chlebki pita z pieczonym bakłażanem

Bon
Bon Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Bo(ro)n Appétit
Baba ghanoush

Baba ghanoush 58

0
Baba ghanoush Baba ghanoush zwany również kawiorem ubogim to pasta (dip), wywodząca się z kuchni arabskiej. Jej podstawą jest pieczony bakłażan. O ile hummus zachwycił świat, tak baba ghanoush jest Zobacz więcej
Veganbanda
Veganbanda Obserwuj blogaObserwujesz bloga
www.veganbanda.pl
Baba ghanoush

Baba ghanoush 26

1
Baba ghanoush – pasta z pieczonego bakłażana i pasty sezamowej tahini. Świetna do chlebków pita albo jako dip do maczania warzyw, pieczywa i krakersów. Baba ghanoush Wykonanie: Bakłażany kroję na pół Zobacz więcej
. Mutabal dla 3-4 osób bakłażan o wadze 450-500g 2 łyżeczki pasty tahine sok z 2 cytryn 1 mały ząbek czosnku Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Bakłażan nakłuć nożem w kilku miejscach. Wstawić do Zobacz więcej
Baba ghanoush to nic innego, jak bardzo popularna pasta w kuchni arabskiej. Warunkiem istnienia tej pasty jest upieczony bakłażan i sezamowa pasta, czyli tahina. Do dipu podaje się różnorakie dodatki, Zobacz więcej
Pasta z pieczonego bakłażana z doprawiona pastą sezamową i cytryną jest popularna na Bliskim Wschodzie. Świetnie smakuje jako dodatek do surowych lub grillowanych warzyw, pieczywa (np. chlebków pita) Zobacz więcej
Kuchnia bliskowschodnia obfituje w wiele past warzywnych, które podawane są jako dodatek do pity, chlebków lawasz lub manakisz. Kuchnia ta w dużej mierze opiera się właśnie na przeróżnych warzywach: Zobacz więcej
Dziś zapraszam na shawarmę z kurczaka z bakłażanem, czyli danie rodem z kuchni arabskiej, a konkretnie libańskiej. Mięso jest marynowane, pieczone i doprawione aromatycznymi przyprawami, dzięki czemu Zobacz więcej
upieczeniu i ostygnięciu obieramy bakłażany ze skórki i miksujemy w blenderze na gładką masę razem z pozostałymi składnikami. Podajmy jako dip do warzyw, chlebków naan czy pita lub jako dodatek do Zobacz więcej
Naszła mnie ochota na pitę, ale nie taką tradycyjną, a grillowaną. Postanowiłam więc trochę pokombinować i przygotowałam ją w środę na obiad. Choć trochę smaków w niej zmieszałam, okazało się, że Zobacz więcej
Niestety nie znam kuchni arabskiej na tyle na ile bym chciała, ale to co zdążyłam poznać bardzo lubię:)! Zresztą te najbardziej znane potrawy jak np. hummus, falafel, chlebki pita czy właśnie dip baba Zobacz więcej
– dodałam do pasty skórkę z kiszonych cytryn , co bardzo ożywiło smak dipu. xo Składniki: 1 bakłażan średniej wielkości 1 ząbek czosnku 1 łyżka pasty tahini sok z połowy cytryny jedna ćwiartka Zobacz więcej
Dzis kolejna potrawa z cyklu ,,wspolne gotowanie,,. Tym razem kawior z baklazana. Pokochalam jej smak, moim zdaniem ta wersja, najlepiej smakuje z ciemnym chlebkiem, domowym oczywiscie. Składniki: Zobacz więcej
czosnek i łyżkę posiekanej natki pietruszki. doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gorące warzywa układamy w naczyniu i polewamy przygotowanym dressingiem. 3. Patelnię grillową lekko skrapiamy olejem Zobacz więcej
OdczarujGary
OdczarujGary Obserwuj blogaObserwujesz bloga
OdczarujGary
BABA GHANOUSH

BABA GHANOUSH 59

1
, dokładnie tak jak hummus. Może być z pietruszką, chrzanem, granatem, mięsem. Moja pasta pachniała kolendrą, chilli i dobrą oliwą z oliwek. Świetną babę ghanoush jadłam też w Pook Pasta, gdzie Marcin Zobacz więcej
ghanoush (bliskowschodnia pasta z bakłażana) Składniki: 2 bakłażany (ponakłuwane i upieczone w ok. 180C) tahina (ok. 2 łyżek) sok z cytryny (0,5-1szt. - wg uznania) oliwa (kilka łyżek) opcjonalnie: Zobacz więcej
świeże pieczywo, tak jak ja to zrobiłam. Albo zaserwować go z chlebkami pita, różnymi słonymi przekąskami. Myślę, że super by smakowała z tym kremem pieczona cukinia lub bakłażan. Spróbujcie i Wy Zobacz więcej
Dzisiaj zapraszam na przepyszne chlebki pita z nadzieniem pieczarkowym z kawiorem z bakłażana PROECO POLSKA. Połączenia bakłażana z pieczarkami i czosnkiem daje niesamowity smak. Taki chlebek można Zobacz więcej
thiessa
thiessa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Podróże kulinarne
Baba ghanoush

Baba ghanoush 35

3
ją parę lat temu wykorzystałam przepis, któremu jestem wierna do chwili obecnej. Kiedy syn był w wieku przedszkolnym było to jego ulubione letnie pożywienie. Nie musiał mieć nawet do niej chleba, Zobacz więcej
bakłażanów w czasie pieczenia po prostu eksplodował (naprawdę wybuchł) i wylądował na ściankach piekarnika - no cóż Polak mądry po szkodzie. Kiedy wystygnie należy usunąć podpieczoną skórkę. Miąższ Zobacz więcej