. W podanych proporcjach polecam użycie mniejszej formy jeśli chcemy mieć wyższy chleb, albo podwoić ilość składników podanych w przepisie. Rośnie bardzo powoli, ale efekt jest tego Zobacz więcej