chłodnik bułgarski

Cześć! Gdy gorąco na dworze i nie chce się stać w kuchni, chłodnik jest obiadem idealnym. Doskonale ochładza, syci i orzeźwia. Chłodnik bułgarski jest pyszny, musicie spróbować. Składniki (na 2 Zobacz więcej
Lato się powoli kończy, więc warto korzystać z jego darów póki czas :) Składniki: 1 świeży ogórek starty na tarce (duże oczka) 100 ml wody 1/2 litra maślanki lub jogurtu naturalnego przetarty ząbek Zobacz więcej
Tarator chłodnik bułgarski przygotowuje się z jogurtu, wody, zsiadłego mleka, startego lub posiekanego ogórka, oliwy, soli, koperku oraz zmiażdżonego czosnku. Można również dodawać siekane Zobacz więcej
Tarator jadłam lata temu w Bułgarii, ale dopiero teraz zrobiłam go w domu. W smaku przypomina greckie tzatziki, z tym że jest bardziej rzadki i zawiera ekstra składnik jakim są orzechy włoskie. Zobacz więcej
Tarator (chłodnik bułgarski) Zima zaskakuje drogowców, lato zaskakuje kucharzy ..... No bo co jeść, kiedy jeść się nie chce, z nieba leje się żar i jedyne co chętnie przyjmujemy to wszystko to, co Zobacz więcej
Tarator, szobska sałatka i czorba zawsze przypominają mi mój letni pobyt nad morzem w Bułgarii. Chłodnikiem i sałatką zajadałem się przez 18 dni mojego pobytu. Czorba jest świetna, ale w te gorące Zobacz więcej
Tarator czyli chłodnik bułgarski cze 19, 2013 Ostatnio upały jak w środku lata, ale nie po to pół roku przeklinałam zimę, żeby teraz narzekać, że jest za gorąco! Zimny prysznic, dużo wody i lekkie Zobacz więcej
Podobno to ostatni tak upalny dzień w tym roku, dlatego chciałabym się podzielić z Wami przepisem na długo zapowiadany chłodnik na maślance. Inspiracją był uwielbiany przeze mnie bułgarski tarator, Zobacz więcej
Ciepło, oj ciepło - lato się zaczęło. Kto nie lubi upału - niech sobie narzeka. Ja na lato czekam cały rok. A jak najlepiej poradzić sobie z gorącem? Najbardziej to lubię zimne piwo w upalny dzień. Zobacz więcej
Lato się jeszcze nie poddaje - dzisiejszy dzień był gorący i parny, dzień w sam raz na to, aby przyrządzić chłodnik. To już kolejna odsłona chłodnika na moim blogu. Po chłodniku hiszpańskim oraz Zobacz więcej
Tarator czyli chłodnik bułgarski Na chwile wróciły upały, można więc znowu cieszyć się chłodnikami. Jest też okazja, żeby podzielić się z Wami przepisem na tarator czyli bułgarski chłodnik z ogórkami, Zobacz więcej
Silnie orzeźwiający, niesamowicie smaczny, lekkostrawny i zdrowy chłodnik jogurtowo-ogórkowy z aromatycznym czosnkiem i koperkiem oraz z chrupiącymi orzechami włoskimi. Idealny dla ochłody w upalny Zobacz więcej
Kuchnia bułgarska to nie tylko wielowiekowa tradycja, przekazywania z pokolenia na pokolenie. Zestawienie naturalnie występujących produktów z wytworami rąk ludzkich daje połączenie, o którym możemy Zobacz więcej
Tarrator- banalny, bułgarski chłodnik ogórkowy Kiedy na zewnątrz piekielny upał, gotować się nie chce, jeść się nie chce, z pomocą przychodzą Nam chłodniki. Te pyszne zupki mają tysiąc odsłon, choć Zobacz więcej
Tarator czyli chłodnik po bułgarsku 1 l zsiadłego mleka lub kefiru lub jogurtu ( lub mix ) ok 800 g ogórków ( najlepiej gruntowych ) 4 ząbki czosnku 1/2 pęczka koperku kilka gałązek natki pietruszki Zobacz więcej
Prognozy pogody na ostatni weekend sierpnia zapowiadają się znakomicie. Dużo słońca i wysoka temperatura sprawią, że będziemy mogli cieszyć się letnią aurą, ale z pewnością przyda nam się też coś, co Zobacz więcej
Do bułgarskiego chłodnika ogórkowo-koperkowego przyznają się także mieszkańcy innych krajów Półwyspu Bałkańskiego – Macedończycy, Serbowie czy Albańczycy. Nie ma co się dziwić, bo tarator jest Zobacz więcej
Nigdy nie robiłam chłodnika w ten weekend odważyłam się zrobić po raz pierwszy. W domu książek z wiedzą tajemną jest wiele dziś zdecydowałam się na "Obiady u Kowalskich" Jadwigi Kłossowskiej z Zobacz więcej
Składniki: 1 ogórek,obrany i pokrojony w kostkę 1 pęczek koperku,posiekany 2 ząbki czosnku,posiekane 500 g jogurtu naturalnego 200 ml wody sól,pieprz do smaku 2 łyżki oliwy z oliwek 100 g orzechów Zobacz więcej
Latem w mojej kuchni nie może zabraknąć chłodników. Są proste i szybkie w przygotowaniu, co szczególnie doceniam o tej porze... zobacz › Zobacz więcej