chlebki pita z pieczonym bakłażanem

Bon
Bon Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Bo(ro)n Appétit
Baba ghanoush

Baba ghanoush 71

0
{{headerMessage}}
Baba ghanoush Baba ghanoush zwany również kawiorem ubogim to pasta (dip), wywodząca się z kuchni arabskiej. Jej podstawą jest pieczony bakłażan. O ile hummus zachwycił świat, tak baba ghanoush jest Zobacz więcej
Veganbanda
Veganbanda Obserwuj blogaObserwujesz bloga
www.veganbanda.pl
Baba ghanoush

Baba ghanoush 30

1
{{headerMessage}}
Baba ghanoush – pasta z pieczonego bakłażana i pasty sezamowej tahini. Świetna do chlebków pita albo jako dip do maczania warzyw, pieczywa i krakersów. Baba ghanoush Wykonanie: Bakłażany kroję na pół Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Mutabal dla 3-4 osób bakłażan o wadze 450-500g 2 łyżeczki pasty tahine sok z 2 cytryn 1 mały ząbek czosnku Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Bakłażan nakłuć nożem w kilku miejscach. Wstawić do Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Baba ghanoush to nic innego, jak bardzo popularna pasta w kuchni arabskiej. Warunkiem istnienia tej pasty jest upieczony bakłażan i sezamowa pasta, czyli tahina. Do dipu podaje się różnorakie dodatki, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pasta z pieczonego bakłażana z doprawiona pastą sezamową i cytryną jest popularna na Bliskim Wschodzie. Świetnie smakuje jako dodatek do surowych lub grillowanych warzyw, pieczywa (np. chlebków pita) Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kuchnia bliskowschodnia obfituje w wiele past warzywnych, które podawane są jako dodatek do pity, chlebków lawasz lub manakisz. Kuchnia ta w dużej mierze opiera się właśnie na przeróżnych warzywach: Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dziś zapraszam na shawarmę z kurczaka z bakłażanem, czyli danie rodem z kuchni arabskiej, a konkretnie libańskiej. Mięso jest marynowane, pieczone i doprawione aromatycznymi przyprawami, dzięki czemu Zobacz więcej
Katarzyna Czerniawska
Katarzyna Czerniawska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
o-smaku
pasta z bakłażanów

pasta z bakłażanów 909

1
{{headerMessage}}
upieczeniu i ostygnięciu obieramy bakłażany ze skórki i miksujemy w blenderze na gładką masę razem z pozostałymi składnikami. Podajmy jako dip do warzyw, chlebków naan czy pita lub jako dodatek do Zobacz więcej
lolanta
lolanta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchenne Love Story
Baba ghanoush inaczej

Baba ghanoush inaczej 131

0
{{headerMessage}}
minut. Bakłażana przestudzić, za pomocą łyżki wydrążyć miąższ, który następnie odcisnąć z nadmiaru soku. Paprykę obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Warzywa razem z czosnkiem zmiksować na gładką masę. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Naszła mnie ochota na pitę, ale nie taką tradycyjną, a grillowaną. Postanowiłam więc trochę pokombinować i przygotowałam ją w środę na obiad. Choć trochę smaków w niej zmieszałam, okazało się, że Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Niestety nie znam kuchni arabskiej na tyle na ile bym chciała, ale to co zdążyłam poznać bardzo lubię:)! Zresztą te najbardziej znane potrawy jak np. hummus, falafel, chlebki pita czy właśnie dip baba Zobacz więcej
Kasia Karakaya
Kasia Karakaya Obserwuj blogaObserwujesz bloga
KuchniaBezGranic
Kawior z baklazana

Kawior z baklazana 49

0
{{headerMessage}}
Dzis kolejna potrawa z cyklu ,,wspolne gotowanie,,. Tym razem kawior z baklazana. Pokochalam jej smak, moim zdaniem ta wersja, najlepiej smakuje z ciemnym chlebkiem, domowym oczywiscie. Składniki: Zobacz więcej
{{headerMessage}}
czosnek i łyżkę posiekanej natki pietruszki. doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gorące warzywa układamy w naczyniu i polewamy przygotowanym dressingiem. 3. Patelnię grillową lekko skrapiamy olejem Zobacz więcej
OdczarujGary
OdczarujGary Obserwuj blogaObserwujesz bloga
OdczarujGary
BABA GHANOUSH

BABA GHANOUSH 62

1
{{headerMessage}}
BABA GHANOUSH to pyszna i bardzo prosta do przygotowania pasta z pieczonych bakłażanów. Jeśli lubicie hummus, pokochacie też babę ghanoush. Tajemnicą baby ghanoush jest opalany bakłażan. Najlepiej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
ghanoush (bliskowschodnia pasta z bakłażana) Składniki: 2 bakłażany (ponakłuwane i upieczone w ok. 180C) tahina (ok. 2 łyżek) sok z cytryny (0,5-1szt. - wg uznania) oliwa (kilka łyżek) opcjonalnie: Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dzisiaj zaczęła się astronomiczna jesień. U mnie trochę słoneczko świeciło, pogoda ogólnie dopisywała. Zjadłam obiad i zabrałam się za przyrządzenie pysznego kremu z fety, suszonych pomidorów i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dzisiaj zapraszam na przepyszne chlebki pita z nadzieniem pieczarkowym z kawiorem z bakłażana PROECO POLSKA. Połączenia bakłażana z pieczarkami i czosnkiem daje niesamowity smak. Taki chlebek można Zobacz więcej
thiessa
thiessa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Podróże kulinarne
Baba ghanoush

Baba ghanoush 40

3
{{headerMessage}}
Baba ghanoush to danie kuchni arabskiej popularne na Bliskim Wchodzie (Liban, Syria) i w Egipcie. Jej głównymi składnikami są bakłażany, pasta sezamowa, sok z cytryny i sól. W zależności od miejsca Zobacz więcej
{{headerMessage}}
bakłażanów w czasie pieczenia po prostu eksplodował (naprawdę wybuchł) i wylądował na ściankach piekarnika - no cóż Polak mądry po szkodzie. Kiedy wystygnie należy usunąć podpieczoną skórkę. Miąższ Zobacz więcej
{{headerMessage}}
jeszcze lepszej prezentacji warto posypać pastę posiekaną natką, która dodatkowo zneutralizuje smak czosnku i cebuli. Pasta najlepiej smakuje z podpieczoną na grillu pitą. Składniki: (4 nieduże Zobacz więcej