chlebek arabski

KuchMich
KuchMich Obserwuj blogaObserwujesz bloga
KuchMich
Arabski chlebek

Arabski chlebek 1181

1
{{headerMessage}}
Bardzo fajnym dodatkiem, zarówno do dań kuchni arabskiej, palestyńskiej lub nawet indyjskiej jest chleb pita. Placki tego typu często znane są pod wieloma nazwami i łączy je dosyć sporo, jednak Zobacz więcej
Kasia Karakaya
Kasia Karakaya Obserwuj blogaObserwujesz bloga
KuchniaBezGranic
Arabski chlebek

Arabski chlebek 706

3
{{headerMessage}}
używane do podawania kebabóww formie fastfood. Pita pochodzi prawdopodobnie ze starożytnej Syrii. W krajach arabskich nazywana jest teżlibańskim,syryjskimlubarabskim chlebem. składniki: 2 łyżeczki Zobacz więcej
Rozgotowana
Rozgotowana Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Rozgotowana.pl
Chlebek arabski.

Chlebek arabski. 294

2
{{headerMessage}}
chlebki lekkie i idealne do hummusu i innych potraw, nie tylko arabskich. Składniki (na ok.8-10 chlebków): 15 g drożdży prasowanych, 3 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka ciepłej przegotowanej wody, 1 Zobacz więcej
Wyraczynka
Wyraczynka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia z wyrakiem
Domowy chlebek arabski

Domowy chlebek arabski 160

2
{{headerMessage}}
Chlebek arabski to podstawa, ponieważ tradycyjnie w tym regionie świata nie korzysta się ze sztućców przy jedzeniu większości potraw. Poza tym o wiele lepiej smakuje np. domowy hummus z własnoręcznie Zobacz więcej
aniamat
aniamat Obserwuj blogaObserwujesz bloga
coolandminty
Arabski Chlebek Pita

Arabski Chlebek Pita 939

0
{{headerMessage}}
Każdy, kto podróżował do krajów arabskich z pewnością zauważył, jak ważnym składnikiem lokalnej kuchni jest chlebek pita. Dobrze zrobiony stanowi podstawę wielu dań, w tym oczywiście kebaba.Przepis Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Uwielbiam pieczywo typu flatbread, które jest niezwykle proste do przygotowania, ciężko je sknocić i wręcz idealnie pasuje do wszelkiego rodzaju past, dipów, sosów… Najlepsza łyżka na świecie :-) Tym Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Arabski chlebek z tahini - aromatyczny zawijaniec. Znakomity wypiek na podwieczorek do kawy lub na niedzielne śniadanie. Prosty drożdżowy wypiek bez dodatku jajek z cudownym, chałwowym nadzieniem. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pita w takim cieniutkim wydaniu to niezwykle popularne pieczywo pochodzące z Bliskiego Wschodu i rejonu Maghrebu. Mówi się, że każda rodzina z tamtego rejonu świata ma na niego swój indywidualny Zobacz więcej
{{headerMessage}}
To słodki chlebek, a jak dla mnie, bardziej ciasto drożdżowe z nadzieniem doskonałym - słodka sezamowa pasta tahini i cynamon. Zapachem cudownie podnosi poziom endorfin podczas pieczenia:-). Idealny Zobacz więcej
villanelle
villanelle Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Od kuchni
Arabskie chlebki pita i za'atar

Arabskie chlebki pita i za'atar 211

0
{{headerMessage}}
się ze sobą pozostawiając płaski, bąbelkowy placek. Można temu zaradzić smarując papier oliwą z oliwek lub wyrastać placki na opruszonej mąką desce do pizzy, z której z łatwością można je zsunąć. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Składniki//ingredients : odrobina oleju; filety z morszczuka( bądź innej ryby, ja użyłam mrożonego morszczuka z biedronki ponieważ ma bardzo mało lodu oraz nie jest hodowany i oceaniczny); chlebek Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Tego trzeba koniecznie spróbować! Grillowany bakłażan, listki świeżej mięty i ostrawy humus. Do tego ser capresi i soczysty pomidor, a wszystko zawinięte w libański chlebek i ugrillowane! To jest Zobacz więcej
Krokodyl
Krokodyl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pomarańcza
Chlebek arabski

Chlebek arabski 16

4
{{headerMessage}}
Najlepszy jest ten upieczony własnoręcznie. Doskonały dodatek do arabskich dań na ciepło lub do past. Przepis zaczerpnęłam z książki z której ostatnio na potęgę korzystam. Tyle pięknych książek Zobacz więcej
{{headerMessage}}
z przepisem powinno być 200 stopni. Kiedy ciasto podwoi objętość, podzielić na porcje i formować okrągłe nieduże placki. Każdy nasmarować oliwą i posypać za'atarem (dobrze wcisnąć w ciasto, inaczej Zobacz więcej
ruda
ruda Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Absolutnie apetyczne!
Chlebek arabski - pita

Chlebek arabski - pita 326

0
{{headerMessage}}
Ponownie rozbijam potrawę, tak jak w przypadku gulaszu i placków z cukinii. Ostatnio taki chlebek pojawia się u nas często. Szczególnie, że jakoś ciągnie mnie do kuchni egzotycznych. Oto "podkładka" Zobacz więcej
Iza
Iza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Izy
Manakish arabski chlebek z zatarem

Manakish arabski chlebek z zatarem 274

1
{{headerMessage}}
. Placki mają mieć około 5-7 mm grubości. Na każdy nakładamy około 1-2 łyżek zataru wymieszanego z oliwą. Pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Brzegi chlebków maja się lekko Zobacz więcej
{{headerMessage}}
A było to tak: goście w drodze na wieczorne spotkanie, w menu meze: hummus, tabbouleh, falafele, muhammara i inne pachnące egzotyką pyszności. Brakowało do szczęścia tylko chlebków, a w zasadzie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Gotuję to co lubię...piekę to co uwielbiam...fotografia to mój "konik" a podróże dają mi niezłego "kopa". Uwielbiam kuchnię włoską i testowanie nowych produktów - odkrywanie w nich nowych mocy. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Blogerów oraz arabskiego chleba “khobz” (coż a’la pita) kupiony w sklepie z produktami z Algierii (chleb jest pyszny zaraz po zakupie, po kilku dniach powoli traci “pyszność” i trzeba go szybko Zobacz więcej
{{headerMessage}}
niewielkiej ilości wody aż zaczną się robić miękkie. Dodać pokrojono drobno cukinię i cebulę w pióra. Doprawić. Po kolejnych 10 minutach dodać pomidory, soczewicę i przecier. Dusić kolejne 10-15 Zobacz więcej